İsrail İran savaşı belirsizlik yaratsa da fon getirileri artarak sürüyor

Fon piyasasında 2025 yılının ilk altı ayını değerlendiren Pusula Portföy Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Ayşe Seher Aydın, küresel ölçekte artan tansiyon, makroekonomik belirsizlikler, jeopolitik riskler ve volatiliteye rağmen, ilk yarıda fonlara ilginin devam ettiğine işaret etti.  Pusula Portföy olarak bu dönemde başarılı bir performans sergilediklerini belirten Aydın, “En yüksek getirili fonumuz serbest fonlar arasındaki Birinci Hisse Senedi Serbest Fonumuz oldu. Bu fonumuz yılbaşından beri yüzde 562 gibi oldukça yüksek bir getiri sağladı. Para Piyasası Fonumuz ise uzun bir süredir tüm para piyasası fonları arasında lider konumunu koruyor” dedi.

Türkiye’de yatırım fonu piyasasının son yıllarda yakaladığı ivme, küresel ölçekte aran tansiyona rağmen sürüyor. 2025 yılının ilk altı ayını değerlendiren Pusula Portföy Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Ayşe Seher Aydın, yılın ilk yarısında küresel ölçekte artan tansiyon, makroekonomik belirsizlikler, jeopolitik riskler ve volatiliteye rağmen, fonların güçlü ve dengeli büyümeye devam ettiğini söyledi.

İran-İsrail gerilimi başta olmak üzere, bölgesel çatışmaların piyasalar üzerinde ciddi baskı oluşturduğuna işaret eden Aydın, “Bu da yatırımcı psikolojisinde tedirginliğe ve ani yön değişimlerine neden olabiliyor. Aynı zamanda, merkez bankalarının para politikalarına yönelik belirsizlikler ve ekonomik göstergelerden gelen çelişkili sinyaller, yatırım kararlarının alınmasını daha dikkatli ve temkinli bir zemine çekmekte. Ancak geleceğe yönelik olarak temkinli bir iyimserlikle yol aldığımızı söyleyebilirim. Biz Pusula Portföy olarak enerji fiyatlarındaki hareketliliği, Orta Doğu’daki gelişmeleri ve iç piyasadaki değişiklikleri yakından takip ediyoruz. Faiz oranlarındaki olası değişimlere karşı da portföyümüzde gerekli esnekliği koruyoruz. Yatırımcılarımız adına güvenli liman olma sorumluluğumuzun farkında olarak, dalgalı denizlerde rotamızı doğru stratejiyle belirliyor, uzun vadeli değeri merkeze alan adımlarla hareket ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yılbaşından beri gelirler arttı

2025 yılının ilk yarısı itibarıyla toplamda 4’ü TEFAS’a açık, 12’si kapalı olmak üzere 16 adet yatırım fonları bulunduğunu ifade eden Aydın, Pusula Porftöy’ün ilk altı aylık performansı hakkında da şunları söyledi:

“Fon portföyümüz; farklı risk profillerine, yatırım tercihlerine ve stratejik yönelimlere hitap edecek şekilde çeşitlendirilmiş, çok katmanlı bir yapıda. En yüksek getirili fonumuz serbest fonlar arasındaki Birinci Hisse Senedi Serbest Fonumuz odu.  Bu fon yılbaşından beri yüzde 562 gibi oldukça yüksek bir getiri sağladı. Diğer tüm fonlarımız da kendi benchmarklarının üzerinde getiri sağlayarak güçlü bir performans sergiledi. 2025 yılının ilk yarısında, fonlarımız hem sektör ortalamalarına hem de karşılaştırma ölçütlerine göre oldukça güçlü bir performans gösterdi. Değişken Fonumuz kendi kategorisinde 77 fon arasında 4. sırada yer alırken sınıfında en yüksek getirili fonlardan biri olarak öne çıkıyor. Pusula Portföy Para Piyasası (PRY) Fonumuz uzun bir süredir tüm para piyasası fonları arasında lider konumunu koruyor ve yatırımcılardan da büyük bir ilgi görüyoruz. Yılın ilk altı ayında PRY Fonumuzdaki yatırımcı sayısı yüzde 1.501 artarak 2 bin 759’a ulaştı. Hisse Senedi Fonumuz da 49 fon arasında 2. sıraya yerleşti. Katılım serbest fonlar tarafında PKL fonumuz 17.51’lik benchmark seviyesini geride bırakarak yüzde 22.02’lik getiri ile 23 fon arasında 9. sırada. Serbest fonlarımız PBH, PHN, PCS ve PBE ise 111 fon arasında sırasıyla 1,2,4 ve 10. sırada bulunmakta. İlk altı ayda toplam yatırımcı sayımız yüzde 910’luk bir artışla 5 bin 264’ye ulaşırken, toplam portföyümüz de yüzde 241 artarak 22,1 milyar TL’yi geçti. Elde ettiğimiz bu başarılar, yatırımcılarımıza sunduğumuz değeri pekiştirirken, aynı zamanda yönetim stratejimizin sürdürülebilirliğini de teyit ediyor.”

Fırsatlar yakından izleniyor

Yılın ikinci yarısında piyasadaki belirsizliklere rağmen yatırımcılar için fırsat sunabilecek alanları yakından izlediklerini ve stratejilerini bu doğrultuda şekillendirdiklerini kaydeden Pusula Portföy Genel Müdürü Ayşe Seher Aydın, “2025’in yenilikçi fonlarımız ile hem gayrimenkul hem girişim sermayesi fonları gibi alternatif fon alanlarında hem de TEFAS fonlarında büyüme hedefi gerçekleştirdiğimiz bir yıl olması hedefi ile ilerliyoruz. Gayrimenkul Yatırım Fonları, Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu ve Katılım Şemsiye Fonları çatısı altında Katılım Altın, Katılım Para Piyasası, Katılım Hisse, Katılım Döviz Fonlarımızı önümüzdeki dönemde çıkarmayı amaçladığımızı söyleyebilirim” dedi.