Okula dönüş için Acer’dan bilgisayar önerileri

Okullar açılıyor. Peki, öğrenciler için hangi bilgisayarı satın almak daha avantajlı. Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Acer’in Türkiye Pazarlama Müdürü Sema Yıldız, sizler için bilgisayar dünyasını detaylarıyla HardwareLab.net’e anlattı.

Geçen yılı evde ders yaparak geçiren çocuklar bu yıl yüz yüze eğitime başlayacak. Peki, ama öğrenciler okula gittiği için bilgisayarsız mı kalacak? Eğitimcilere göre bu sorunun yanıtı hayır. Yani öğrencilere en kaliteli bilgisayarları almak bir anlamda velilerin ilk görevi. Çünkü okuldaki dersi pekiştirmenin yanı sıra yaşanacak yeni bir salgında evden eğitim noktasında verimli, kaliteli ve uzun ömürlü bir bilgisayar edinmek de hayli önemli.

Öte yandan yaşanan çip krizi başta olmak üzere, elektronik eşyada hem fiyatları artıran hem de tedarik zincirini kıran bir çok etmen başını alıp gitti. İşte bu noktada HardwareLab olarak, Acer Türkiye Pazarlama Müdürü Sema Yıldız’a bir dizi soru yönelttik. Öğrencilerin kullanabilecekleri bilgisayarlar konusunda bilgiler veren Yıldız, şunları söyledi:

Birçok segmentte büyüme kaydedilecek

Pandemi dönemindeki kapanmalar esnasında bilgisayar fabrikalarının da kapanması ile sektörde haliyle bir arz sıkıntısı oluştu. Bununla birlikte, sektör yine bu dönemde uzaktan eğitimin ve evden çalışmanın yaygınlaşması ile çok ciddi bir bilgisayar talebi ile karşılaştı. Bunun haricinde insanların evde daha fazla vakit geçirmesi sonrasında, özelikle oyun bilgisayarı kategorilerine de ciddi ilgi artışı yaşandığını gördük. 2020 yılında pandemi etkisiyle bilgisayar pazarında yaşanan talep artışı, her ürün segmentinde satış adetlerimizin artmasına sebep oldu. Normal koşullarda daha az adette veya daha uzun sürede satılan ürünler çok kısa sürede tükendi. Bu durum en uygun fiyatlı üründen en pahalı ürüne kadar benzer şekilde gerçekleşti. Tayvan’daki çip üretim fabrikalarının ülkede yaşanan kuraklıktan kaynaklı olarak yeterli su kaynağına erişememesi gibi sebepler de göz önünde bulundurulduğunda, çip krizi küresel bir krize dönüşmüş durumda ve yaklaşık bir yıl sürebileceği düşünülüyor. Bu da küresel bilgisayar talebinin ortalama yüzde 50’sini karşılayamamak anlamına geliyor. GfK araştırma şirketi verilerine göre dünyada bilgi teknolojileri sektörü en çok yatırım yapılan alanların başında geliyor. Bu verilerine göre dünya genelinde 2020’de 85 milyon bilgisayar ve 169 milyon bilgisayar aksesuarı satıldı. Yine GfK’ya göre geçen yıl Türkiye’de 983 bin bilgisayar satıldı. 2020’de bilgisayar pazarındaki yükselen bir grafiği pandeminin etkisinin sürdüğü 2021’de görmemiz mümkün.  IDC ise geleneksel PC pazarının 2021’de %18,2 büyüyeceğini ve sevkiyat hacminin 350 milyon adede ulaşacağını tahmin ediyor.

Şu ana dek ortaya çıkan istatistikler ve öngörüler 2021’de bilgisayar satışlarının artacağını işaret ediyor. Acer olarak 2021 için pazar payı hedefimize ilave olarak, özellikle ultra ince dizüstü bilgisayar ve oyuncu dizüstü bilgisayarı kategorisinde belli bir pazar payına erişmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda Türkiye de dahil olmak üzere EMEA pazarlarının büyük kısmında, 2021’in 2020’ye kıyasla, sabit olmasını veya sevk edilen PC üniteleri açısından orta derecede büyüme yaşanacağını öngörüyoruz.”

Aspire çok satıyor

Okul döneminde Aspire serisinin çok sattığını anlatan Yıldız “En çok adette satışımızın olduğu Aspire serimizden Aspire 3’ün hem AMD hem de Intel işlemcili giriş seviyesi modelleri ile ultra ince dizüstü serimiz Swift’in AMD işlemcili Swift 3 modelini fiyat performans ürünü olarak okula dönüş ürünleri olarak konumlandırıyoruz. Yüz yüze eğitime geçilecek olmasının bilgisayar satışlarını düşeceğine dair bir öngörümüz bulunmuyor. Çünkü pandemi dönemi ve sonrası gösterdi ki bilgisayar bir lüks olmanın ötesinde her kesimden kullanıcı için artık büyük bir gereksinim. Hatta bazı durumlarda hane halkının veya bir kullanıcının birden fazla bilgisayar kullanmaya başladığını görüyoruz. Bu nedenlerden dolayı da satışlarda düşüş olacağını değil aksine artış eğiliminin devam edeceğine yönelik bir öngörü içerisindeyiz” dedi.

Dizüstü modeller öneriliyor

Okula dönüş için bilgisayar önerilerini ise Sema Yıldız şöyle sıraladı: “Öğrencilerden bu konuda çok fazla soru alıyoruz. Günlük basit uygulamaları, örneğin Microsoft Office programlarını kullanmak için bir bilgisayar almak isteyen öğrencilere giriş-orta seviyedeki işlemcileri kullanan dizüstü bilgisayar modellerini öneriyoruz. Mühendislik, mimarlık, fotoğraf ya da tasarım gibi bölümlerde okuyan ve 2D/3D içerikler üreten özel programlar ve uygulamalar kullanan öğrencilerin bilgisayar tercihlerini yaparken faydalanabilecekleri bazı püf noktalar var. Öğrencilerin kullandıkları programları rahat bir şekilde çalıştırabilmeleri için tercih edilen bilgisayarın söz konusu programın sistemsel gereksinimlerini karşılayacak özelliklere sahip olması çok önemli. Bununla birlikte öğrenciler bilgisayarları artık sadece ödev ve araştırma yapmak için de kullanmıyor, aynı zaman oyun da oynuyorlar. Oyun bilgisayarları giriş ve orta seviye cihazlara göre donanımsal olarak daha güçlü cihazlar. Öğrenci bilgisayarı ne amaçla alırsa alsın, ekran karşısında uzun saatler harcayacağı için seçeceği bilgisayarın göz yorulmasını engelleyen teknolojilere sahip olması da bir diğer önemli nokta. Özetle öncelikle öğrencinin bilgisayarı hangi amaçla kullanılacağını doğru tespit etmek gerekiyor. Acer olarak, farklı ihtiyaçlara yönelik ürün kategorilerimiz bulunuyor. Bu kategorilerle ürün seçimi yapmayı teknik bilgisi olmayan kullanıcılar için bile oldukça kolay hale getiriyoruz. Ciddi bir çip sıkıntısı ile karşı karşıyayız ve bu durum gelecek yılın ikinci çeyreğine kadar sürecek gibi gözüküyor. Gerçekleşen düşük üretim haliyle maliyetlerin yükselmesine neden oluyor. Bu da maalesef fiyatların yükselmesi anlamına geliyor. Acer olarak müşterilerimize uygun ve erişilebilir fiyatlı ürünler sunmak ve satış sonrası iyi bir hizmet vermek önceliklerimiz arasında ilk sırada yer alıyor. Bu bağlamda arz talep dengesizliğinden kaynaklı fiyat artışlarını müşterilerimize en az şekilde yansıtarak en yeni teknolojileri pazara en erişilebilir fiyatlarla sunma politikamızı sürdürmeye devam edeceğiz.”