Sesli kitap karnemiz: Yetişkinler roman, çocuklar masal dinliyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte edebiyat alanında da yenilikler birbiri ardına geldi. Bunlardan en önemlisi sesli kitap servisi oldu. Birçok şirket bu konuya yatırım yaparak, sesli kitap alanını genişletti ünlü isimlere, tanınmış yazarların kitaplarını seslendirterek okurla buluşmasını sağladı. Son 3 yıldır Türkiye pazarında sesli kitap işinde yer alan Audioteka da kendine önemli bir yer edinmeyi başardı. Şirketin Türkiye Ürün Müdürü Hande Saygılı, HardwareLab’ın sorularını yanıtladı. Türkiye’deki sesli kitap karnesini açıklayan Saygılı, yetişkinlerin roman, gençlerin korku hikayeleri, ebeveynlerin ise çocukları için masalı tercih ettiğini belirtti. Saygılı ayrıca, sesli kitap sektörünün büyüklüğünün 15 milyar dolara ulaşacağını kaydetti.

Yoğun işlerle uğraşırken bir yandan da kitaplara vakit ayırmak isteyenlerin tercihi olan sesli kitap sektörü her geçen gün büyüyor. Türkiye’de son yıllarda popüler olan sesli kitap sektörünün önemli oyuncularından Audioteka Türkiye Ürün Müdürü Hande Saygılı, sorularımızı şu şekilde yanıtladı:

Bir yılda yüzde 46’lık artış yaşadık

Şirketiniz ve faaliyet alanları hakkında bize bilgi verir misiniz?

Audioteka’nın doğuşu Polonya’ya uzanıyor. 2008 yılında Marcin Beme tarafından hayata geçirilen Audioteka, 13. yılını geride bıraktı. Şu anda 23 ülkede 9 dilde yüz binlerce sesli içeriğiyle kullanıcılarıyla buluşuyor. Şirket, son üç yıldır da Türkiye pazarında yer alıyor. Türkiye’de şu ana kadar 30’u aşkın yayıneviyle iş birlikleri gerçekleştirdi. Şirketin arşivinde ise 5 bin 100 adet sesli kitap ve podcast bulunuyor. Kullanıcı sayımız geçen yıla oranla yüzde 46 oranında artarken, 128 bini aşkın kayıtlı kullanıcıya ulaştık.

Çocuk kategorisi gelişiyor

Dinleyici profiliniz kimlerden oluşuyor; bir kullanıcınız haftada ya da ayda kaç kitap dinliyor? En çok hangi kitap türlerini dinlemeyi tercih ediyor?

Ayda maksimum 3 sesli kitap dinleniyor. İstatistikler de aylık ortalama olarak dinlenen kitap sayısını 1-2 arasında olduğunu söylüyor. Dünya üzerinde sesli kitap dinleme oranları giderek artıyor. İnsanlar artık evde, sporda, alışverişte, arabada kaliteli zaman geçirmek için tercihini sesli kitaptan yana kullanıyor. Tüm dünyada satılan toplam sesli kitap sayısının önemli bir bölümünü çocuk sesli kitapları oluşturuyor. Yetişkinler, en çok roman dinliyor, gençler ve öğrenciler korku hikayelerine ve kişisel gelişim kitaplarına daha fazla talep gösteriyor. Ebeveynler de çocuklarına bol bol masal dinletiyor.

Pandemi ile beraber ilgi yükseldi

2021 yılını nasıl değerlendirirsiniz?

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen pandemi sürecinin sesli kitap sektörünü olumlu şekilde etkilediğini söyleyebiliriz. Pandemi sürecinde dinleme sürelerimiz yüzde 45 oranında arttı. 2021 yılının ikinci çeyreğinde kullanıcı sayımızda yüzde 67 oranında artış yaşadık. Tüm bu gelişmeler sonucunda şunu söyleyebiliriz ki; hem kitaba olan ilgi arttı hem de sektör her yıl gözle görülür oranda büyük bir gelişim gösterdi. “Kitap dinleme” kavramını ortaya çıkaran sesli kitap platformları sayesinde kitap dinleyen kişilerin oranı da yüzde 76 arttı. Bu da bizim için oldukça sevindirici bir durum.

Çok büyük bir pazar olacak

Pazar büyüklüğüne açısından Türkiye ve dünyada durum nasıl? Sesli kitap pazarının değeri ne kadar sürede istenilen düzeye gelecek?

Sesli kitap pazarı, ülkelerin dinamiklerine göre değişkenlik gösteriyor. Türkiye popülasyon olarak Avrupa’nın birçok ülkesinden oldukça büyük bir pazara sahip. Genç nüfusun artması, bu kuşağın teknolojiye, yeniliklere daha açık ve ilgili olması Türkiye’yi diğer Avrupa ülkelerinden farklılaştırıyor. Uluslararası anlamda kabul gören Grandviewresearch.com’un market araştırmaları da gösteriyor ki; 2020 yılında dünyada 3,3 milyar dolar olan sesli kitap pazarının değeri, 2027 yılında 15 milyar dolara ulaşacak. Bu da tüm dünyada pazarın 5 kat büyümesi anlamına geliyor. Biz de bu verileri baz aldığımızda; 2027 yılında kullanıcı sayımızı ve ciromuzu artırmayı hedefliyoruz.

Podcast’ler giderek büyüyor

2021 trendlerini öğrenmek istesek, neler ön plana çıkıyor?  Öte yandan kurumsal iş birliklerinin sesli kitap platformları için önemini biliyoruz. Sizin gerçekleştirdiğiniz iş birlikleri var mı?

2021 yılına baktığımızda tüm içeriklerimizin kullanıcılarımız tarafından deneyimlendiğini görüyoruz. Burada Podcast’lerin oldukça ilgi çektiğini belirtmek istiyorum. Podcast, kısa ve kompakt yapısıyla dinleme alışkanlığını yeni edinenler ve uzun süre dikkatini veremeyenler için harika bir alternatif. Hem bilgilenmek hem de eğlenmek için dilediğiniz tarzda podcast’e Audioteka aracılığı ile rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.  Türkiye pazarına girdiğimiz ilk yılı sadece yayınevleri ile anlaşma yaparak geçirdik. Sonrasında Caffe Nero, Samsung, Boyner, Total Club, World Mobil, Hepsiburada.com, N11.com, Trendyol ve Beşiktaş Belediyesi ile de iş birliği gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra Koton, Ülker, Eti, Defacto, Yapı Kredi Bankası, Watsons, MacFit, Banabi gibi markalarla da anlaşmalarımız bulunuyor. Yaptığımız iş birlikleri kapsamında çalışanlarının ofis hayatları dışında motivasyonlarını yüksek tutacak bir adım atmak veya müşterilerine 21. yüzyılın yaşam tarzına uygun dijital bir deneyim sunmak isteyen firmalara projeler düzenliyoruz.