Ödeme sistemlerinde yeni dönem: Nakit, plastik kart ve POS cihazları tarihe karışıyor

Türkiye’nin önde gelen ödeme sistemleri şirketi Paynet’in Ürün Yönetimi ve İş Ortaklıkları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kocatürk ödeme sistemlerinin bugününü ve geleceğini HardwareLab’a anlattı. PayKredi ürünleriyle e-ticaret ve fiziksel ticarette nakit sıkıntısına rahatlama getirdiklerini belirten Kocatürk,  e-ticaretin önümüzdeki dönemde yüzde 50 büyüyeceğini ve ödeme sistemi ihtiyacının artacağını belirtti. Geleceğe ilişkin vizyonu ortaya koyan Kocatürk, yakın bir dönemde nakit para, plastik kredi ve banka kartları ile POS cihazlarının yerini tamamen dijital ödeme sistemlerinin alacağı bir dünyada yaşayacağımızı belirtti.

Paynet’in Ürün Yönetimi ve İş Ortaklıkları Genel Müdür Yardımcısı, Hakan Kocatürk, HardwareLab’ın sorularını şu şekilde yanıtladı:

Limit yetersiz  kaldığında Paykredi devrede

Fiyatların artış eğiliminin ve enflasyonun sürdüğü dönemde tüketiciler satın alma güçlerini artırmak için yöntem arayışı içindeler. Bu bağlamda Paynet’in kredi ile ödeme alma ürünü Paykredi’nin sunduğu avantajlara ilişkin neler söylenebilir?

Tüm dünyada yaşanan enflasyonist ortamda tüketicilerin satın alma gücü düşüyor. Bu zorlu dönemde tüketiciyi finansal olarak desteklemenin önemi giderek artıyor. Biz de Paynet olarak işletmelerin ana işlerine odaklanmalarını hedeflerken tüketicilerin satın alma gücünü destekleyen ve sorunsuz bir ödeme deneyimi yaşamalarını sağlayan ürün ve çözümler sunuyoruz. Örneğin müşterilerin karşı karşıya kaldığı limit sorununa kredi ile ödeme ürünümüz, PayKredi ile çözüm oluyoruz. Hem e-ticarette hem fiziksel ticarette kullanılan PayKredi, kart limiti yetersiz kaldığı için alışverişini tamamlayamayan, kart limitini doldurmak istemeyen veya daha uzun vade talep eden tüketicilere alternatif bir ödeme yöntemi sunuyor. Paynet üye iş yeri, kredi ile ödeme yapmak isteyen müşterisinin cep telefonuna alışveriş tutarını içeren bir link gönderiyor. Linke tıklayan müşteri, kendisine uygun olan bankayı seçiyor ve banka sayfasına otomatik olarak yönlendiriliyor. Ardından vade sayısını belirliyor. Böylece alışveriş sırasında dakikalar içinde kredi ile ödemesini yapabiliyor.

E-Ticaret 2023’te yüzde 50 büyüyecek

Artan e-ticarete bağlı olarak ödeme sistemleri nasıl bir gelişim gösterdi? Sektördeki yenilikler, eğilimler nedir? Müşterilere ne tür çözümler sunuyorsunuz? Hangileri son yıllarda popüler hale geldi?

E-ticaret son 2 yıldır tarihinin en hızlı büyümesini yaşıyor. 2020 yılında online alışveriş harcamaları yüzde 85, 2021 yılında da yüzde 60 büyüdü. Sektörün bu yıl ve önümüzdeki yıllarda yüzde 50 büyümesi bekleniyor. E-ticaret büyürken elektronik ödeme çözümleri dijitalleşmeyle birlikte gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ediyor. Çok kanallı ödeme çözümleri özellikle bu alanda yeni nesil ihtiyaçlara yanıt veriyor. Son yıllarda sektördeki en büyük yenilikler Sanal POS’lar ve linkle ödeme çözümleri.  İşletmeler, sunduğumuz Sanal POS çözümü ile fiziksel POS’a ihtiyaç duymadan tüm ödemeleri kolayca alabiliyor. Tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olan Paynet Sanal POS sayesinde taksitli satış yapmak mümkün oluyor. Ayrıca müşteriler, Paynet üye iş yerlerinde bankaların sunduğu puan gibi avantajlardan da yararlanabiliyor.  Bir uygulamanın, servisin ya da platformun sahip olduğu yeteneklere izin verilen sınırlandırmalar dahilinde dışarıdan erişilebilmesini sağlayan bir arayüz olan API teknolojisini kullandığımız Paynet API ile çözümlerimizi şirketlerin kendi e-ticaret sitelerine de entegre edebiliyoruz. Tüm platformlarla uyumlu esnek bir yapıya sahip olan Paynet API aracılığıyla Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) çözümleriyle de bağlantı kurulabiliyor.

Hakan Kocatürk

Paynet’in link ile ödeme çözümü Paylink, işletmelerin, müşterileri nerede olursa olsun SMS, e-posta veya WhatsApp yoluyla link gönderip ödeme alabilmelerini sağlıyor. Müşteriler, linkten ulaştıkları ödeme sayfasında bilgilerini doldurup onayladıktan sonra tahsilat kolayca gerçekleşiyor.


Benim Ağım bayi sorunlarını çözdü

Bayiler ve alt bayilere yönelik ne tür çözümleriniz var? Bu çözümler bayiler için nasıl bir değer yaratıyor?

İçinde bulunduğumuz dönemde hız ve verimlilik hiç olmadığı kadar öne çıktı. Burada özellikle bayi ve alt bayiye sahip şirketlerin ödeme ve tahsilatlarını, hızlı ve verimli şekilde gerçekleştirmeleri için Bayi Ağım çözümünü geliştirdik. Bu çözüm sayesinde, bayilerde yapılan ödemelerde tüm paydaşların payı otomatik olarak ilgili hesaplara geçiyor. Böylece zaman kaybı olmaksızın herkesin hakedişi paylaştırılmış oluyor ve ekstra hesaplama yapılmasına gerek kalmıyor. Bu çözümün bir diğer önemli özelliği de tüm işlemlerin tek merkezde yürütülmesi. PayPortal ile alınan ödemeler, yapılan satışlar veya finansal raporlar tek ekrandan görüntülenebiliyor.

PayPOS güvenli çalışıyor

Pos cihazlarının akıllı telefon ve tabletlere entegre edilmesi ne tür yenilikler ve avantajları getirdi?

NFC ile ödeme teknolojisi sayesinde kolayca temassız ödeme yapılabiliyor. Bu sayede ödeme almada sınırlar da kalkıyor. Akıllı telefonların, tabletlerin, el terminallerinin ve PDA’lerin götürülebildiği her yerden tahsilat mümkün hale geliyor. Müşteriler reyonda da ödeme yapabildikleri için kasa kuyrukları engelleniyor, eve teslim ödemelerde de kapıda ödeme alınabiliyor. Bu çözüm aynı zamanda geleneksel kanalda da kendine yer buluyor, FMCG sektöründe, sıcak satış ve soğuk satışın olduğu plasiyerler üzerinden ilerleyen tahsilatlarını dijitalleştiriyor.  Her yerde hızlı ve güvenli bir ödeme alınabildiği için müşteri deneyimi ve süreçler iyileşiyor, maliyetler azalıyor. 

Biz de Paynet olarak sunduğumuz PayPOS ürünü ile bu teknolojiyi üye işyerlerimize sunuyoruz. PayPOS, akıllı cep telefonları dışında Android işletim sistemine sahip tabletler, el terminalleri, PDA ve kiosk gibi cihazlarda da çalışıyor. NFC teknolojisiyle saniyeler içinde temassız ödeme sunan PayPOS ile fiziki POS satın alımı, bulundurma bedeli, servis ücreti veya bakım maliyeti gibi pahalı yatırımlar yapılmasına gerek kalmıyor. Herhangi bir kurulum veya cihaz yatırımı yapılması da gerekmiyor. PayPOS, fiziki POS cihazları gibi çalışıyor. Bu nedenle de aynı güvenlik seviyesine sahip.  

PayPOS, Paynet mobil uygulaması ile entegre çalışmasına ek olarak kendi mobil uygulamasını geliştirmiş tüm yapılarla da entegre çalışabilmektedir. Bu anlamda tüm olası iş birlikteliklerine açığız.

Büyük bir değişim bizi bekliyor

Ödeme sistemleri pazarı için ne söylenebilir? Gelecekte bizi neler bekliyor?

Ödeme sistemleri teknolojilerinde gelecek 10 yılda dijital dönüşüm daha da hızlanacak.  Mobil ödemeler büyümesini sürdürecek. Mordor Intelligence’a göre, mobil ödeme pazarı 2021 yılında 1,7 trilyon dolara ulaştı. 2025 yılına kadar da 4,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Mobil ödemelerin ve ödeme kartlarının en çok kullanılan ödeme yöntemleri haline gelmesi bekleniyor. Temassız ödemeler yükselişini sürdürecek. Özellikle temassız özellikli POS terminalleri ve cihaz düzeyinde destek gibi temel temassız ödeme ekosistemine yapılan yatırım bu büyümede etkili olacak. Juniper Research’ün verilerine göre temassız ödeme işlemleri 2022 yılında 4,6 trilyon dolara ulaşıyor. 2027 yılında ise bu hacim 10 trilyon doları aşacak.

Biz de bu tabloda nakdin ortadan kalkacağı bir geleceğe doğru ilerlerken kart plastiğinin ve POS makinalarının da ortadan kalkacağı bir gelecek için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde ödemeler pazarında çok kanallı yaklaşımı destekleyecek yeni çözümler, yeni yatırımlar ve yeni iş birlikleriyle büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz.