Küçük Ev Aleti ile Büyüyen Spectrum Brand Üretime Göz Kıptı

Çatısı altında 40’a yakın kişisel bakım, elektrikli küçük ev aleti ve bahçe ürünleri bulunan ABD’li marka Spectrum Brands, Covid-19 döneminde ciddi büyüme kaydetti. Türkiye pazarında büyüyen şirket, üretim için de ön çalışmalara başladı. Henüz karar verilmemiş olsa da üretim yapmak için Türkiye’yi de alternatifler arasında tutan Spectrum Brands’ın Türkiye Ülke Müdürü Ilgaz Güler, salgın günlerinde kişisel bakımın yeni normalde ise pişirme ürünlerinin revaçta olduğunu dile getirdi. Ilgaz Güler, HardwareLab’ın sorularını şöyle yanıtladı:

Türkiye pazarındaki konumunuzdan ve neler yaptığınızdan bahseder misiniz?

Spectrum Brands 1906 yılında kurulmuş bir yatırım ortaklığı şirketidir. Amerika’nın Wisconsin eyaletinde kuruldu. Türkiye’de ise hikâyesi 2001 yılında başlıyor. Bilinirliği VARTA’yı satın almasıyla başlıyor ve sonra da Remington’u iç pazara sunuyor. 2012 yılına doğru Russell Hobbs’u, son olarak da George Foreman’ı getiriyor. Spectrum Brands çatısı altında 40’a yakın marka bulunuyor. Ev ve bahçe, sulama ürünleri, evcil hayvan ürünleri, haşere ile mücadele ürünleri gibi birçok marka mevcut. Türkiye’de ise elektrikli kişisel bakım ürünleri kategorisinde Remington®, küçük ev aletleri kategorisinde ise Russell Hobbs® ve George Foreman® markaları faaliyet gösteriyor. Türkiye’de cironun yaklaşık %70’i Remington’dan, %20-25’i Russell Hobbs’tan, %5-10’u ise George Foreman’dan geliyor. George Foreman sadece elektrikli ızgara grubundan oluşuyor. Konsepti; tamamen sağlıklı ızgara üzerinde. George Foreman markası, 1996 yılında, ünlü boksör George Foreman’ın ızgara diyetinden ilham alınarak kuruldu. Izgaraların özelliği özel bir damlama tepsisine sahip olması. Izgara sırasında etin %43-45 oranında yağı azaltmasını sağlıyor. Daha az yağlı ve proteine daha doygun ürünler pişirmeyi sağlıyor. Şu an ise dünyanın en çok satılan ızgara markası. En Son yapılan araştırmada %24 pazar payına sahip. Tüm dünyada en yakın rakibi ise sadece %10 pazar payına sahip.

Ilgaz Güler

Yeni Lansmanlar Yapacağız

1952’de kurulan Russell Hobbs ise İngiltere’nin küçük ev aletleri tarafında 1 numaralı markası. Markanın ismi ise kurucuları Peter Hobbs ve Bill Russell’ın soyisimlerinden meydana geliyor. Russell Hobbs, dünyanın sıcak tutma özelliği olan ilk kahve makinesi ile tanınıyor. Tamamen “İngiliz” mutfağına, tasarımlarına ve konseptine odaklanmış bir marka. Yakın zamanda Türkiye’de yapacağımız yeni lansmanlar ile bilinirliğini daha fazla artırma planlarımız var.

Üç grubun en büyük markası ise Remington. Kendi portföyümüzün içerisinde %70’lik paya sahip. Globalde de Spectrum çatısı altındaki 40 markanın içinde ön sıralarda yer alıyor (ciro bazında). Özellikle de saç bakım kategorisinde bulunduğu pazarları yönlendirme özelliğine sahip. Düzleştirici kategorisi ise lokomotif kategori olarak dikkat çekiyor. Elektrikli kişisel bakım ürünleri sunan Remington’ın globalde de ciddi bir Ar-Ge ekibi var ve tüketicinin her geçen gün daha fazla ihtiyacını gidermek için durmaksızın çalışmaya devam ediyor. Bu ekibin yoğun çalışmaları sayesinde de çok fazla ürün çeşidi mevcut.

Gelecek planları nedir?

Spectrum Brands Türkiye olarak hedefimiz, var olduğumuz her kategoride daha da güçlenerek liderlik koltuğununun sağlam bir şekilde sahibi olmak. Remington ile birçok kategoride bu koltuğun sahibiyiz zaten. Bunun daha da güçlenmesi adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinin bir numaralı markası Russell Hobbs ve George Foreman ile tüketicilerimizi yeni tanıştırıyoruz. Bu iki markamızın da stratejik konumlarını geliştirmek ve kendi kategorileri bahsedildiğinde Türk tüketicisinin aklına gelen en önemli markalar olması adına iletişim ve markalaşma çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Üretimde Araştırmalar Sürüyor

Üretime ilişkin nasıl bir yol izlenebilir?

Tüm dünyada üretim maliyetlerinin verimli hale getirilmesi ciddi bir konu başlığı olmaya başladı. Üretimlerin Çin’e alternatif ülke veya bölgelere kayması söz konusu hale geldi. Spectrum Brands olarak biz de Türkiye’nin de dahil olduğu alternatif üretim merkezlerinin araştırmasını yapıyoruz. Türkiye’nin olası bir üretim merkezi olması durumunda, Ortadoğu ve yakın bölgelerin, hatta belki de Avrupa’nın ürün ihtiyacının karşılanması konusunda ciddi bir konumda olacağımızı düşünüyorum. Bu senaryodaki ihracat kalemi, hem Spectrum Brands hem de ülkemiz için ciddi bir potansiyel doğuracaktır.

Tüketicilerimiz COVID ve sonrasında ne tür bir alışveriş alışkanlığı izlediler?

Hayatımızda bir dönüm noktası olan pandemi; çalışma, öğrenme, sosyalleşme, tüketim derken kişisel bakım alışkanlıklarımızı da ciddi ölçüde değiştirdi ve yepyeni bir tüketici alışkanlığı yarattı. Kadınlar, elektrikli saç bakım ürünlerini önceden de kullanıyorken erkek bakımında da ciddi bir büyüme söz konusu oldu. İnsanların evlerinde tıraş olmak zorunda kaldığı pandemi döneminde tıraş makinesi satışlarında 10 kata varan bir artış yaşandı. Pandemi sonrası dönemde, hayat normale dönmeye başlasa da tüketicideki “artık kendi bakımımı kendim yapabiliyorum” düşüncesi ilgiyi büyütmeye devam ediyor. Türk tüketicisi genel olarak çok fonksiyonlu; yani birden fazla amaca hitap eden ürünlere yöneliyor. Türk tüketicisinin bir diğer dikkat ettiği unsur ise uzun süreli kullanım. Pandemiyle birlikte tüketici artık daha çok bilinçlendi. Ürünü satın alıp uzun yıllar kullanmak isteyen tüketici, alışveriş öncesi zamanının ciddi bir kısmını araştırmaya ayırıyor.

Tüm bunlarla birlikte mutfakta daha çok vakit geçirmeye başladık, bu da mutfaklarımızı daha özel alanlar haline getirdi. Artık sadece işlevsellik yetmiyor, aynı zamanda şıklık da arıyoruz. Mutfaklarda kendi stillerimizi oluşturmaya başladık. Estetik ürünlere olan ilgi arttı. Klasik tasarımları yeni çağa uyduran retro akımı, mutfak aletlerinde de moda oldu. Tam da bu nedenle, İngiliz esintilerini mutfaklara taşıyan Russell Hobbs’ın Retro serisi tüketiciden büyük ilgi gördü. Mutfakları zamanda yolculuğa götüren koleksiyonumuzda; su ısıtıcısından ekmek kızartma makinesine, el mikserinden kahve makinesine kadar geniş bir ürün çeşitliliği mevcut.

Türkiye’de pandemiyle birlikte online alışveriş alışkanlığı çok ciddi şekilde arttı. Bu nedenle internet satışımız öncelik elde etmeye başladı. Bunun yanı sıra büyük teknoloji marketleri ve geleneksel züccaciye diye adlandırdığımız mağazalarda da ürünlerimizi bulabiliyor tüketicilerimiz.

Satış Kanallarında Çeşitlilik Artıyor

E-ticaret hangi noktada? Neler yolunda gidiyor, hangi adımlar atılırsa pazar daha da büyüyebilir?

İnternetteki tüm satışlarımızı e-ticaret siteleri ve pazaryerleri üzerinden gerçekleştiriyoruz. Henüz kendimize ait online satış kanalımız bulunmuyor ancak bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca yeni yılla birlikte geleneksel satış kanallarına da yatırım planlamıza hız kesmeden devam edeceğiz.  Tüm dünyada e-ticaretin pazardan aldığı pay mağazaların pandemiden sonra tekrar açılmasıyla düşüşe geçti. Türkiye’de bu düşüş % 1-2 ile çok sınırlı kaldı, şu anda yaklaşık yüzde 25 civarında bir e-ticaret payı görülüyor. Avrupa’da yüzde 7-8 puanlara varan kayıplar söz konusu. Biz Remington markasıyla küçük ev aletleri pazarının yüzde 11.6’ sının içerisindeki kişisel bakım kategorisi ürünlerini, Russell Hobbs ve George Foreman markası ile pazarın yüzde 40’ının içerisindeki mutfak grubu ve ütü ürünlerini satıyoruz. Remington ile küçük ev aletleri pazarının yaklaşık yüzde 4’ü olan saç şekillendiriciler kategorisinde pazar lideriyiz. Buradaki pazar payımız yüzde 25-30 arasında aydan aya değişkenlik gösteriyor.