Türk oyun sektöründe yeniler de Peak yapacak

Türkiye’nin en önemli oyun kuruluşlarından Oyunfor.com’un Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, Covid-19 günlerinde adeta patlama yaşayan sektörün geldiği son noktayı, oyuncu eğilimlerini ve satış alışkanlıklarını Hardwarelab.net’e anlattı. Salgınla beraber birçok insanın oyunla tanıştığını ifade eden Dumanoğlu, bu noktada sektörün çok hızlandığını belirtti. Daha önce oyun sektörüne yatırım yapmayı düşünmeyen grupların da bu sektöre mercek tuttuğunu anlatan Dumanoğlu, Peak Games gibi milyar dolarlık Türk şirketleri çıkmasının kimseyi şaşırtamaması gerektiğini anlattı.

Birçok grubun oyun ürünlerini tüketiciye sunan Oyunfor.com’un Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, HardwareLab.net’in sektöre ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

Mehmet Dumanoğlu

Satış rakamları arttı

Covid-19’un etkisiyle oyun sektöründe ne tür değişiklikler yaşandı?

Salgın ile beraber evde geçirilen zamanın artması birçok insanın oyunlarla tanışmasına önayak oldu. Günümüzde artık neredeyse herkesin akıllı telefon sahibi olması doğal olarak mobil oyunların kullanıcı sayısını hızla artırırken bu durum oyun firmalarının mobil oyunlara olan bakışını etkiledi ve birçok oyun firması mobil oyunlara yöneldi. Salgının olumlu etkilediği nadir sektörlerden biri olan oyun sektöründe satış rakamları hızla arttı. Bu durum oyun sektörüne bakışı olumlu yönde etkileyerek sektöre olan yatırımları artırdı. Salgının ilk dönemindeki belirsizlikten dolayı bazı oyun firmaları oyunlarının çıkış tarihini ertelediğini açıklasa da genel olarak yeni çıkacak oyunların yapım süreci hızlandırıldı. Mevcut oyunlara da oyuncuların ilgilerini çekebilecek güncellemeler geldi. Kısacası, Covid-19’un oyun sektörünü ‘hızlandırdığını’ söylemek mümkün.

Sponsorluklar büyüdü

 Daha önce oyun oynamayan kitleler bu sektöre adım attı mı?

Daha önce oyun oynamayan kitleler, daha önce oyun sektörüne yatırım yapmayı düşünmeyen şirketler, yatırım grupları, girişim destek fonları ve daha önce oyun sektörüyle sponsorluk ve reklam çalışmaları yürütmeyi düşünmeyen markalar salgın ile beraber oyunlar ve oyun sektörü ile çok daha yakından ilgilenmeye başladılar. Salgın, oyun sektörünü hem kullanıcı sayısı anlamında, hem de yatırım, girişim ve sponsorluklar anlamında büyüttü.

Yeni unicorn’lar çıkacaktır

 Peak Games gibi şirketler küresel birer deve dönüşüyor. Konuyla ilgili başka unicorn’lar da bekliyor musunuz?

Oyun sektörü, güncel piyasada en hızlı büyüyen ve devamlılık gösteren sektörlerin başında geliyor. Ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren firmaların sayısı arttıkça sektörde yeni unicorn’ların oluşmasını bekleyebiliriz. Ülkemiz, oyunlarla yakın ilişki kurmayı seven genç bir nüfusa sahip. Bu zamana kadar ülkemizdeki altyapı yetersizliğinden ve teknolojiye ulaşımın zor olmasından dolayı bilgisayar ve konsol oyunları üretiminde çok başarılı olamamış, varlık gösterememiştik. Bu durum gün geçtikçe geçerliliğini yitiriyor; ülkemizdeki oyun sektörü adına gelecekten çok umutluyum. Yakın gelecekte dünya çapında ses getirecek birçok oyun ve unicorn çıkaracağımızdan hiç şüphem yok.

 Yerli oyun sektörüne yapılan yatırımların geri dönüşü nasıl olabilir?

Uzun yıllardır bu alana yatırım yapılması görüşündeyiz. Maalesef birçok oyun firması kendi çabalarıyla gelişmeye çalıştı. Büyük yatırımlar alan oyun firmalarını herkes şaşkınlıkla izledi. Bu, oyun sektörüne yapılan yatırımın geri dönüşünü en iyi şekilde açıklıyor. Belli bir kullanıcı sayısına erişmeyi başarabilen oyunların ciroları herkesin malumu. Başarılı bir oyun üretebilmek ekonomik olarak oldukça karlı bir iş. Reklam ve sponsorluk noktasında ise oyun sektörü, kendilerini genç nesile tanıtmak isteyen markalar için biçilmiş kaftan. Genç nesil ile doğrudan etkileşime girebilecekleri daha uygun bir sektör şu an için yok.

Mobil oyunlar sektörün yarısını oluşturuyor

 Oyunu mobil cihazlardan mı, konsollardan mı, yoksa bilgisayarlardan mı oynuyoruz? Bu platformlar arasındaki oyun satın alma ya da oynama alışkanlıkları farkları nelerdir?

Akıllı telefonların gelişmesiyle birlikte mobil oyunlardaki kalite artışı ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların yüksek donanımlı PC, konsol ve oyunlarına erişimi zorlaştırması, satışları ve oynama yoğunluğunu mobil oyunlara kaydırdı. Toplam cironun %50’sini mobil oyunlar oluştururken bunu PC ve konsol platformları takip ediyor.

FPS türü oyunları oynuyoruz

 En çok neleri oynuyoruz? Bu oyun seçimleri bize ne anlatıyor?

FPS türündeki oyunlar en fazla oynadıklarımız sıralamasında en başta geliyor. FPS türünü MMORPG ve futbol oyunları takip ediyor. Genelde topluluk halinde, sanal ortamda sosyalleşerek oynanan oyunların daha fazla oynandığını söyleyebilirim. Zaten ilkel anlamıyla ‘oyun’ bir sosyalleşme aracı olarak ortaya çıkmış bir kavram. Bu özelliğini günümüzde de korumaya devam ediyor.