Mobilefest 2024 için gün sayılıyor

ExpoHIS tarafından hayata geçirilen ve dördüncüsü gerçekleştirilecek Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı, bu yıl 300 katılımcı firma ve 20 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak. Yerli ve yabancı firmaları “Dünyaya Bağlan” mottosu etrafında bir araya getirecek fuarda, eş zamanlı olarak TÖDEB tarafından düzenlenen Agora Fintech alt etkinliği ile Türkiye’deki yenilikçi fintech ekosistemi dünyayla buluşacak. “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması” kapsamında da “İhracatı Hızlandıranlar” yarışmalarının kazananları da Mobilefest 2024’te açıklanacak.

Bilgi teknolojilerindeki bilinirliğini her geçen gün daha geniş bir coğrafyaya ulaştıran Türk yazılım ve bilişim sektörü, pazar gücünü artırmak için 25-27 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Konferansı’nda yer alacak. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen yurt içi fuarlar arasında yer alan ve bu yıl dördüncü kez düzenlenecek Mobilefest, stratejik ortakları Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ve Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB)  ile birlikte Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) ve Yazılım Sanayicileri Derneği’nin (YASAD)  destekleriyle, teknoloji ekosisteminde yılın en büyük buluşmalarından birine imza atacak. Fuarın bu yılki yeniliği ise; TÖDEB iş birliği ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin ana desteğiyle hayata geçirecek Agora Fintech finansal teknolojiler etkinliği. Fuar 300 katılımcı firma ve 20 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayacak.

Agora Fintech, Mobilefest’e çeşitlilik katacak

Mobilefest’in Avrasya bölgesinin en büyük teknolojik fuarı olarak kısa sürede dünyanın pek çok ülkesinden pek çok firmayı aynı çatı altında buluşturduğuna dikkat çeken ExpoHIS Genel Müdürü Kenan Onak, “İletişim teknolojileri ekosisteminde büyümesini her gün daha da artıran bir ülke olarak fuarlar açısından da bir üs halini aldık. Bunda ilk üç yılında yerli firmaları yabancı ortaklarla buluşturup başarıyla gerçekleştirdiğimiz Mobilefest fuarımızın da büyük katkısı var. İletişim teknolojilerinde faaliyet gösteren firmalarımızın rekabetçi bir dünyada adından söz ettirebilmesi açısından önemli bir görev üstlenen Mobilefest, Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen yurt içi fuarlar arasında da yer alıyor. 300 marka ve 20 bin ziyaretçi hedeflediğimiz bu yıl mottomuzu ‘Dünyaya Bağlan’ olarak belirledik. Geçtiğimiz yıl ilk defa Mobilefest altında Future Techs girişimcilik fuarını düzenlemiş ve HTK iş birliğiyle de telekomünikasyon odaklı uluslararası bir satın alma heyeti getirmiştik. Bu projeler devam ederken bu yıl ek olarak Mobilefest kapsamında TÖDEB iş birliğiyle Agora Fintech finansal teknolojiler etkinliğini hayata geçiriyoruz. Agora Fintech’in ayrı bir konferans programı da olacak” dedi.

4.000 metrekarelik alanda Agora Fintech etkinlikleri düzenlenecek

Mobilefest ile hayata geçirilecek Agora Fintech etkinliği ile Türkiye’deki yenilikçi fintech ekosistemini dünyayla buluşturup bölgede yeni iş birlikleri geliştireceklerini ifade eden Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, “Sektörümüzün büyümesi noktasında girişimlerde bulunuyor, çalıştaylar düzenliyor ve fuarlara katılıyoruz. Bunları yaparken de istihdama katkı noktasında çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Sektörü dünyaya tanıtabilmek, iş birliktelikler yapabilmek adına Amsterdam’da, Dubai’de, Türki Cumhuriyetlerde, Almanya’da ve Singapur’da birçok fuara katıldıklarını ifade eden Ufuk Bilgetekin, “Bunları yaparken aklımıza ‘neden sektörümüz ile ilgili uluslararası bir etkinliği kendi ülkemizde yapmayalım’ fikri oluştu. Bu sayede Mobilefest Fuarı içerisinde bir etkinlik yapmalım istedik. Fuarda 4.000 metrekare alanda Agro Fintech etkinliği gerçekleştireceğiz. Bu alana tamamen dernek üyelerimiz yazılım, sistem, altyapı sunan birçok sektör oyuncusuyla uluslararası bir etkinliğe imza atmış olacağız” şeklinde konuştu.

Rüyamız bölgesel bir fuara dönüşmek

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören ise; bilişim ve yazılım sektöründe harika bir potansiyel biriktiğini vurgulayarak, “Sektörümüz geçen yılı 3.5 milyar dolarlık bir rakam ile kapattı. Yüzde 15’lik bir büyüme kaydettik. 3 yıl içerisinde bu rakamın 15 milyar dolara gelmesini bekliyoruz” dedi. Çeşitli heyetler ile çevre ülkelere ve Dubai, Suudai Arabistan’a gittiklerini, sektöre karşı inanılmaz bir ilgi olduğunu belirten İlhan Bağören, “Sektör olarak kurmuş olduğumuz ekosistem gerçekten çok kıymetli. Yurt dışında firmalarımızı bol bol fuarlara götürüyoruz. Ancak kendi evimizdeki fuarları da çok önemsiyoruz Mobilefest Fuarı’na HTK ile birlikte destek veriyoruz. Rüyamız bu fuarımızın da tıpkı GITEX Fuarı gibi bölgesel hale dönüşmesi” dedi.

Fuarlar yurtdışına açılma noktasında önemli bir fırsat

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlyas Kayaduman ise; haberleşme alanında 2017 yılından bu yana yerli ve millik anlamında ciddi çalışmalar yapıldığını belirterek, “Bu kapsamda ürünler geliştirildi. Yerlilik oranımız yüzde 25’lre ulaştı. Dolayısıyla artık haberleşme sektöründeki firmalarımızın kendini ifade edebilecek noktaya geldiğini belirtebiliriz. Bu neden önemli derseniz; yaptığınız işlerin Türkiye’de kullanılması bize pek bir şey ifade etmiyor. Yurtdışına açılmamız önemli. Bu noktada da fuarlar çok önemli. Mobilefest Fuarı’nı sektör olarak çok önemsiyoruz. Bu sayede sektörümüzün ihracat potansiyelini de ortaya çıkarmış, yurtdışından gelecek yabancı firmalar ile buluşturarak, onlara yeni ufuklar açmış olacağız” dedi.