Enerji Tüketimi İzleyip Yüzde 30 Tasarruf Yaptıracak

KOLEN Elektrik, enerji sektöründe enerjiyi yönetme, izleme altyapısı ve platformu anlamında uzmanlaşmış Inavitas iş ortaklığı sözleşmesi imzaladı. Bu anlaşma ile KOLEN gerek abonelerine, gerekse abonesi olmayan elektrik tüketicilerine, talep etmeleri halinde tüketimlerini izleme, yönetme, tasarruf etme, verimlilik hizmeti sunacak. Yeni sistemle enerjiyi anlık kontrol edip yöneterek % 9-10’lardan % 30’lara varan gerçek bir tasarrufa ulaşmak mümkün olabilecek.

2020 yılını Covid-19’un etkisiyle geçiren şirketler kullanmadıkları ofislerinin kiralarını öderken, evde çalışan personel ise fazla bilgisayar ve internet tüketimi yaşadı. Her iki durumda da enerji konusunda ciddi sarfiyat söz konusu olurken, ekonomik dengelerin sarsılmasından ötürü de tasarruf en önemli konu haline geldi. KOLEN de bu konuyla ilgili önemli bir işbirliğine gittiğini duyurdu.  Şirket enerji sektöründe enerjiyi yönetme, izleme altyapısı ve platformu anlamında uzmanlaşmış Inavitas iş ortaklığı sözleşmesi imzaladı. Bu anlaşma ile KOLEN gerek abonelerine, gerekse abonesi olmayan elektrik tüketicilerine, talep etmeleri halinde tüketimlerini izleme, yönetme, tasarruf etme, verimlilik hizmeti sunacak. KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt, Inavitas Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alper Terciyanlı’nın, KOLEN Bölge Müdürü Mine Gül Yılmaz, Inavitas Satış Müdürü Erhan Onat ve konunun uzmanlarının katıldığı imza töreninde, kullanılacak platformun enerji maliyetlerini azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak için özelleştirilmiş gerçek zamanlı bir enerji yönetim ve izleme platformu olduğuna dikkat çekildi.

KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt

Az Tüketmeyi Konuşmalıyız

Enerji tüketiminin tek başına gelişmişlik göstergesi sayıldığını anlatan KOLEN Genel Müdürü Kaya Uğur Karayurt   “Artık birim enerji ile en fazla üretimi ve refahı yakalamak, yani enerjide tasarruf ve verimlilik bir gelişmişlik göstergesi. Kişi başına düşen enerji tüketimini değil, aynı refah seviyesinde, aynı üretim hacminde daha ne kadar az enerji tüketebileceğimizi konuşmalıyız. KOLEN olarak sunacağımız bu hizmet ile ilgili dikkat çekmek istediğim bazı noktalar var. Enerji tedarik sürecinde şirketler almaları gereken indirimleri önemli ölçüde alıyorlar. Geriye enerji şirketlerinin teklifleri arasındaki % 0,1’ler, % 0,01’ler seviyesindeki farklar kalıyor. Şirketler olması gereken indirimleri aldıktan sonra, yekûnda pek de bir rakam tutmayan bu rekabet döngüsünden kendilerini kurtarıp, sistemle enerjiyi anlık kontrol edip yöneterek % 9, % 10’lardan % 30’lara uzanan, gerçek tasarruf meselesini gözden kaçırmasınlar” dedi.

Enerjinizi İyi Kullanın

Büyük zincirlerin enerji tasarrufu için harekete geçmesi gerekliliğinden bahseden Karayurt, şu ifadeleri kullandı: “’Zincir marketler, zincir mağazalar, oteller, üniversiteler, akaryakıt istasyonları ve benzer birçok işletme hakikaten bir dakika durmamak lazım. Elektrik faturalarında, tüketim alışkanlıklarında, günün yoğun temposunda gözden kaçan o kadar çok şeye tanık oluyoruz ki bir yandan % 0,1 in hesabı yapılırken, diğer taraftan kompanzasyondan kaynaklı reaktifte ceza alınabiliyor. Fatura neredeyse iki katına çıkıyor. İşte o yüzden her türlü maliyeti kontrol altına almakta fayda var. Her şey kontrol altındaysa, elinizde data varsa, yönetebilirsiniz. Değilse mümkün değil. İşletmeler % 30’lara varan tasarrufun söz konusu olduğu enerjiyi yönetim imkânını çok iyi değerlendirmeli.”