Finfree bireysel yatırımcının rekabet gücünü artırıyor

Borsa yatırımı, gerçekleşen ekonomik dalgalanmalar nedeniyle brokeerları bile zorlar duruma geldi. Peki, borsada az deneyimle işlem yapmak mümkün mü? Teknoloji buna imkan tanıyor. Finfree uygulaması, borsada işlem yapacak deneyimsiz yatırımcı ve profesyonellere şirketler hakkında A’dan Z’ye bilgi sunuyor. Uygulama kısa sürede 50 bin indirmeyi aşarak rekora koşmaya başladı. Uygulama yakında Avrupa pazarına da açılmayı planlıyor.

Dünyada yaşanan salgının ekonomik etkileri hayli yıkıcı oldu. Enflasyon kelimesinin anlamını bile unutan Almanya dahil olmak üzere birçok büyük ekonomi, Covid-19’dan olumsuz etkilendi. Borsalar da bu noktada sarsıntılar yaşarken, şirketler ise önünü görmeye çalışıyor. Yani borsa yatırımı her zamankinden daha meşakkatli ve daha çok bilgi almayı gerektiriyor. Bu noktada da devreye Finfree giriyor. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler hakkında dünü, bugünü ve yarını hakkında detaylı bilgiler veren, borsa performansını analiz olarak sunan uygulama, yatırımcıların isabetli karar vermesini ve kazanmasını sağlıyor. Devreye girdikten sonra 50 bin kullanıcıya ulaşan Finfree’in Kurucu Ortağı Senih Mete Dal, HardwareLab.net’e konuştu.

Benzersiz bir deneyim sunuyoruz

Aylık bazda yüzde 15 büyüme kaydettiklerini anlatan Dal, 2022 hedeflerinin 300 bin kullanıcıya ulaşmak olduğunu dile getirdi. Finfree’yi borsada harcadıkları uzun saatleri daha aza indirmek için kurduklarını anlatan Senih Mete Dal, “Bu oluşturduğumuz altyapı, kullanıcılara kişiselleştirilmiş ve aynı zamanda benzersiz bir deneyim yaşama olanağı sunuyor” dedi.

Yatırımcıya ışık tutuyoruz

Borsa yatırımları son dönemde hayli inişli çıkışlı seyir izliyor. Finfree’nin şirketlerin dünü bugünü ve yarınını sunma vizyonu yatırımcı tarafından nasıl karşılandı?

Bugün yatırımcılar, yapacakları yatırımların riskini analiz edebilmek için doğru ve tarafsız bilgiye ihtiyaç duyuyor. Sermaye piyasaları, küresel çapta ortaya çıkan bilgi ve haberlere göre şekilleniyor ve yatırımcılar bu bilgilere tek bir kanal üzerinden ulaşabilecekleri bir platforma ihtiyaç duyuyor. Bunun yanı sıra; borsada işlem gören şirketlerin, yatırımcıların kararlarını etkileyecek gelişmeleri zamanında açıklamaları; yatırımcıların fiyatları etkileyecek herhangi bir bilgiden, şirketin mali durumunda ortaya çıkan önemli bir değişiklik veya gelişmeden en hızlı şekilde haberdar olması gerekiyor. Platform olarak yatırımcının bilgiye ulaşmasının önündeki bariyerleri kaldırıyor, en güncel gelişmeleri ihtiyaçlarına ve taleplerine uygun olacak şekilde filtreleyerek onlara ulaştırıyor ve bu sayede de yatırımcının kendinden ve yatırım yapacağı araçtan emin olduğu platformu oluşturarak yatırımlarına ışık tutuyoruz.

Pek çok eşsiz özelliğiyle olduğu gibi Finfree bu özelliğiyle de yatırımcıların büyük beğenisini topluyor. Öyle ki, çok kısa bir süre içerisinde 50 bin kullanıcıya aştık. Aylık bazda yüzde 15 büyüme göstererek Türkiye’nin en çok indirilen finans uygulamaları sıralamasına girdik. Türkiye’nin en büyük finansal okuryazarlık projelerinden biri haline geldik. 2022 yılına ise 300 bin kullanıcıyla girmek kısa vadeli planlarımızdan sadece biri.

Finfree’nin vizyonu, en az 1 milyon milenyal yatırımcının ülkemize kazandırılması ve yatırımcıların finansal özgürlük yolculukları boyunca daha önce bireysel yatırımcılara sunulmamış şekilde analiz, eğitim gibi pek çok özelliği ile beraber sunarak, emin adımlarla ilerleyebilecekleri bir araç oluşturmak.

Borsada geçirdiğimiz saatlerin eseri

Borsa yatırımlarının kârlı olmasının yanında hayli dikkat ve zaman gerektiren bir iş olması sebebiyle uzmanlaşmak bu noktada hayli önemli. Ama Finfree uzman olmadan da yatırımı olanaklı kılıyor? Bunun teknolojik alt yapısından söz eder misiniz?

Görüyor ve biliyoruz ki, ülkemizde finans bilmediği için yatırım yapamayan hatta borsaya girip zarar eden yüz binlerce kişi var. Finfree kurucuları olarak biz de borsaya girmeden önce yüzlerce saat harcayan ve doğru eğitim ve araçlar bulmaya çalışan bu kişiler arasındaydık. Yatırımcılar için gereken tüm ihtiyaçları yaşayarak tecrübe ettik ve bu ihtiyaçların nedenlerini ve sonuçlarını anlayarak, bu problemleri çözecek uygulamayı inşa etme fikriyle yola çıktık. Borsada geçirdiğimiz uzun saatler bizi buraya getirdi.

Yaptığımız uzun mesailer sonucu, Finfree’nin ardındaki teknolojik altyapıyı kurduk.  Yatırımcıların tercihleri, alışkanlıkları gibi faktörler üzerine yaptığımız araştırmalarla birlikte teknolojideki durdurulamaz ilerlemelerin mobil üzerinde yarattığı gücü göz önüne alarak, yatırımı; kolay erişilebilir, anlık takip edilebilen, kullanıcıların ihtiyaçlarına hızlı ve kolay şekilde ulaşabileceği bir altyapı oluşturduk.  Bu oluşturduğumuz altyapı, kullanıcılara kişiselleştirilmiş ve aynı zamanda benzersiz bir deneyim yaşama olanağı sunuyor.

Bu eşsiz deneyim kullanıcılarımıza ne sağlıyor diye baktığımızda; Hisse Keşfetme özellikleri ile yatırım yapmak istedikleri şirketlerin keşfini kolayca yapmalarını sağlıyor. Bunun için Koleksiyonlar, Benzer Sektörden Hisseler gibi uygulama içi araçlar ile hisse araştırma yolunu kısaltıyor ve kolaylaştırıyor. Ücretsiz Şirket Verileri ile keşfettikleri şirketlerin yatırıma uygun olup olmadıklarını, ne ölçüde risk teşkil ettiklerini anında ölçebilmeyi sağlayan, temel analiz yaparken ihtiyaç duydukları tüm finansal oranlar karmaşadan arındırılmış, kolay anlaşılır bir biçime getirilip kullanıcılara ücretsiz olarak sunuldu. Şirketlerin; kar-zarar, büyüme oranları, popülarite vb. gibi detaylı analizlerini uygulamaya ekleyerek, kullanıcının daha kısa süreler harcayarak daha net karlar elde edebilmesi amaçlanmıştır. Yalın ve Akıcı Arayüzü ile Finfree üzerinden sadece birkaç dakika içinde istedikleri şirkete anında yatırım yapabiliyorlar. Daha demokratik bir sistem oluşturarak sadece profesyonellerin ve şirketlerin değil, bireysel yatırımcıların da bu sahada yer alması sağlanmıştır. Oluşturulan “Sanal Portföy” içeriğiyle birlikte yatırımcıların gerçek yatırım yapmadan önce borsaya hakimiyet kurmalarını sağlamak ve yatırım yapmaya hazır olup olmadıklarını test edebilmeleri hedeflenmiştir. Gelişmiş Portföy Takibi ile yatırımlarını tek bir uygulama ile yönetebiliyorlar. Portföyü canlı olarak takip edip kazancını popüler endeksler ve emtialarla kıyaslayabiliyor. Finfree, tüm bu yatırım sürecini tek bir uygulamada çözen Türkiye’deki ilk ve tek platform.

Avrupa’ya ulaşacağız

Şu ana kadar 50 bin indirmeye ulaştı. 2022 hedefi 6 katı olan 300 bin rakamı. Rakamın biraz tevazu gösterdiği söylenebilir mi? Milyonlarca borsa oyuncusu varken bu ücretsiz uygulamanın hedefleri sanki belirlenen tarihten önce aşacak gibi görünüyor?

Hedefimiz her ne kadar alçak gönüllü bir hedef olsa da emin adımlarla ilerlemek bizim birinci önceliğimiz. 300 bin kullanıcı ile yeni yıla başlamak bu nedenle bizim için bu emin adımların göstergesi oluyor.  Fakat hedeflerimiz Türkiye ile de sınırlı değil! Nihai amacımız, Türkiye’den globale giden ilk fintech’lerden biri olmak. Önümüzdeki dönemde ürünümüzü kıta Avrupa’sına taşımak istiyoruz.

Güvenli yolları tercih etmek gerekiyor

Borsa yatırımı yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Teknolojinin bu anlamda sunduğu faydalar tek başına yeterli mi yoksa iyi bir öğretici ve yardımcı gözüyle bakarak yatırımcının kendini geliştirmesi mi gerektiğini düşünüyorsunuz?

Dünyanın her yerinde büyük bir öneme sahip olan ve milyonlarca yatırımcının tercih ettiği borsa, bireysel yatırım araçlarının en başında geliyor. Borsada işlem yapan ve yapacak olan her yatırımcının kendi yeteneklerine göre borsa stratejileri belirlemesi yatırımlardan kazanç elde edebilmek için hayati önem taşıyor.  Borsaya yatırım yapmadan önce hisselerin çok iyi analiz edilmesi, küçük adımlarla ve ilk etapta daha güvenli yollar tercih ederek ilerlemek gerekiyor.  

Biz borsada yatırım yapmayı alışverişe çıkmaya benzetiyoruz. Nasıl ki alışverişten önce ihtiyaçları belirler, alışveriş listenizi hazırlar ve sonra pazara çıkıp ürünleri kıyaslayarak seçim yapıyorsanız borsada da benzer bir yol izlemelisiniz. Yatırım yapmak kulağa alışveriş yapmaktan daha zor gelse de hisse yaklaşımının temellerini öğrendikten sonra doğru araçlarla zaten nereye bakmanız gerektiğini bilebileceksiniz.

Bunun ötesinde ben yatırımcılara prensipli olmalarını öneriyorum. Prensipleri olan yatırımcı akıllı yatırımcıdır ve akıllı yatırımcıyı krizler, piyasa dalgalanmaları ya da spekülatörler yolundan döndüremez. O kısa vadede elde edeceği küçük paralar için sistemini bozmaz ve sonunda kazançlı çıkan her zaman akıllı yatırımcı olur.

Sistem oluşturmak, portföyünüzü dalgalanmalara karşı korumanın en iyi yoludur. Bir sisteminizin ve planınızın olması sizi sadece maddi olarak değil psikolojik olarak da korur. Sürekli ekran başında borsayı izleyerek baskı altına girmeyeceğiniz gibi panik satışı yapma ihtimaliniz de bir hayli azalır.

Günümüzde teknoloji bu anlamda çok büyük katkı sunuyor. Yatırıma niyetli fakat borsa hakkında hiçbir bilgisi olmayan birisi bile Finfree’de kısa bir süre içinde uygulamalı olarak en temel bilgileri öğrenip, parasını değerlendirebiliyor. Aynı zamanda tecrübeli yatırımcılar da Finfree ile hem keyifli vakit geçirme hem de kendilerini geliştirme fırsatı yakalıyor.

Finansal okur yazarlık artıyor

Öte yandan finansal okuryazarlık alanında bir okul gibi çalışıyorsunuz… Neler yaptınız? Yapmayı planlıyorsunuz?

Finansal okuryazarlık, dünyanın gelişmiş ülkelerinin eğitim sisteminde önemli bir yeri kapsıyor. Ülkemize baktığımızda ise henüz yeni yeni konuşulmaya başlanan bir konu. Biz, ülkemizde finansal okuryazar olmayan milyonlarca kişiden, yatırım yapmayı öğrenen, kendi muhasebesini yapabilen insanlar ortaya çıkarmamız gerektiğine inanıyoruz. Toplumda dönüşümü tabandan, en dipten başlatmalıyız. Özellikle genç nesil arasında finansal okuryazarlığın yaygınlaşması ve bu kesimin yatırım araçlarına erişiminin artırılması gibi bir hedefimiz var. Yatırım ve özgürlüğünü kazanmak genellikle 40’lı yaşlardan sonra konuşulan ve ilgi duyulan konular olarak biliniyor ancak Z kuşağı ve Finfree ile bu algının yıkılacağını düşünüyoruz.

Bugüne kadar 20 bin kullanıcımızın finansal okuryazarlık eğitimleri almasını sağladık. Önümüzdeki dönemde ise 300 bin kullanıcımızı daha finansal okuryazar yapmayı hedefliyoruz.