IoT’yi devreye almanın belkemiği: Veri Depolama

Bağlantılı bir dünyada birbiriyle temas halinde olan sadece insanlar değil, cansız nesnelerin de artık kendi akılları var. Hızla ilerleyen teknolojik inovasyon, düzenli olarak kullandığımız cansız varlıkların ve günlük ev eşyalarının özel ihtiyaçlarımıza yanıt veren bir yazılıma yerleştirildiği veya yazılım tarafından kontrol edildiği bir devrimi başlattı.

Yıllar boyunca otomobiller, televizyonlar, buzdolapları ve hatta giysiler, yalnızca verimliliği artırmayı değil, daha da önemlisi kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan gerçek zamanlı bilgileri iletmek için sensörlerle bilgisayarlaştırıldı. Bu bağlantılı evren, işlevi ve işlevselliği optimize etmek için aktif olarak işlenebilen ve analiz edilebilen çok miktarda yararlı veri ve bilgi üretebiliyor. Bu da kendisine neredeyse gerçeküstü bir lakap kazandırdı: Nesnelerin İnterneti (IoT).

On yılı aşkın bir süredir dünya, sensörleri ve işlemcileri görünürdeki her şeye yerleştirmenin ve bilgisayarlaştırmanın sonsuz olasılıklarına kafayı takmış durumda. İşletmelerin, endüstrilerin ve hatta hükümetlerin buluttaki ve uçtaki çeşitli cihazlar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak ve aktarmak, yaşamları ve işletmeleri dönüştürmek için dev adımlar atmasıyla dünya çapındaki dalgalanma artık “her şeyin interneti”nde birleşti.

Sonuç, veri yığınları

IoT’deki inovasyon ve IoT’nin devreye alınması, özellikle sağlık ve ulaşım gibi kritik sektörlerde verimlilik ve üretkenlikte büyük kazanımlar gösterdi. Artık tıbbi IoT implant ve cihazlarıyla, hastaların kalp atışları ve diğer klinik verileri, sağlık hizmetinin çeşitli özel departmanları tarafından kolaylıkla elde edilebiliyor. Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi (ML) aracılığıyla etkinleştirilen teknoloji, artık otomobilleri ve araçları sürüş modlarını hızla değişen hava veya trafik senaryolarına uyacak şekilde anında uyarlamaya yönlendirebilir. Tüm bu senaryolarda, şirketler tarafından gerçek zamanlı veri madenciliği yapma kabiliyeti, eylemin neredeyse anında planlanıp yürütülebildiği, riskleri ve başarısızlıkları azaltan veya önleyen muazzam olanaklar sunuyor.

IoT düzleminde trilyonlarca baytlık veri ve bilgi üretiliyor ve güvenilir ve ölçeklenebilir depolama sistemlerine duyulan ihtiyaç başlı başına kritik bir zorluk. IoT düzleminde trilyonlarca baytlık veri ve bilgi üretiliyor ve güvenilir ve ölçeklenebilir depolama sistemlerine duyulan ihtiyaç başlı başına kritik bir zorluk. 2025 yılına kadar dünya çapında veri üretiminin 180 zettabyte’a1 ulaşacağı tahmin ediliyor. Önemli verileri yönetebilen, uygun maliyetli bir şekilde depolayabilen ve güvence altına alabilen ve aynı zamanda bunları amaçlanan uygulamalara ve süreçlere sorunsuz bir şekilde entegre edebilen son teknoloji sistemler, artık en acil ihtiyaç; üstelik talep de görüyor.

Daha iyi veri depolama seçeneklerine duyulan ihtiyaç

Günümüzde, bağlı cihazlar her yerde ve her zamankinden daha sık kullanılıyor. Bu bağlı cihazların neredeyse hayal edilemeyecek miktarda veri ürettiği göz önüne alındığında, şirketler giderek artan bir şekilde verilerin yetkin bir şekilde işlenmesine ve depolanmasına odaklanıyor.

IoT tarafından üretilen verinin ve ardından da bu verinin nerede depolandığı, dört temel veri ilkesine dayanır: Hız, hacim, çeşitlilik ve değer. Gelişmekte olan IoT verileri eko sistemi, endüstriyel SD Kartlar, Ticari SD ve microSDTM Kartlar, NVMeTM SSD’ler ve yüksek kapasiteli sabit disk sürücüler (HDD’ler) gibi çeşitli depolama çözümlerine ihtiyaç duyuyor.

Mordor Intelligence’ın “IoT Veri Yönetimi Pazarı – Büyüme, Eğilimler ve Öngörüler (2020-2025)” başlıklı bir raporuna göre, kuruluşlar hızla genişleyen IoT altyapılarının2 bir sonucu olarak yıldan yıla ortalama yüzde 30’luk bir veri büyümesi yaşıyor. Büyük veriler için son teknoloji depolama çözümlerine yönelik hızla artan talep göz önüne alındığında, şirketler, değişen form faktörlerinde IoT tarafından üretilen verilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilecek ölçeklenebilir çözümler sunmaya başladı. Western Digital, başlangıcından bu yana IoT endüstrisine hizmet veriyor ve Endüstriyel ve Ticari SD ve microSD kartlar, Endüstriyel iNAND® e.MMC ve UFS Embedded Flash Sürücüler, Ultrastar® HDD ve NVMe SSD serisi gibi çeşitli depolama çözümleri sunuyor. 

IoT verilerini alma, koruma, erişme ve dönüştürme yeteneği, içgörü ve değer elde etmek için kritik öneme sahip. Gelişen IoT veri ortamından yararlanmak, amaca uygun veri mimarisini kullanarak, depolamadan değer yaratmaya geçmek anlamına geliyor. Gömülüden çıkarılabilir flash depolama çözümlerine kadar, kuruluşlar, IoT veri yolculuğunun her adımında daha fazla değer elde edebilmeli.

Referanslar:

1. https://www.statista.com/statistics/871513/worldwide-data-created/

2.https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/iot-data-management-market