Acer, gece gündüz bilgisayar talebi için çalışıyor

Dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden Acer, son bir buçuk yıldır dünyanın uğraştığı Covid-19 sürecinde uzaktan çalışma ve ders yapma dönemlerinde artan bilgisayar taleplerini karşılamak için çalışıyor. Başta dizüstü olmak üzere masaüstü ürünlere de oldukça önemli bir yönelim yaşanan bu dönemde, Acer ürünlerini tüketici ile buluşturmak için yoğun bir satış ve pazarlama süreci geçiriyor. Acer Türkiye Pazarlama Müdürü Sema Yıldız, bu yoğun dönemde Hardwarelab’ın sorularını yanıtladı.

Sema Yıldız

Oyun kategorisi çok canlı

Evden çalışmanın bilgisayar talebini artırdığını anlatan Yıldız, kırılan tedarik zinciri nedeniyle belli modelleri bulmanın zorlaştığını anlattı. Oyuna olan ilgi nedeniyle şirketin sevilen ürünü Nitro ve Predator’un yeni modellerinin büyük bir beğeni ile karşılaştığını anlatan Yıldız, oyun kategorisinde Acer’ın giderek büyüdüğünü kaydetti. Yıldız, şu anda bilgisayar talebinin geçen yılın ikinci yarısına oranla düşük ama geçen yılın aynı dönemine oranla yüksek olduğunu kaydetti.

Acer Türkiye Pazarlama Müdürü Sema Yıldız, Hardwarelab’ın sorularını şöyle yanıtladı:

Bazı modelleri bulmak zorlaştı

Uzaktan çalışma ve eğitim bilgisayar satışını nasıl etkiledi? Kırılan tedarik zincirinin rolü ne oldu?  

Evden çalışma ve uzaktan eğitim bilgisayar satışlarını elbette olumlu yönde etkiledi. Birçok iş yerinin uzaktan çalışma modeline geçmesiyle birlikte özellikle taşınabilir; dizüstü bilgisayarlara olan talep arttı. Eğitimin de çoğunlukla uzaktan yapılması satışları olumlu yönde etkiledi. İlave olarak eğlence amaçlı kullanımın da bilgisayar satışlarını olumlu etkilediğini belirtmeliyiz. Bileşen sorunları, yeterli arzın olmayışı ve tedarik zincirindeki aksamalar pazarda belirli bir modelin veya aynı donanımsal özelliklere sahip birden fazla adette ürünün bulunmasını zorlaştırdı.

Her yaştan oyuncu var

Oyun hangi boyuta ulaştı? E-spor başta olmak üzere ne tür özel bilgisayar ve monitörü satışa sundunuz? 

Büyümekte olan oyun sektörünün büyüme hızı pandemiyle birlikte daha da arttı. Hareket alanımızın kısıtlandığı, evde kaldığımız dönemlerde daha fazla oyun oynamaya başladık. Hiç oyun oynamamış kişilerin bile oyun oynadığını gördük. Bu hem oyuncu sayısının artmasına hem de oyuna ve donanıma harcanan paranın artmasına sebep oldu.

Acer markası altında yer alan Nitro serisi ürünlerimiz ve 2019 yılında tasarım ödülü alan ilk oyuncu markası olan Predator markamız altındaki ürünler, günlük, hobi amaçlı oyun oynayanlardan profesyonel oyunculara kadar her seviyede oyuncunun ihtiyacını karşılayacak donanımsal özellikler sunuyor. Özellikle dizüstü oyun bilgisayarı kategorisinde, donanımsal özelliklerin yanı sıra soğutma performansı yüksek, farklı ekran büyüklüklerinde, farklı incelik ve hafiflikte ürünlerimiz var. Monitör tarafında da ince çerçeveli, kavisli, renk doğruluğu yüksek, farklı yenileme hızlarına ve tepki süresine sahip cihazlarımız mevcut.

Satışlardaki artış sürüyor

2021 yılı nasıl başladı? En çok satan model grupları hangileridir? 

İlk çeyrek rakamlarına göre değerlendirecek olursak geçen yılın ikinci yarısına göre daha düşük bir talep olmakla birlikte geçen yılın aynı dönemine göre daha yüksek adetler görüyoruz. Ödev ve ev kullanımı için Swift 1 ve Aspire 3, daha hafif ve ince fiyat performans ürünü tercih edenler Swift 3 ve oyuncular ise Nitro 5 modellerimize daha çok ilgi gösteriyor.

Mağazaya talep var

Ürünler daha ziyade e-ticaretten mi yoksa mağazadan mı denenip alınıyor? 

Türkiye’deki tüketiciler ürünleri daha çok mağazalardan almayı tercih ediyor. PC segmentinde E-ticaretten satın alma oranı yaklaşık yüzde 15-20 seviyesinde. Online satın alma alışkanlığı özellikle belli fiyatın üzerindeki ürünler için daha düşük. Son kullanıcı satın alacağı ürünü görmek, ürüne dokunmak ve doğru tercih yaptığından emin olmak istiyor.

Tablet kategorisi için planlar ve hedefler nedir? 

Dizüstü bilgisayar, çadır ve ekran modlarının yanı sıra tablet modunda kullanım sunan, 360 derece dönebilen ve Active Stylus kalem ile gelen Spin serisi ürünlerimiz var. Ancak sadece tablet olarak satışa sunduğumuz bir segmentimiz yok.

İnce bilgisayarın kullanıcı artıyor

Ultra ince segmentinde hangi boyuttasınız? Bu alana ilişkin yeni ürünler gelecek mi? 

Ultra ince dizüstü bilgisayar kategorisi odaklandığımız segmentlerden biri. Swift serimizle ince ve hafif dizüstü bilgisayar talebi olan farklı hedef kitleler için uygun ürünler sunuyoruz. Swift 1 modellerimiz daha çok internette gezinmek, film izlemek, ödev yapmak gibi günlük kullanıma uygunken Swift 3 modellerimiz ise fiyat performans ürünü olarak ön plana çıkıyor. Swift 5 modellerimiz ise yüksek renk doğruluğu sunan antimikrobiyal Corning Gorilla Glass kaplı dokunmatik ekranı ve yüksek ekran gövde oranı ile dikkat çekiyor.

27 Mayıs Küresel Basın Konferansında duyurduğumuz en yeni ultra ince modelimiz Swift X, AMD Ryzen 5000 Serisi işlemci ve NVIDIA GeForce RTX 3050Ti grafik kartıyla tüketicilere, inceliği ve hafifliği ile taşınabilirliği yüksek, aynı anda birden çok programı çalıştırabilecek kadar güçlü bir cihaz sunuyor. Cihaz, yüksek ekran gövde oranında sRGB renk gamının yüzde 100’ünü kapsayan 14 inç FHD ekran ile geliyor.