Evlerin hizmetçisi robot süpürgeler, 1 milyon satış barajına dayandı

Türkiye’de robot süpürge pazarı covid-19 ile birlikte tırmanışa geçti. İndirim dönemlerini bekleyen tüketici, Kasım Aralık aylarındaki Kara Cuma ve yılbaşı dönemlerinde tercihini robot süpürgenden yana kullanıyor. Yıllık satış adeti 1 milyonu bulan robot süpürge pazarında yerli yabancı birçok oyuncu var. Amerikan markası İRobot’un Türkiye Ülke Müdürü Murat Köse, HardwareLab’ın sorularını yanıtladı. Evden çalışma ile birlikte kirlenen hane temizliği için robot süpürgelerin tercih edildiğini anlatan Köse, bu temizlik ürünlerinin navigasyon özelliğinin arttıkça temizlediği alanın daha da genişleyeceği ve tercih edilme oranının artacağını belirtti.

80’li yılların unutulmaz çizgi filmi 2000’lerin ortalarında geçen Jetgiller’de evi temizleyen ve her türlü işi yapan robot Rosie herkesin zevkle izlediği bir karakterdi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Rosie’nin şimdilik konuşmasa da yerleri silen süpüren versiyonları oldukça popüler. Bu sektöre ilişkin İRobot Türkiye Ülke Müdürü Murat Köse, robot süpürge pazarına ve geleceğine dair HardwareLab’ın sorularını yanıtladı. Köse, şunları söyledi:

Kategorinin Öncüsü Olmayı Sürdüreceğiz

Türkiye’de robot süpürge pazarının büyüklüğü nedir?

Dünyada son yıllarda hayatı kolaylaştıran pratik ürünlerin öne çıktığını ve robot süpürgelerin de bu kapsamda yıllar içinde payını arttırdığını biliyoruz. Türkiye’de robot süpürge pazarının Amerika ve Avrupa pazarlarına göre daha geç geliştiğini, ancak günümüzde kullanıcıların robot süpürgelere yoğun bir talebi olduğunu söyleyebiliriz. Bugün ülkemizde yılda 500 bin ile 1 milyon arası robot süpürge satılıyor. Bundan sonra da akıllı robot süpürgelerin, süpürge kategorisinin öncüsü olarak devam edeceğini öngörüyoruz.

iRobot bu konuda hangi noktada? 

iRobot, 20 yıl önce Amerika’da Roomba robot süpürge lansmanı ile kategorinin kurucusu olmuş, öncelikle üstün kaliteye ve yeniliğe önem veren bir marka. Ürün yelpazemizdeki modeller, patentli teknolojilere ve ileri temizlik özelliklerine sahip. iRobot modellerini daha çok üstün kaliteye önem veren, markanın hikayesini bilen, uzun ömürlü robot süpürge ve paspas arayan kullanıcıların tercih ettiğini gözlemliyoruz. Sunduğumuz üst segment modeller, daha ziyade üstün temizleme performansını ve son teknolojiyi deneyimlemek isteyen orta ve üst gelir grubu kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.

İndirim Günlerinde Satış Artıyor

Kara Cuma dahil en çok satış hangi dönemde gerçekleşiyor?

Tüketici elektroniği kategorisine paralel olarak, robot süpürge kategorisinde de en çok satışın yılın son çeyreğinde yapıldığını söyleyebiliriz. Okula dönüş döneminde hareketlenmeye başlayan pazarda, en yüksek satış artışı özellikle Kasım fırsatları kapsamında gerçekleşiyor. Robot süpürge pazarında Kasım ayında diğer aylara kıyasla yüzde 100’ün üzerinde satış artışı gözlemliyoruz. Kasım ayını ise Yeni Yıl ve Anneler Günü gibi özel günlere ilişkin kampanya dönemleri izliyor.

Tüketicilerin alışveriş alışkanlığı hakkında ne söylenebilir?

İnternetin yoğun bir şekilde hayatımıza girmesi ile tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları da değişti. Artık tüketiciler evlerinden çıkmadan, e-ticaret siteleri üzerinden satışa sunulan ürünlerin özelliklerini detaylı bir şekilde karşılaştırma imkanı bulabiliyor veya seçtikleri belli bir ürünü nerede en uygun koşullarda satın alabileceklerini araştırabiliyorlar. Bu da alışverişin önemli bir kısmının fiziksel mağazalardan e-ticaret sitelerine kaymasına sebep oluyor.

Bunun yanı sıra kullanıcılar hem ekonomik koşullar nedeni ile, hem de akıllı seçim yapma isteği ile, robot süpürge gibi küçük ev aletlerini alırken daha ziyade kampanya dönemlerini takip ediyorlar.

Çocuklu Aileler ile Evcil Hayvanları Olanların Tercihi

Robot süpürge teknolojisini ilerleyen günlerde neler bekliyor? 

Son kullanıcıların beklentileri doğrultusunda geliştirilen ürünlerde artık daha yenilikçi teknolojik özellikler görmekteyiz. Oda veya alan bazlı temizlik yapabilen, toz haznesini kendi boşaltabilen, robotun takılabileceği ve temizliği engelleyebilecek yerdeki nesneleri algılayıp bunlardan kaçınabilen, süpürme ile beraber paspas işlevini eş zamanlı yerine getirebilen robotları buna örnek gösterebiliriz. Bunun yanı sıra çok yakında lansmanını yapacağımız Roomba Combo j7 ve j7+ modelleri ise, robot süpürge ile birlikte sunulan paspasın halıyı ıslatıp kirletmesi sorununa çözüm olarak, halıya çıkmadan evvel paspas mekanizmasını yerden tamamen kaldırarak robotun üzerine yerleştirmektedir.

Önümüzdeki dönemlerde daha da gelişmiş temizlik ve navigasyon özelliklerine sahip, kendi kendine daha çok iş başarabilen ve diğer akıllı cihazlar ile iletişim kurabilen, hatta akıllı evlerin merkezinde yer alan robot süpürgeler göreceğiz. Robot süpürgelerin kullanıcıya sağladığı konfor ve rahatlığa paralel olarak, çok daha fazla haneye gireceğini öngörüyoruz. Bu da genel süpürge satışlarındaki robot süpürge payının daha da fazla artmasını beraberinde getirecek.

Ürünü kullanma, yaş oranı ve alışkanlıkları konusunda ne düşünüyorsunuz? 

Pandemi ile beraber kullanıcıların evde geçirdiği vakit arttı ve evler daha hızlı kirlenmeye başladı. Buna karşılık artan hijyen kaygısı dolayısıyla eve dışarıdan temizlikçi alınmayan bir dönem oldu ve bu dönemde robot süpürgeler kullanıcıların kurtarıcısı oldu. Bu süreçte kullanıcılar robot süpürgenin konforuna alıştıkları için pandemi sonrasında da robot süpürge kullanımı artmaya devam etti.

Robot süpürge kullanıcılarının başında küçük çocuklu aileler, yoğun çalışanlar ve evcil hayvan sahipleri geliyor. Küçük çocuklu aileler zemin hijyenine daha çok önem verdikleri için, yoğun çalışanlar iş dışındaki değerli vakitlerini temizlik dışında daha anlamlı aktivitelere, sevdiklerine ayırabilmek için ve evcil hayvan sahipleri de can dostlarının dökülen tüylerini rahatça temizleyebilmek için robot süpürge tercih ediyorlar. Alerjik bünyeye sahip, tozdan özellikle uzak durması gereken kullanıcılar ise çöp boşaltma istasyonu bulunan, böylece toz haznesini kendi boşaltabilen modelleri tercih ediyorlar.