English Home online mağazada 25 milyon müşteriyi hedefliyor

Türkiye’nin önde gelen perakende ve zücaciye markalarından English Home, online tarafta büyük bir atağa kalktı. English Home’un E-ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Başol, pandemi ile birlikte artan  müşteri popülasyonunun hem online hem offline alanda yükseldiğini söyledi. Online alana yatırım yaptıklarını kaydeden Başol “2023 yılında 50 milyon ziyaretçi ise English Home mağazalarımızı ziyaret etti. Önümüzdeki dönemde online satış kanalımızın satış payını yüzde 50’lere çıkarmayı ve online tarafta yaklaşık 25 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyoruz.  Mağaza ziyaretçi sayımızı ise 65 milyon ziyaretçiye çıkarmak 2024 yılı hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.

Gittiğimiz tüm AVM’lerde mağazası bulunan, reklamlarda da çokça karşımıza çıkan markalardan English Home, büyüme atağına devam ediyor. Marka, hem fiziksel hem de online mağazalarda büyüme yolunda ilerliyor. HardwareLab’ın sorularını yanıtlayan English Home’un E-ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Başol, markanın 2024 hedefleri ve gelecek planları hakkında şunları söyledi:

Kreatif içerikler üretiyoruz

English Home fiziksel mağazaların yanı sıra online kanalda da oldukça aktif olan markalar arasında yer alıyor. Online çalışmalarınız ve son dönemdeki e-ticaret stratejileriniz hakkında bilgi verir misiniz?

English Home olarak yıllardır ev ve yaşam alanları sektörünün en güçlü ve akla gelen ilk markalarından biriyiz. Değişen dünya dinamiklerini yakından takip ediyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda ilerletiyoruz. 2016 yılında e-ticaret kanalımıza odaklandık ve satışa başladık. Özellikle pandemi sonrasında gelişen hızlı dijitalleşme süreci ile birlikte odağımızı da bu tarafa çevirdik.  2023 yılında 1 milyar TL’lik satış hacmine ulaştık. Bugün English Home olarak teknolojik altyapımızla hizmetlerimizi hızlı, kolay ve yenilikçi bir şekilde müşterilerimize çeşitli kanallar üzerinden sunabiliyoruz. Dijital dünyanın değişen algoritmalarına ayak uyduruyor ve bu değişime uyumlu kreatif içerikler üretiyoruz. İçerikleri üretirken de global trendleri ve akımları takip ediyoruz

Fiziksel mağazalar 65 milyonu ağırlayacak

Son dönemdeki dijital yatırımlarınız, faaliyetleriniz ve bu taraftaki hedeflerinizden bahseder misiniz?

English Home olarak kısa bir süre önce marka kimliğimizi yenileyerek müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine yönelik pek çok değişikliğe gittik. İlk olarak yeni kategorilerde ürünleri bünyemize ekledik. Bu ürünleri sergilediğimiz mağaza yatırımlarımızı artırdık, daha büyük metrekarelerde mağazalar açtık. Bunun yanı sıra çoklu kanal stratejimiz kapsamında yer alan online kanaldaki müşteri deneyimini mükemmelleştirmeye yönelik önemli çalışmalar hayata geçirdik. Bugün hem fiziki mağazalarda hem online sitemizde hem de pazaryerlerinde müşterilerimize hizmet verebilir hale geldik. Şu anda online kanalda, fiziksel mağazacılığa göre çok daha fazla seçenek sunuyoruz. Bu seçenekleri de kişiye özel kampanyalarımız ve hızlı sevkiyat seçeneklerimiz ile müşterilerimiz ile buluşturuyoruz. Aynı zamanda kolay iade, taksitli alışveriş gibi faydaları da müşterilerimiz ile buluşturuyoruz. Online tarafta 1.2 milyon adet aktif müşterimiz var. 2023 yılında 50 milyon ziyaretçi ise English Home mağazalarımızı ziyaret etti. Önümüzdeki dönemde online satış kanalımızın satış payını yüzde 50’lere çıkarmayı ve online tarafta yaklaşık 25 milyon ziyaretçiye ulaşmayı hedefliyoruz.  Mağaza ziyaretçi sayımızı ise 65 milyon ziyaretçiye çıkarmak 2024 yılı hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Tost ve kahve seçenekleri sevildi

English Home yeni dönemde mutfak ve elektrikli küçük ev aletleri ürünleri ile öne çıkıyor. Tüketicilerin yeni kategorilerde sunduğunun ürünlere ilgisi nasıl? Mağaza satışlarında yeni kategorilerin katkısı konusunda yorumlarınızı paylaşır mısınız?

English Home olarak sıcak içecek hazırlama kategorisinde; Türk Kahve Makinesi ve Çay Makinesi; yemek hazırlama yardımcı ürünlerinde; blenderler, mikserler, su ısıtıcıları, tost makineleri ve Airfryer ürünlerimizi müşterilerimizin beğenilerine sunduk. Açıkçası tüketicilerimizin bu alanda da bizleri tercih edeceğini öngörüyorduk ama bu yeni koleksiyonumuza göstermiş oldukları teveccüh beklentimizin üstünde gerçekleşti. 2024 yılı sonunda toplam ciro payı içerisinde yüzde 15 gibi bir pay alma hedefimiz var. İlerleyen yıllarda buradaki yatırımlarımızı da anlamlı derecede artıracağız.

360 derece pazarlama yapıyoruz

Sizin tüketicileriniz en çok hangi kanallardan ürünlerinizi satın alıyor? Neden?

Geleneksel mağaza müşterilerimiz hala fazla ancak online kanalımızın satış payı her ay bir önceki aya göre yükseliş trendine sahip. Şu anda mobil uygulamamız ile her istenilen zaman diliminde müşterilerimizin yanında olmak için sürekli geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz.

Alanında uzman arkadaşlarımız ile tüm süreçlerde operasyonel mükemmelleşme mottosunu gerçekleştirebilmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Sunduğumuz yenilik ve faydaları 360 derece pazarlama bakış açısı ile tüketicilere ulaştırabilmek adına reklam bütçesini önceliklendiriyoruz. Fotoğraf stüdyomuzda görsel içeriklerimiz ile dijital dünyanın değişen algoritmalarına uyumlu kreatif içerikler üretiyoruz. Bu içerikleri üretirken de global trendleri ve akımları takip ediyoruz.

Sosyal medya hesap yönetimi kasımızı çok iyi geliştirerek platformlardan gelen soru, yorum ve şikayetleri 24 saat içerisinde yanıtlıyoruz.

Çağrı merkezimizde sunduğumuz hizmet kalitesini artırabilmek adına teknolojik ve işgücü yatırımlarımızı sürekli olarak arttırıyoruz.

Yeni çalışmalarımızla birlikte hem fiziksel mağazalarımızdan hem de online kanalımızdan alışveriş yapan müşterilerimize kesintisiz English Home alışveriş deneyimini sunabilmek adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Pazar gidecek büyüyecektir

Peki Türkiye’nin e-ticaret pazarı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bu sorunuza fırsatlar ve riskler başlıkları altında yaklaşmak isterim.

Fırsatlar olarak değerlendirecek olur isek; hızlı büyüme potansiyeli, geniş ürün gamı sunumu, rekabetin müşteri faydasına kullanılması, ödeme seçeneklerinin fazlalığı ve geleneksel alışveriş yöntemine göre harcanan zamanın çok daha kısa olması sayesinde pazarın sürekli büyüyeceğini ve vazgeçilmeyecek bir satış kanalı olarak hayatımızda yer alacağını söyleyebiliriz.

Risklerimizi değerlendirecek olur isek; finansal hizmetlere ulaşmadaki maliyet artışlar, lojistik depolama maliyet artışı, kargo, iade ve zayi gibi operasyonel giderlerin enflasyonist etki çok fazla artması nedeni ile sürdürülebilir ticaretimizi çok fazla etkilediği bir dönem içerisindeyiz.  Dijital pazarlama giderlerinin de döviz bazlı olması risk olarak gördüğümüz konular arasında yer alıyor.

2024 yılı geliri arttırırken giderlerimizi kontrol altında tutmamız gereken, yıl boyunca gider yönetimini ciddi olarak odak almamız gereken bir yıl olacak. Eğer Gider artışlarını enflasyon altında tutmayı başarabilir isek müşterilerimize tarz sahibi ve kaliteli ürünlerimizi uygun fiyata sunarak sürdürülebilir ticaretimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz.

E-ticaret hızlı şekilde yükselecek

 Son dönemde dijitalleşme ve online alışveriş oldukça revaçta, rekabet de buna paralel olarak oldukça fazla. English Home olarak görünürlüğünüzü artırmak amacıyla neler yapıyorsunuz? 

Bu konuda Dijital Pazarlama departmanı olarak bir başarımızdan bahsetmek istiyorum. Geçtiğimiz Kasım ayında Google reklam platformunda gerçekleştirdiğimiz kampanyamız, Global bir başarı case’ine dönüştü ve geçtiğimiz haftalarda da Google’da case başvurumuz onaylandı. Dijital pazarlama ekibimiz; kampanyaya başlamadan önce, hedeflerini ve stratejilerini net bir şekilde belirledi. Kampanya boyunca sürekli olarak performans verilerini izledi ve analiz ettiler. Bu veriler üzerinden kampanyayı optimize etmek için gerekli değişiklikleri hızla uyguladı. Rekabetin yoğun olduğu bir ortamda öne çıkmak için yaratıcı ve etkili içerikler oluşturdular. Başarılarının en büyük sırrı ise ortak hedeflere koşabilen bir ekip olabilmekti. Reklamlarda maliyeti yüzde 11 düşürerek, kampanya tıklamalarında yüzde 22 artış ile, dönüşüm değerini yüzde 60 artırdık. E-ticaret satış hedeflerinin ve rekabetin yüksek olduğu Kasım ayında, Dijital Pazarlama ekibimiz Google reklamlarında izledikleri bu strateji ve operasyonları ile global bir başarı hikayesine imza attı. Google Global Case Study sürecini başarı ile tamamladılar.

Online pazaryerleri ile yurt dışına açılacağız

Biz de Hardwarelab ekibi olarak sizleri çok tebrik ediyoruz… E-ticaret alanında 2024 yılı için hedeflerinizi de öğrenebilir miyiz? 

2024 yılında Türkiye merkezli crossborder ticaretimizin temellerini atacağız, yakın coğrafyada bulunan ülkelerin tamamına yakınında English Home ürünlerimizi müşterilerimiz ile buluşturacağız. Bu çalışmalara paralel olarak hedef pazarlarımızda online pazaryerleri aracılığı ile ürünlerimizi satışa açacağız.