Close-up Shot of Female IT Engineer Working in Monitoring Room. She Works with Multiple Displays.

İki Kadın Girişimci Türk Yazılımcıları Dünyaya Açmak İçin Teknoloji Menajeri Oldu

Duygu Birecikli ve Gülşah Akın, Türk yazılımcıların dünyaya açılması için teknoloji menajerliği işine girişti. Birecikli ve Akın, bugüne kadar pek çok yazılım firmasının uluslararası işlerde yer almasını sağladı.

Age Provocateur Kurucu Ortakları Duygu Birecikli ve Gülşah Akın, kısa sürede ulaştıkları başarıyı HardwareLab’a anlattı. ‘Gelecek nesiller için teknoloji’ fikriyle yola çıkarak Türkiye’de başarılı yazılımcılar ile iş birliği yapan Age Provocateur teknolojiyi ve yazılımları şirketlerle buluşturuyor. Şirket Türkiye’nin dört bir yanından farklı alanlarda hizmet veren 60 Bilişim firmasını şirketlerle buluşturuyor ve en küçük yazılım ihtiyacından en zor, inovatif ve kapsamlı yazılıma kadar şirketlerin ihtiyacına özel hizmet sağlıyor. Birecikli ve Akın, HardwareLab’ın sorularını şöyle yanıtladı:

Sadece Sosyal Medya Yetmez

Teknoloji şirketlerine ilişkin verdiğiniz bu hizmet fikri ne zaman doğdu? Yola nasıl çıktınız?

Duygu Birecikli: Age Provocateur’ün doğuşu Kasım 2019’da oldu. Uzun yıllar global reklam ajanslarında sonra da kurumsal hayatta edindiğim tecrübelerimle marka danışmanlığı yapıyordum. Müşterilerime Endüstri 4.0 anlatıp, stratejilerimin hemen hemen tamamını Dijital Dönüşüm temeline oturtuyordum. Deneyimi yaşatmanın en iyi yolunun VR ya da AR olduğunu, kitlesel iletişimin de bittiğini, Dijital Dönüşüm’ün sadece Sosyal Medya’da kampanya yapmak olmadığını, toplanan datanın değerlendirilip, işe yaraması için verinin anlamlandırılması ve kullanılması gerektiğini, İK’dan Pazarlamaya, Ar-Ge’den Ür-Ge’ye, üretim sürecinden satışa bir şirketin tamamında Dijital Dönüşüm yapılması gerektiğini anlatıyordum. Fakat bu yazılımların kim tarafından, nasıl, ne kadara yapıldığını bilmiyordum.

Teknoloji Menajeri Oldum

Gülşah Akın: Ben de bir süredir teknolojinin göbeğindeyim. Teknoloji yazılımları yapan bir firmada çalışıyordum. Hala çok bilindiğini söyleyemem ama benim başladığım zamanlarda değil Türkiye’de, dünyada bile VR, AR teknolojileri bilinmiyordu. Silikon Vadisi’nde Facebook’ta, Google’da çalışan arkadaşlarımın da desteğiyle bu teknolojileri daha fazla araştırmaya başladım ve bilgilerimi anlatmaya başladım. Yaygın kullanımlar olmadığı için tüm yazılım dünyasının beni Linkedin’den takip ettiğini fark ettim. Zamanla, gelen talepler doğrultusunda anlatılmaya ihtiyacı olan çok fazla yazılım olduğunu ve dünya standartları ve hatta üzerinde yazılımcılara sahip olduğumuzu gördüm. Hepsinin de anlatılmaya ve satış yapmaya ihtiyacı vardı. Benim de tüm kariyerim satış üzerineydi. En iyi bildiğim konuyu bu yazılımcılarla paylaşmaya karar verdim ve yazılım geliştiricilerin menajeri oldum ve hiç olmayan bir görev tanımı yarattım, Yazılımcı ve Teknoloji Menajeri oldum. O kadar heyecan verici bir iş ki yaptığım, daha fazla markaya ulaşmam gerekiyordu. Duygu’yla tesadüfen bir etkinlikte tekrar karşılaştık ve ihtiyacımızın, isteğimizin ortak olduğunu ve birlikte yepyeni bir oluşumla, yepyeni bir ajans hizmeti vermemiz gerektiğini fark ettik.

Gülşah Akın ve Duygu Birecikli

Markalara Gidip Anlattık

DB: Markalara gidip, ‘endüstri 4.0’a adapte olun, dijital dönüşümü şirketinizin tüm departmanlarına yayın’ diyoruz. Yazılım geliştiricilerimize, muhteşem yetenekleri ve bilgileri olduğunu, global nitelikte işler yaptıklarını anlatıyoruz. Sektöre de konvansiyonel yöntemlerin artık yerini teknolojiye bıraktığını söylüyoruz. Aslında herkesi provoke ediyoruz ve gelecekten değil günümüzden bahsediyoruz. Bir yandan da teknolojinin doğru kullanımı ile zaman ve para tasarrufu yapılabileceğinin yanı sıra dünyanın sürdürülebilirliğine de katkıda bulunulacağını, ülke ekonomisinin de yazılım ihraç ederek gelişeceğini söylüyoruz. İsmimiz bu nedenle Age Provocateur. Bu nedenle de “Gelecek nesiller için Teknoloji” kavramını benimsedik.

Fabrikaların Dijital Dönüşümü İçin

Age Provocateur olarak hangi alanlardaki şirketlerle çalışıyorsunuz?

DB: Biz sektör bağımsız bir şirketiz. Makine yan sanayii kauçuk üreticisinden, gıda üreticisine, beyaz eşya markasından bebek ürünleri markalarına, giyimden kozmetik ve kitap yayıncısına, eğitimden, etkinlik yönetimine ve TV kanallarına dek çok geniş bir alanda çalışıyoruz. 

ISG (İş Sağlığı Güvenliği) eğitimleri, Gamification (Oyunlaştırma), Fabrikaların dijital dönüşüm süreçleri, konfigüratörler, interaktif ve teknolojik özel ses, ışık sahne şovları, canlı yayında VFX, 3D mekanlarda 3D ses yapısı ile etkileşimli Sanal Stüdyo, fuar, konser, mağaza, kongre platformları, 3D ya da 360 fotogrametri ile dijital ikiz projeleri, fotorealistik avatar tasarımları, sosyal medya filtreleri, VR (Sanal Gerçeklik), AR (Artırılmış Gerçeklik), mobil, web’e özel tasarım oyunlar, uygulamalar ve daha pek çok alanda özel projeler yapıyoruz.

GA: Birlikte çalıştığımız bilişim şirketleri, yapay zekadan dijital çalışmalar üreten sanatçılara, oyun geliştiricilerden, sanal ve artırılmış gerçeklik yazılımına, rota optimizasyonu yazılımından, konfigüratör yazılımına ya da fabrika otomasyonlarında kullanılan AGV ve SCADA gibi alanlarda yazılımlar geliştiriyorlar.

Dijital Sanatçılarla İş Birliği

Oyun alanında oldukça yoğunsunuz, bu alanda da ciddi bir yükseliş var. Konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

GA: Oyun deyince aklımıza ilk olarak hypercasual dediğimiz 7’den 77’ye herkesin telefonlarında oynadıkları mobil oyunlar ve e-spor geliyor. Bu konuda Türkiye’de çok iyi yazılımcılar var. Geçen aylarda Peak Games, Zynga tarafından 1.8 milyon dolara satın alındı. Bu konu Türk oyun yazılımcılarının ne kadar iyi olduğunu gösterdi.  Yazılımcı portföyümüzde dünyaca ünlü bilgisayar oyunlarına hiper realistik karakter tasarımları yapan dijital art yapan sanatçılarımız var.

DB: Oyunlaştırma/ gamification ile firmaların çalışan motivasyonuna, kurum kültürüne ve eğitimlere yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Bu yazılım daha stratejik, daha bilinçli, unutulmamak üzere öğrenmeye ciddi katkı sağlıyor.   Oyun motorları da artık farklı sektörlere hizmet veriyorlar. Örneğin Unity oyun motoru artık mimarlık sektöründe, Unreal ise sinema ve prodüksiyon alanında kullanılıyor. Hayatımıza oyunlar ve oyun yazılımları daha fazla girmiş durumda ve girecek de. İş yapma şekillerimiz değişiyor. Bugün 3D ortamlarda 3D ses alt yapılarıyla toplantılar yapıyoruz. Bunların alt yazılımları oyun motorlarıyla yapılıyor. Yakın gelecekte web siteleri ve e-ticaret’te de çok ciddi değişimler olacak. Ürünleri deneyimlemek, mekân içerisinde gezmek ve etkileşimde bulunmak için yine oyun motoru yazılımlarından faydalanacağız.

Markalar İşini İyi Yapmaya Odaklanmalı

Türk yazılım şirketleri yurt dışında başarılı olmak için neler yapmalı?

G.A: İşlerini iyi yapmaya devam etmeliler. Herkes kendi işine odaklanmalı, kendi uzman olduğu konuda ilerlemeli. Yazılımcıların konsantre olması gereken konu kendi çalışmaları. Onlar yazılımlarına konsantre olurken bizim gibi şirketler ve uzmanlık alanı satış pazarlama olan firmalarla çalışmalılar. İnsan ilişkileri, tanıtım, pazarlama ve satış da bizim işimiz. Birlikte daha kuvvetli oluruz.

Mekândan Bağımsız Çalışacağız

Covid-19 iş yapış süreçlerini nasıl etkiledi?

GA: Bizim kuruluş amacımız doğru proje ile doğru yazılımcıyı bir araya getirmek. Her fırsatta teknolojinin bir lüks değil günümüzün gerekliliği olduğunu anlatıyoruz. Her şeyden önce Covid-19 pandemi süreciyle bunun herkes farkına vardı. Bizim anlatmaya çalıştığımız yazılımların fütürist yaklaşımlar olmadığını, güncel olduğunu ve gerçekçiliğini anlatmamıza ciddi katkısı oldu. Herkes ihtiyaçlarını tekrar gözden geçirdi. Bizim süreçlerimizi ciddi hızlandırdı. Pandemi bitebilir fakat yarattığı alışkanlıklar uzun süre etkisini sürdürecek. Yeni bir yaşam biçimi haline gelecek. DB: 5 senede alacağımız yolu hızlandırdı. Pandemi sürecinin uzaması da alışkanlıklarımızın değişmesine yol açtı. Pandemisiz bir yaşama geçsek bile teknoloji kullanımlarımız devam edecek. Zamanın kıymetini daha fazla kavradık. Yolda vakit ve enerji kaybetmek yerine bundan sonra mekân bağımsız çalışmaya devam edeceğiz.  

Age Provocateur’ün hedefleri neler?

DB: Gelecek teknolojide olduğu için değil, gelecek nesiller için teknoloji fikriyle Age Provocateur ortaya çıktı. Ülke ekonomisinin kalkınmasının gerçekçi yönteminin teknoloji ve yazılım konusunda markalaşmak ve teknoloji ihraç eden bir ülke olmamızdan geçtiğini düşünüyoruz. Gelecek nesillere daha refah, göç etmelerine gerek kalmadan yaşayacakları bir ülke bırakmak istiyoruz. Aynı zamanda teknolojiyi doğru kullanarak dünyanın da sürdürülebilirliğine katkıda bulunacağız. En kolay anlaşılır örnek olarak uzaktan çalışma yöntemleri video konferansları sayesinde daha az araba kullanıyoruz. Uluslararası ya da şehirlerarası uçuş yapmamıza gerek kalmıyor. Dolayısıyla bireysel karbon salınımımızı azaltmış oluyoruz. Doktorların ya da hastaların seyahat etmesine gerek kalmadan, mesafelere rağmen VR’da ameliyat gerçekleşecek, tekstil ürünlerinin numuneleri VR’da deneyimletilerek numune üretiminden kaynaklanan fire, karbon salınımı ve su tüketimi azalacak. 3D sanal ortamlar sayesinde ofise gitmeye gerek kalmayacak, mekân bağımsız çalışacağız.    Yazılım ve yazılımcıların ve teknoloji dünyasına ilgi duyan, merak eden herkesi bizimle iletişime geçmeye davet ediyoruz. Bir topluluk oluşturmak ve akabinde yazılım geliştiricilerin haklarını koruyan, bilinçlendiren bir dernek örgütlenmesini hayata geçirmeyi hayal ediyoruz. Böylelikle yazılımcılar da kendi aralarında ekipleşebilir, eksiklerini tamamlayabilir ve daha doğru ve global nitelikte daha fazla iş yapabilirler. Yapay zekadan CGI artistlere, Oyun geliştiricilerden VR/ AR yazılımına, rota optimizasyonu yazılımından konfigüratör yazılımına ya da SCADA ve AGV gibi yazılımcıların tamamına erişilebilecek bir çatı oluşturacağız.

GA: Oluşturmaya çalıştığımız kültür menajerlik olduğu için ve daha çok sanatçılar için kullanıldığından öncelikle yanlış anlaşılıyoruz. Fakat bizim gözümüzde her yazılımcı şirket kendi alanında özel ve menajerliği hak ediyor. Gelecekte Age Provocateur’ün misyonu her iş koluna göre uyarlanabilir. Aslında danışmanlık ve ajans hizmeti verenler bir nevi bizim yaptığımız işi yapıyor ama biz onlardan daha VIP yani özel hizmet vererek, şirketimiz güvencesiyle projelere adımlar atıyoruz. Böylece herhangi bir kötü durumda hemen müdahale, yazılımcı ekip değişikliği veya başka ekiplerle entegre olunması gibi olaylarda direk hizmet verebiliyoruz.