İnternetten balı Batı alıyor, sahtesini anlamak için 100 parametre gerekiyor

Günümüzde ticaretin yüzde 70’ten büyük bölümü online şekilde devam ediyor. E-ticaret ve e-ihracat konusunda hem Türkiye, hem de globaldeki şirketler daha fazla büyümek ve döviz elde etmek için var güçleriyle savaşıyor. Bu ortamda özellikle organik gıda ürünleri satan şirketler, diğerlerine oranla bir adım daha önde. Dünya çapındaki tüketiciler verdikleri paranın karşılığını görmek istiyorlar. Doğal ürün denilince de akla ister istemez arıların büyük emeğinin çabası olan bal geliyor. Türkiye’nin köklü bal ile arı ürünleri şirketlerinden Balparmak’ın Pazarlama Direktörü Ahmet Yağlıcıoğlu, e-ticaret konusunda HardwareLab’ın sorularını yanıtladı.

Ulusal ve uluslararası Pazar yerlerinin yanı sıra kendi internet sitesinden de satış yapmayan firmanın kalmadığı günümüzde online ticaret ile şirketlerine dair bilgiler veren Ahmet Yağlıcıoğlu, Balparmak markasına en çok talebin bal üretiminin yapılmadığı Batı illerinden geldiğini belirtti. Azerbaycan’dan Singapur’a kadar birçok ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Yağlıcıloğu, yeni ürünlerden, bal için yapılan analizlere kadar süreçler hakkındaki HardwareLab’ın sorularını şöyle yanıtladı:

Kampanyalar internet satışlarında

Online ticaret sitenizden alışveriş yapmanın avantajları nedir?

Online web sitemiz üzerinden alışveriş yapılmasının avantajlarını güvenilir alışveriş, hızlı geri dönüş, kalite, kolaylık, avantajlı fiyat, farklı kampanya paketi opsiyonları olarak sıralayabiliriz. Müşterilerimize tüm ürünlerimize, tek tıkla web sitemizden erişim imkanı sağlıyoruz. Ayrıca avantajlı kampanya paketlerine hediye dinamikleri ile Balparmak.com.tr’den alışveriş yapma imkanı sunuyoruz. Müşterilerimize ürünlerini özenle paketlenmiş bir şekilde gönderiyoruz.

Yüksek yayla ürünleri revaçta

Daha çok hangi bölgelerden hangi ürünlere yöneliş var?

Farklı fonksiyonel faydaya sahip ürün ailesinden oluşan İyi yaşam markamız Apitera ve Apitera Plus grubu, Çıt Kapak Çiçek ve Çam Balı ürünlerimiz sıklıkla tercih edilen ürünlerimiz arasında yer alıyor. Sitemizden alışveriş yapan müşteriler özellikle yüksek yayla ürünlerimize çok talep gösteriyor, siparişlerin büyük bölümü İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kocaeli, Antalya gibi büyükşehirlerden geliyor.

Yöresel ürünler kategorisindeki gelişim nedir?

Avrupa’daki satışlara baktığımızda izlenimimiz tüketicilerin kendi memleketlerinin yöresel ballarını tercih ettiği ve istediği yönünde… Ayrıca kendi bölgelerine ait farklı bal çeşitlerini de deneyimlemeye sıcak bakıyorlar.

Doğal bala ulaşmak çok zorlaştı

Bal gibi tağşişe uygun bir üründe enflasyon zamanında çok çeşitli fiyatlamalar söz konusu, market raflarında da bal kategorisinde aynı ürünün yüzde 50’den fazla fiyat farkını nasıl okumak lazım?

Balparmak olarak memleketin dört bir yanından gelen balları en az 100 parametrede analiz ederek doğallığından ve saflığından emin olduktan sonra alımını yapıyor ambalajlayarak sofralara sunuyoruz. Doğal bala ulaşmak için hassas ve detaylı bir bal alım – analiz prosedürümüz var. Bugün raflarda gördüğünüz ürünlerimizin hepsi dört aşamadan oluşan detaylı analizlerimizden geçmiştir. Analizden geçmeyen hiçbir ürün bizim markamız altında ambalajlanmaz ve markamızın olduğu rafta yerini alamaz. Çeşitli nedenlerle balda taklit ve tağşişin ciddi oranlarda arttığı son dönemde doğal bala ulaşmak zorlaştı, daha fazla bala daha fazla analiz yapmamız gerekiyor bu da maliyetlere yansıyor. Fiyatlardaki farklılığı doğal bala ulaşma çabası olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır.

İnvoasyon ile yeni ürünleri sunuyoruz

Yeni ürünler var mı? İyi yaşam alanına ilişkin yeni ürün çalışmaları yapılıyor mu?

Balparmak olarak doğal bal ve diğer arı ürünleri kategorisinde ulusal ve uluslararası alanda “bilir kurum” olma hedefi doğrultusundaki çalışmalarımıza, konusunda uzmanların görev yaptığı ileri teknik ekipman ve cihazlarla donatılmış araştırma laboratuvarlarının yer aldığı Balparmak Ar-Ge Merkezi çatısı altında devam ediyoruz. Çeşitli üniversiteler, araştırma merkezleri ile ortak yürütülen bilimsel araştırma projeleri, ürün geliştirme çalışmaları ve pilot tesis uygulamalarımız da sürüyor. Son dönemde “İyi Yaşam Markası” olarak konumlandırdığımız Apitera markamız altında ürün geliştirme çalışmalarımıza takviye edici gıda kategorisinde ağırlık verdik. Bu çerçevede hayat kalitesini olumlu yönde destekleyen inovatif ürünleri tüketicilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz.  Apiterapi, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nde “Arı ve arı ürünlerinin bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı ve destekleyici olarak kullanılmasıdır.” Olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda kullanılacak arı ürünlerinin standardize etken madde içermesi, hijyenik koşullarda üretilmesi son derece önem taşıyor.

Standartlara uygun üretim imkanları

Takviye edici gıda alanında Türk Farmakopisi’ne uygun standart propolis ekstresi üretmekle kalmayıp, arı sütü, liyofilize arı sütü, arı poleni, öğütülmüş arı poleni de üretmekteyiz. Bu ürünleri farklı formatlarda sade olarak tüketicisiyle buluşturuyor, ayrıca farklı fonksiyonel özellik gösteren bitkisel ekstraktlar, vitamin ve mineraller ile karışım yaparak, dozu ayarlanmış, pratik ve hijyenik ambalajlarında inovatif ürünler üretiyoruz. Gerek arı ürünleri, gerekse bitkisel ekstraktlarda da en önemli kriter fonksiyonel özellik gösteren etken maddelerin varlığı, dozu ve standartlara uygunluğudur. Geliştirdiğimiz ürünlerin, bu kapsamda tüm etken madde analizleri yapılıp standartlara uygunluğu kontrol ediliyor.

2022 yılında TÜBİTAK MAM ile birlikte eczane kanalına yönelik fonksiyonel takviye edici gıda ürün geliştirme çalışmalarımıza başladık. 2022 yılının Haziran ayında lansmanını yaptığımız Apitera Plus Propolisli Sprey, yetişkinlere yönelik Apitera Plus Forte Propolis ve çocuklara yönelik Apitera Plus Propolis Çocuk ürünlerimize ilave olarak bu yıl 3 yeni takviye edici gıda ürünümüzü tüketicilere sunacağız. Apitera Plus Propolis Kapsül ve Apitera Plus Arı Sütü Kapsül ürünlerimiz kapsül formatında raflarda yer almaya başladı. Çocuklara yönelik diğer inovatif ürünümüzün bilimsel geliştirme çalışmaları devam ediyor. 2023 Eylül ayında okulların açılması ile birlikte bu özel ürünümüzün lansmanını gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Singapur’da Türk balı tüketiliyor

dav

Bal kaliteniz ve kontrolleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Bal, dünyada taklit edilmesi en kolay ama tahlil edilmesi en zor olan gıda ürünlerinden biridir.  Sanılanın aksine bir balın sahte olup olmadığını rengine, kokusuna ya da yoğunluğuna bakarak anlamak mümkün değil. İster köyden satın alın, ister güvendiğiniz bir yerden… Eğer bal analiz edilmemişse doğal olduğunu garanti edemezsiniz. Çünkü arı doğası gereği 5 km yarıçapında uçar ve arı kolonisinin nektar, su ve polen toplayabileceği alan 80 km2’yi kapsar. Bu kadar büyük bir alanı kontrol altında tutamazsınız, arının kirlilik olan bir bölgeden geçip geçmediği, örneğin tarım ilacı olan bir nektar toplayıp toplayamadığını bilemezsiniz. Bu nedenle Balparmak olarak biz TÜRKAK tarafından akredite olan Bal ve Diğer Arı Ürünleri Araştırma ve Kalite Kontrol Laboratuvarı’mızda tüm arı ürünlerini en az 100 parametrede analiz ediyor, doğallığından emin olduğumuz ürünleri tüketicilerimize sunuyoruz.  Geçtiğimiz son dört yıl üst üste ihracat ödülleri aldığımız ve rekor kırdığımız süreç içerisinde Balparmak olarak Balparmak ve Apitera markalarımızla Avrupa, Amerika, Azerbaycan, Japonya, Singapur, Ortadoğu, Malezya gibi farklı coğrafyalarda önemli ihracat anlaşmalarına imza atıyoruz. Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da markamıza büyük bir güven duyuluyor. Yurt dışında da müşterilerimize ürünlerimize doğrudan ulaşım sağlayabilmeleri için e-ticaretin kolay alışveriş deneyimini yaşatmayı hedefliyoruz.