Mutfak eşyası için arama motorunda fiyat performans incelemesi 2 kat arttı

Marka yolculuğuna 2004 yılında 10 farklı ürün ile başlayan Schafer, bugün sofra, mutafak, küçük ev aletleri ile ev tekstili alanında yüzlerce farklı ürün gamı ile fiziki ve online mağazalardan satış yapan bir zücaciye devi konumuna geldi. Aynı zamanda 6 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat yapan marka ile online pazarlama ve online satış kanallarının getirdiği başarıları konuştuk. Pandemi döneminde e-ticarette 10 kat büyüme gerçekleştiğini ifade eden Schafer Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aslan, e-ticaretteki gelişmeye paralel olarak tüketicilerin Google ve Yandex’te yaptıkları ürün aramalarının arttığını kaydederek, fiyat performans aramasının  satışlara doğrudan etki ettiğini söyledi. Marka gelecekte Etsy ve Joom’a açılarak, performansını artırmayı planlıyor.

Türkiye mutfak eşyası pazarı, en çok coğrafyaya ihracat yapan aynı zamanda da e-ticaret sitelerinde ürünleri en çok satan kategorilerin başında geliyor. Bu alanın güçlü oyuncuları arasında Schafer de son dönemde önemli bir sıçrama yaparak hem ihracatta hem de e-ticarette büyüdü. HardwareLab olarak, markaların e-ticaret performansını ele aldığımız röportaj dizimizde Schafer Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aslan, sorularımıza şu şekilde yanıt verdi:

Mikser ve kahve seti çok satıyor

Schafer birçok alanda üretim yapıyor. Covid ile birlikte e ticarette ciddi bir yükseliş oldu? Marka olarak bu dönem ve sonrasında e ticarete ilişkin neler yaptınız? Bu bağlamda internetten en çok hangi ürün gamları aranıyor ve satılıyor?

Pandemi ile e-ticaret alanında yaklaşık 10 kat bir büyüme ve yükseliş oldu. Bu dönemde e-ticarete özel kampanya kurguları ile müşterilerimize ulaşmayı hedefledik. Pandemi sonrası e-ticaret’e özel ürün grupları geliştirdik. Tencere -Tava -Kahvaltı Takımı-Yemek Takımı- Stand Mikser -Kahve Makinesi-Saklama Kabı-Termos bunlara örnek verilebilir.

2023’te fiyata baktık

Tüketici mutfak ile ev tekstili ürünleri satın alırken, hangi sorulara yanıt arıyor? Tüketiciler Google’da arama yaparak fiyat performans değerlendirmesi mi yapıyor?

Tüketicilerimiz özellikle mutfak ve ev tekstili ürünlerinden ürünün sağlam ve hızlı ulaşması konusunda sorular yöneltiyor. Müşterilerimiz bu bilinçte olduğundan fiyat-performans’a da bakarak satın alma işlemini gerçekleştiriyor. Özellikle 2023 yılı içerisinde fiyat-rekabet analizi 2 kat kadar yükselmiş durumda.

Yeni kitleye sosyal medya ile ulaşıyoruz

Sosyal medya ünlülerinin pazarlama stratejileri ve onlarla yürütülen kampanyalarla birlikte ürün satışı nasıl etkileniyor?

Sosyal medyanın günümüzdeki gücü ve kitlelere ulaşmadaki etkisi markalar için oldukça önemli. Mevcut kitleyi korurken, yeni kitlelere de ulaşılması açısından doğru kampanyaların gerçekleştirilmesi önemli. Biz de doğru stratejiler belirleyerek bu kampanyaları gerçekleştiriyoruz ve pozitif etkilerini satışlarımıza olumlu yönde yansımasıyla gözlemliyoruz.

Irak’tan Libya’ya kadar geniş ihracat ağı

İhracat konusunda neler yapıyorsunuz? Kaç ülkede hangi ürün gamları ile varsınız?

10 yılı aşkın bir süredir Türk züccaciye ürünlerinin, 6 kıta ve 50’yi aşkın ülkeye ihracatını  gerçekleştirdik. Bu ülkelerden Irak, Kıbrıs, Azerbaycan, Kosova, Arnavutluk, Karadağ, Ürdün ve Libya düzenli ihraç yaptığımız ülkeler arasında bulunuyor. Fincan takımından yemek takımlarına kadar çeşitli ürün gruplarında ihracatımızı gerçekleştiriyoruz.  

Etsy ve Joom’a açılacak

E ihracat yapıyor musunuz? E ihracata yönelik neler planlıyorsunuz? Hangi ülkelere hangi pazar yerleri ile (Amazon, Etsy, Joom vs gibi) girmeyi düşünüyorsunuz?

E-ihracat tarafında şuan için, Rusya, Azarbeycan, Cezayir, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Katar, ve Suudi Arabistan’da ürünlerimiz satılıyor. Biz de bu ülkelerdeki güçlü pazar yerleri ile çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Amazon, Etsy, Joom vs gibi kanallarda da açılmayı düşünüyoruz.

Fiziki ve online bir arada olacak

Yakın gelecekte geleneksel mağaza ile online mağazalar arasındaki kârlılık ve rekabet konusunda neler yaşanabilir?

Mağaza ve online arasında karlılıklar farklılık gösterecektir. Karlılık konusunda online kanal daha verimli olacaktır. Rekabet konusunda mağaza ve online’da bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Marka olarak online ve offline olarak bütün düşünmekteyiz.

Ürünler tamamen VR ve AR teknolojisinin artmasıyla birlikte sanal alana taşınıp, fiziki olarak mı kargo ile teslim edilecek noktaya gelecek?

Özellikle online ticaret için müşterilerimiz ürünleri yaşayan ortamlarda görmek istiyorlar. Biz de kendi web sitemizde bu konu ile ilgili gerekli çalışmaları yaparak müşterilerimize ürünleri kendi evlerinde görüp deneyimleyebilecekleri gibi tasarlayarak geliştireceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor.

Ar-Ge için neler yapıyorsunuz? Nasıl bir ürün ve ekip çalışmanız söz konusu?

Ürünlerin endüstriyel tasarımını ve desen tasarımlarını biz yapıyoruz. Bu doğrultuda bir Ar-Ge departmanımız bulunuyor. Tasarımından teknolojisine tüm Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirdiğimiz Tılsım Yemek Takımı serimiz buna en iyi örnek. Ham maddesini Almanya’dan getiriyoruz. Starjet teknolojisi sayesinde ömür boyu bulaşık makinesinde yıkanabilme garantisi mevcut. Çeşitli uluslararası kuruluşlardan da test raporlarımız bulunuyor.