2023’te İnternete Bağlı Cihaz Sayısı 29 Milyara Ulaşacak

MOBİSAD’ın ilk kez düzenlendiği “İl Temsilcileri Yıllık Değerlendirme Toplantısı” Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti. Sayan, 2023’te internete bağlı cihaz sayısının 29 milyara ulaşacağını söyledi.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD)’ın bu yıl ilkini düzenlediği “İl Temsilcileri Yıllık Değerlendirme Toplantısı’’ gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış bölümüne, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da katıldı. Video konferans şeklinde gerçekleştirilen toplantı, MOBİSAD’ın ataması yapılmış 72 ilde ve atama çalışmaları süren diğer illerde bulunan temsilcilerini ve sektör mensuplarını bir araya getirdi. Etkinliğin açılış bölümünde, MOBİSAD İl Temsilcileri, mobil iletişim sektörü ile ilgili görüş ve önerilerini bu alanda kamunun en yetkili isimleri olan Bakan Yardımcısı Dr. Sayan ve BTK Başkanı Karagözoğlu’na ilk elden iletme fırsatı yakaladı.

Bilgi Birikimi Önemli

Etkinlikte konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ‘‘Haberleşme kavramı son 10 yıla kadar insanların birbirleriyle iletişimini ifade ediyordu. Her geçen gün insanlardan çok makinaların, cihazların ve nesnelerin iletişimi için konuştuğumuz bir kavram haline geliyor. İnternete bağlı kişi sayısını rakamlarla ifade edecek olursak; 2018 yılında 10 milyardan az cihaz internete bağlıyken, 5G ve sonraki nesil teknolojilerin de etkisi ile 2023’e geldiğimizde 29,3 milyara ulaşacak. 2030’a geldiğimizde yüzlerce milyara ulaşılacağı tahmin ediliyor. Bağlantılı cihaz sayısı arttıkça daha güçlü altyapılara ihtiyaç duyuyoruz. Yeni dünya düzeninin en temel unsurlarından birisi de öncelikle güçlü bir iletişim altyapısına sahip olmaktır. Bilgi ve iletişim yapılarının çeşitliliği ülkeler için zenginlik ve refah meselesi haline gelmiş durumda. Haksız rekabetlerin önüne geçmek adına sizden gelen bilgi ve birikimin bizim için çok anlamlı olduğunu söyleyebilirim’’ dedi.

Yerli ve Milli İmkanlarla

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin giderek dijitalleştiğini anlattı. Karagözlüoğlu, “Türkiye’de 83 milyon mobil abone ve buna karşılık yüzde 99,6 penetrasyon olduğunu görüyoruz. 0-9 arası yaş nüfus haricinde rakamları incelendiğimizde mobil penetrasyon yüzde 109 olarak karşımıza çıkıyor. Bu da herkesin bir mobil cihazı olduğunu bize kanıtlıyor. Dijital dönüşüme giden yolda en önemli hızlandırıcılardan biri de hiç şüphesiz mobil cihazlar. BTK olarak teknolojik gelişmelerin kalbindeyiz. Geleceğin teknolojilerini ülke vatandaşlarına sunmak için çalışmalara devam ediyoruz. Gündemde yer alan 5G’ye en kısa zamanda yerli ve milli imkanlarla geçmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin dönüşümüne katkı sağlamak adına bunun vizyonunu ortaya koymayı hedefliyoruz” dedi.

İstihdam Sağlıyoruz

Toplantıda İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerem Alkin ve MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı  da konuştu. Turnacı “İstanbul Üniversitesi ile birlikte hazırladığımız rapora göre 170 bin direkt 800 bin dolaylı istihdam oluşturuyoruz. Tüketicilerimizin aldığı hizmeti doğru platformda toplayarak ilgili kurumlara hızlı bir şekilde iletmek MOBİSAD’ın ve tüm il temsilcilerimizin en temel sorumluluğudur” dedi.