Made in Turkey TCL’nin gücüne güç katıyor

Çinli telefon devi TCL, hem Türkiye’deki ihtiyaca yanıt vermek hem de ülkeyi bir ihracat üssü yapmak için Çerkezköy’de imza attığı yatırım ile yeni modellerini üretmeye başladı. TCL Communication Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca, 2021 yılında 11 milyon cep telefonu satılmasının beklendiğini ifade ederek, rakamda aslan payının yerli üretim telefonlar olacağını belirtti. Türkiye’de yatırım ve üretim yapmaktan ötürü mutlu olduklarını anlatan Tunca, “Mayıs ayında TCL 20 SE ile başladığımız yerli üretim serüvenimiz, yakın dönemde TCL 20E ve TCL L7 ürünlerimizle hız kazandı. Ülkemizde ürettiğimiz model sayısının artması ve “Made in Türkiye” etiketine sahip daha fazla ürünü kullanıcılarımızla buluşturmanın bizlere verdiği mutluluk, her geçen gün artıyor” dedi. Tunca ihracatın 2022’de başlayacağını belirtti.

Türkiye Çinli, Güney Koreli markaların yatırımlarıyla bir telefon üretim üssü haline geldi. Üretilen telefonlar yarattığı fiyat avantajıyla da son dönemde en çok satan ürünler oldu. Türkiye’ye yatırım yapan firmalardan biri de TCL oldu. Şirketin Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca, HardwareLab’ın sorularını şöyle yanıtladı:

Büyük Bir Kararlılıkla Yatırım Kararı Aldık

Yatırım kararı nasıl alındı?

Uzun süredir geliştirdiğimiz teknolojilerimizi rekabetçi ürünlerimiz ve Alcatel, Palm, Blackberry gibi markalarımız ile ülkemizdeki kullanıcılarla buluşturuyor, 2019 yılından itibaren TCL markamız ile de pazardaki varlığımızı artırıyoruz. TCL, çok uzun yıllardır dünya çapında kendi üretim ve Ar-Ge merkezlerini oluşturan bir üretici olmanın yanı sıra Türkiye pazarına da fazlasıyla önem veriyor. Bu nedenle yaptığımız yatırımların da neticesinde, TCL akıllı telefonların üretim sürecinin en yeni durağı Türkiye oldu. Bugün tam gaz ilerleyen yerel üretim sürecinin ilk adımı, dünyanın dört bir yanındaki TCL faaliyetlerine yönelik kararların alındığı ana merkezde çok kısa sürede ve büyük bir kararlılıkla atıldı. Atılan bu adımlarda ülkemizin sahip olduğu nitelikli iş gücü, stratejik konumu, dinamik nüfusu ve TCL ürünlerine yönelik son derece olumlu yaklaşımı büyük rol oynadı.

Yerli üretim sürecimiz, “ülkemizin teknoloji üretiminde yerelleşme hamlesini” de desteklediği için çok daha önemli hale geldi. Tabii, atılan bu adımların daha başlangıç olduğunu söyleyebilirim. TCL olarak ekran teknolojisinden başlayarak müzik ve akıllı telefon gibi birçok cihaz kategorisinde edindiğimiz küresel bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi Türkiye’ye aktarmaya devam edeceğiz.

Pazar Yüzde 15 Büyüyecek

Tüketicinin yerli ürünlere tutumu ne oldu?

Türkiye’de cep telefonu pazarı, kullanıcıların teknolojiye olan ilgisi ve bu cihazlara yönelik bilgisi her yıl artmaya devam ediyor. Pazara dair öngörülerimiz, 2021 yılı sonu itibarıyla cep telefonu adedinin 11 milyona ulaşacağı yönünde. Yerli üretimin daha da yaygınlaşması ve üretim kapasitesinin gelişmesiyle 2022’de de yüzde 10 – 15 arasında büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu süreç, sektörü daha da hareketlendirerek kullanıcılar için daha cazip koşullar oluşturacak. Yerli üretimle birlikte TCL akıllı telefonları ile tüketicilere çok ciddi fiyat avantajı da sağlıyoruz. Bu sayede tüketicilerin yerli ürünlere olan ilgisinin de her gün arttığını görüyoruz.

Hangi modellerle Türkiye’de satış yapılıyor? Yeni modeller için planlar var mı?

Arçelik ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğiyle 3 ay gibi kısa bir sürede tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Bunun sonucunda sadece cep telefonu üretimi için kullanılan yüksek teknolojili test ve üretim sistemlerini içeren üretim hattımızı Haziran 2021’de hayata geçirdik. Ürün kalitesinin üst düzeyde olmasını sağlayacak bir üretim bandı tasarladık ve ilk olarak TCL 20 SE telefonumuzu üreterek kullanıcılarımızla buluşturduk.

Mayıs ayında TCL 20 SE ile başladığımız yerli üretim serüvenimiz, yakın dönemde TCL 20E ve TCL L7 ürünlerimizle hız kazandı. Ülkemizde ürettiğimiz model sayısının artması ve “Made in Türkiye” etiketine sahip daha fazla ürünü kullanıcılarımızla buluşturmanın bizlere verdiği mutluluk, her geçen gün artıyor.

Dünyada hızla büyüyen tüketici elektroniği sektörünün Türkiye’ye ilgisi devam ediyor. Uzak Doğulu küresel oyuncuların ardından mobil cihazlar konusunda uzman bir başka teknoloji devi TCL’nin de tercihi Türkiye oldu. Arçelik ile güçlerini birleştiren TCL, akıllı telefon üretimine başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank (ortada), Tekirdağ’da TCL markasıyla üretime başlayan tesisi ziyaret etti. Tesiste incelemelerde bulunan Varank, üretim bandından inen telefonları imzaladı.

2022’de İhracat Başlayacak

İhracat için düşünce nedir?

Bulunduğumuz aşamada Türkiye pazarına öncelik veriyoruz ama planlarımız arasında ihracat da var. İhracat stratejimize uygun olabilecek ülkeler için hedef pazar araştırmamızı sürdürüyoruz. 2022 yılının başlarında ilk ihracat gerçekleştirilecek şekilde hazırlıklarımızı tamamlamayı planlıyoruz.

Cep piyasası #covid19 sürecinde nasıl etkilendi?

Pandemi döneminin başında uygulanan kısıtlamaların sonucunda pazarda dikkat çeken düzeyde düşüş eğilimi gözlemledik. Haziran 2020’de aylık 1 milyon adet seviyesini tekrar yakalayan pazar, cep telefonu ithalatına uygulanan gözetim uygulaması ve ithal ürünlerdeki fiyat artışı ile yeniden düşüş trendine girerek ayda 850.000 adede kadar geriledi. 2021 yılında yerli üretim yapan üretici sayısının artması ile pazarın yeniden yükseldiğini gördük. Son dönemde sektör, pandemiden önceki rakamlara tekrardan ulaştı.