Türkiye’den yurtdışına bilişimci göçü patladı, teknoloji şirketleri eleman bulamıyor

Türkiye’deki ekonomik kriz nedeniyle yurt dışında yaşama ve maaş avantajını tercih eden bilişim sektörünün yetkin isimlerinin beyin göçü yapması, şirketleri zora soktu. Başka alanlardan takviye yapılsa da gelecek günlerde Türkiye teknoloji şirketleri işlerini yürütmekte büyük zorluk yaşayacak.

COVID-19 salgını, çalışanların kariyerlerini, çalışma koşullarını ve uzun vadeli hedeflerini yeniden düşünmelerine olanak sağladı. Çalışanlar, COVID-19 salgını nedeniyle uzaktan çalışma özgürlüğünün yanı sıra, çalışma saatlerinde esnekliğe de önem verir hale geldiler. BT sektörü büyük istifadan en çok etkilenen sektörlerinden biri. Pandeminin getirdiği dijitalleşme ihtiyacı ile büyüyen sektörde kalifiye çalışan ihtiyacının artmasını bir fırsat olarak değerlendiren bireyler, daha iyisini bulmak için mevcut işlerinden istifa ederek arayış durumuna geçebiliyorlar. Yine pandemi sonrası uzaktan çalışmanın yaygınlaşması ile çalışanlar, serbest çalışmayı tercih edebiliyor ya da uzaktan çalışmayı destekleyen şirketlere geçme arzusunda olabiliyorlar.

Yetkin insan kaynağı azalıyor

19 yıldır Türkiye’de Sistem Entegrasyonu, Yönetilen Servisler, Veri Merkezi başlıklarında kurumsal müşterilerine uçtan uca iş çözümleri ve servisleri sunan teknolojik dönüşüm lideri şirketlerinden Telcoset Genel Müdürü Tarkan Özenci, konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Özellikle Türk yetenekler, Avrupa, Avusturalya ve Kanada gibi ülkelerde doğan fırsatları değerlendirmeyi tercih edebiliyorlar. Bu ülkelerin yetkin insan kaynağını cezbetmek için büyük kampanya ve teşvikleri olduğunu söyleyebiliriz. Kendi ülkesinde bu fırsatları yakalayamayacağını düşünen kalifiye IT personellerinin mevcut beyaz yaka pozisyonlarını terk ederek buralara geçiş yaptığını görüyoruz. Gelişmiş ülkeler ve kalifiye çalışanlar için fırsat gibi görünen büyük istifa dalgası, Türkiye benzeri ülkeler ve bu ülkelerdeki şirketler için sorun arz ediyor. Bu sorunların en başında, özellikle ana uzmanlığı teknoloji olmayan, bünyesinde IT birimleri barındıran kurumsal şirketlerin yaşadığı kalifiye eleman bulma ve içerde tutma sıkıntısı geliyor. Bu noktada da Yönetilen Hizmetler devreye giriyor. Şirketler, bu konuyu uzman bir sağlayıcıya devredip, IT ihtiyaçlarının, anlık değişimlerden etkilenmeyecek şekilde giderilmesini garanti altına almış oluyor.