Dersi daha anlaşılabilir kılan Uniteroom, Türkiye’den çıkıp dünyaya yayılacak

Mustafa Burak Dost ve Avni Burak Özşahin iki genç girişimci. Bir süre önce Covid-19 nedeniyle uzaktan ders dinleyen iki öğrencinin aklına, online konferansları daha anlaşılabilir kılacak Uniteroom’u kurmak gelince harekete geçtiler. 1000+ kişinin kullanımını sağlayan ve kısa süre önce 20 milyon TL’lik değerleme alan yeni online sistemi devreye alan iki genç kurucu Türkiye’den çıkan yeni bir global marka olmak isityor. Dost ve Özşahin, yeni geliştirdikleri ve giderek kullanımı artan Uniteroom hakkında HardwareLab’ın sorularını yanıtladı.

Eğitim kurumları için çözümler üretiyoruz

Uniteroom fikrinin doğuşunda COVID-19 süreci etkili oldu mu? Şu ana kadar ne tür çalışmalar yaptınız?

Mustafa Burak Dost: Uniteroom’u, Digitech çatısı altına kurulan, interaktif online konferans ve sistem yönetimi platformu olarak tanımlayabiliriz. Yenilikçi çözümlerimiz doğrultusunda yeni nesil online eğitim ve kurumsal toplantı-seminer-konferans gibi dijital uygulamalar sunuyoruz. Özellikle eğitim dünyasına büyük bir konfor getireceğini düşündüğümüz Uniteroom, 2,5 yıl önce üniversitede aldığım ek ders esnasında, eğitmenin daha anlaşılabilir olması için kullandığı yardımcı aplikasyonlar sayesinde gelişen bir proje. Birden fazla programın aynı anda çalışması yerine tek bir platformdan tüm ihtiyaçları karşılayabilmesi fikriyle yola çıktık. Proje, pandemi öncesinde hayata geçse de böyle bir sistemin gerekliliğini öngörebiliyorduk. Pandemi dönemi ise bize olan ihtiyacı ve talebi artırdı. Pandemiyle birlikte hayatımıza giren uzaktan eğitimin öğrenciler, öğretmenler ve veliler için türlü zorlukları beraberinde getirdiğine şahit olduk.  Özellikle çevrimiçi sınavlarda okul yönetimlerinin en büyük kabusu, öğrencilerin kopya çekmeye olan meyili. Online eğitimde türlü aksaklıkların önüne geçmek, daha pratik araçlarla ders anlatmak ya da öğrenciler için daha verimli bir ders ortamı oluşturmak istedik ve pandemi sürecinde sistemi daha da geliştirdik. Eğitim kurumları için özel olarak geliştirdiğimiz sınav, haberleşme, raporlama gibi modüllerle ihtiyaçlarına uygun çözümler üretiyoruz.

Uniteroom kurucuları Burak Özşahin ve Mustafa Burak Dost

Uniteroom sadece eğitim sektörüne hizmet vermiyor. Pandemiyle birlikte şirketlerin online toplantılarında yoğun bir artış söz konusu. Bu toplantılarda da aradıklarımız, taleplerimiz değişti ve gelişti. Daha hızlı, interaktif, katılımcı sınırı olmayan, kolay kullanılabilir olan ve her şeyin tek panel üzerinden yürütüldüğü online toplantılar istiyoruz. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde bu vaatlerin hepsini yerine getiriyor aynı zamanda kurumların ihtiyacına uygun özel ve özgün ara yüzler de tasarlıyoruz. Böylece, ister büyük ister küçük etkinlik ve toplantılar olsun, büyük salonlara kaynak harcanması gerekmiyor. Ayrıca, kurum karşı tarafa da teknolojiyi bilen, kullanan çok daha kurumsal, profesyonel ve vizyoner bir algı sunuyor. Çok daha büyük kurumlar ise 1000+ kişi katılımcıyla yapılabilmesine imkan sunduğumuz toplantıları yine daha az maliyetle iki kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor. Uniteroom’un en önemli özelliği ise, kurumların ekiplerini kolayca takip edebileceği, onların daha etkin ve verimli, hatta planlı çalışmasını sağlayacak imkânlar sunuyor olması.

Makine öğrenimi ile ilerliyor

Global ve yerel rakipleriniz Zoom ile Turkcell piyasada hayli üstünler, bu konuda tüketiciye ulaşma noktasında ne tür faydalar sağlıyor, ne tür atılımlar yapıyorsunuz?

Avni Burak Özşahin: Uniteroom’u hayata geçirirken özellikle dünya çapında kullanan ve bugün pazarın öncüleri konumunda olan platformlarda olmayan özelliklere yoğunlaştık. Çok kalabalık yapılan zirveler, organizasyonlar, seminerler ya da webinarlarda çok daha interaktif ve gerçekleşmesi kolay çözümler sunuyoruz. Uniteroom yazılımının arka tarafında kullandığı makine öğrenimi teknolojisi sayesinde kişilerin raporlama ve analizleri herhangi bir efor sarf etmeden gerçekleştirmeleri mümkün. En ayırt edici özelliğimiz, kişilerin test ortamına katılmadan kimlik doğrulama yapabilmesi, akabinde sınav sırasındaki kurallara uymak zorunda kalması, bilginin ve istenilenin en doğru şekilde ölçülmesine olanak sağlıyor. Bir diğer ayırt edici özelliğimiz ise şirketlerin IK departmanları, “Uniteroom IK analiz” programı sayesinde işe alım sürecinde binlerce CV’nin üzerinden geçmek zorunda kalmadan, programın karakter analizi özelliğiyle, kişinin istenilen kriterlere uyup uymadığını kolayla tespit edebiliyor. Bunların yanı sıra, birçok rakibe oranla fiyatlarımız daha uygun.

Yapay zeka ile destekledik

Teknoloji geliştirme faaliyetlerinden söz eder misiniz? Bu noktada uzaktan eğitim sistemi işine ne tür katkı sağladı? Örneğin uzaktan eğitim dünyada eskiden de çok yaygındı. Türkiye’de sadece bu alanda faaliyet gösteren kurumlar var mı ya da gelecekte yatırımlarla sadece bu alanda kurulacak okullarla ilgili bir çalışma söz konusu mu tarafınızdan?

Mustafa Burak Dost: Uzaktan eğitim sistemi her zaman yüz yüze eğitim kadar verimli olamayabiliyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi, bu süreçte bağlantı kopması gibi teknik aksaklıklar, ödevlendirmenin ve ödev takibinin nitelikli olmaması, doğru bir ölçme-değerlendirme yapılamaması, sınavlarda kopya çekme meyili gibi türlü sorunlar yaşandığına şahit olduk. Uniteroom’u geliştirirken amacımız, hayatımızda kalıcı bir yer edineceğini düşündüğümüz online eğitimde yaşanan sorunların önüne geçmek ve öğrencilere daha verimli bir ortam sunmaktı. Uniteroom, eğitim alanındaki son teknolojileri bir araya getiren ve bu alandaki tüm ihtiyaçları tek bir panel üzerinden sunan, yüz yüze eğitim deneyimini birebir online’a taşıyan bir sistem. Eğitim kurumları için canlı video konferans, sınav, haberleşme ve raporlama modülü bulunan platformun en ilgi çekici kısmı ise arka tarafta yapay zekanın çalıştığı sınav modülü. Yapay zeka destekli sistemimiz sayesinde, belirlenen kurallar nezdinde,  hareket detektörleri katılımcıları sınav süresi boyunca anlık takip ediyor ve öğrencinin yeni bir sekme açması, kafasını sağa-sola çevirmesi gibi aksi bir durumda rapor şeklinde gözetmene veya sınav sorumlusuna iletiyor. Böylelikle etik ve adil bir sınav ortamı yaratılırken, öğrencilerin bilgi düzeyi de en doğru şekilde ölçümlenebiliyor. 

Bununla birlikte, Türkiye’de birkaç özel üniversite pandemi öncesinde online sisteme geçiş yapmıştı. Bu üniversiteler belki de pandemi sürecini en baş ağrısız şekilde geçirenler oldu. Buradaki asıl sıkıntı, okullar bu sistemleri kullanırken birden fazla yazılım programı kullanıyor. Bu programlar yabancı menşeli firmalar oldukları için ödenen yüksek döviz meblağları üniversiteleri zorluyor. Bizler, Türkiye’nin en önemli yazılımcıları ve tasarımcılarını bir araya getirerek tüm ihtiyaçları tek bir panelde topladık. Rakiplere oranla daha uygun bir şekilde satışını yaparak Uniteroom ile önce Türkiye’de, sonra global pazarda yerimizi almak en büyük hedefimiz.

Yatırım aldınız mı? Yatırımcılarla görüşüyor musunuz, bu boyutta ilgi nedir?

Avni Burak Özşahin: Temmuz ayında girdiğimiz yatırım turunda 20 milyon TL değerlemeye ulaştık. Amacımız, 2022 yılı içinde ulaşabildiğimiz kadar kurumsal ve akademik kurumlara Uniteroom’u tanıtmak ve kullandırmak. Akabinde yılın ilk çeyreğinin sonunda ikinci yatırım turuna çıkarak global olma yolundaki ilk adımlarımızı atmak.

Kendi geliştirdikleri ürün gibi

Kurumlara özel ara yüz tasarlama hizmetiniz var. Ne tür talepler alıyorsunuz? Hangi eksiklikler dile getiriliyor?

Mustafa Burak Dost:  B2B yapısında gerçekleştirdiğimiz satış modelimizde, son kullanıcılar için  çalıştıkları veya okudukları kurumların kendi logolarını ve renk seçimlerini panellerine uygulama imkanı sunuyoruz. Kurumların web uzantılarına -.uniteroom.com ekleyerek kurum altında kayıtlı tüm kullanıcıları panelimize yönlendiriyoruz.  Kullanıcıların sisteme girdiklerinde yabancılık hissetmediği, kurum sahiplerinin de lisanslı olarak kendi geliştirdikleri bir ürünmüş hissi içinde diledikleri gibi kullandıkları bir ortam yaratıyoruz.

Ar-Ge çalışması ile gelişiyoruz

Avni Burak Özşahin: Gelecek 5-10 yıl içinde online eğitim ve toplantıların giderek yaygınlaşacağını ve pazar büyüklüğünün 2 trilyon dolara çıkacağını ön görüyoruz. Bu pazarda Türk menşeli bir şirket olarak üzerimize düşen payı almak ve ülkemizi gururla temsil etmek istiyoruz. Bu pazarda daha önce hiç kullanılmamış olan yazılımımızı önce Türkiye’de sonra tüm dünyada kullandırmak nihai hedefimiz. 

Teknoloji sürekli olarak gelişirken biz de dünya devi rakiplerimizle bir teknoloji savaşı içindeyiz. Web 3.0 ve Metaverse gibi kavramlar hayatımıza girdikçe, eğitim ve iş dünyası da bu alanlara daha fazla entegre olacak. Uniteroom olarak, tüm bu gelişmeler doğrultusunda, hiçbir zaman bitmeyecek Ar-ge’miz ve yeni teknolojilerimizle kullanıcılarımızı buluşturmayı planlıyoruz.