Reklamsız sosyal medya ve dijital üyeliklere 8 bin 46 TL ödeyeceğiz

Dünyada 5 milyar kişinin üye olduğu sosyal medya reklamlarla üyelerini adeta boğarken, abonelik hizmetlerinden yılda milyarlarca dolarlık gelir elde etmeye başladı. HardwareLab olarak Türkiye’de en çok üyelik yapılan sosyal medya ve dijital kanallara bu yıl ödenecek ücreti hesapladık. Yıllık 353 TL’den başlayan abonelik fiyatları 3 bin 139 TL’ye kadar yükselebiliyor. Her platform için de fiyatlar değişirken, dolara endeksli ücretler kurda yaşanan yükselişe bağlı olarak de değişiyor. Buna göre Türkiye’de reklamsız ve mavi tik’e sahip Facebook, Instagram, YouTube, Spotify ve Netflix abonelikleri için 1 abonenin cebinden 12 ayda 8.046 TL çıkacak.

Bir yandan internette Türkiye’nin geçirdiği zaman günlük 8 saati aşarak kendi alanında bir rekora doğru koşarken, bir yandan da dünyada sosyal medya ve dijital platform abonelikleri de 5 milyar sınırını çoktan aştı. 2024’te bu rakamın daha da yükselmesi bekleniyor. Fakat bizi bekleyen bir başka gelişme de bu platformlara ödenecek ücretler konusunda karşımıza çıkıyor.

Sosyal medya ve dijital platformların ABD’de hayatlarına başlama serüveni 2000 yılının ilk dönemini buluyor. Bu yıllarda sosyal medyanın atası olan Facebook ve YouTube sonra da Twitter ve İnstagram’a giriş ücretsizdi. Bugün de ücretsiz hesap açılabiliyor. Fakat reklamsız ve daha çok kişiye erişim sağlayan hesap sahibi olmak yani ayrıcalıklara kavuşmanın ise bir bedeli var.

Milyarlarca dolalık gelirleri var

ABD merkezli sosyal medya devleri yılda 100 milyar doları aşan reklam gelirlerine ek olarak abonelik sistemini de devreye alarak, reklamsız kullanımın tadını çıkartmak için kendilerine yeni gelir kapıları oluşturdular. Artık Instagram, Facebook ve YouTube ile Elon Musk’un satın almasının ardından Twitter yani yeni adıyla X, tam bir canlı alışveriş merkezine dönüşmüş durumda.

Bazıları büyük servet kazanıyor

Milyonlarca takipçisi olan sosyal medya ünlüleri, markalarla iş birlikleri yaparak ürünleri, hizmetleri tanıtıp bundan yüklü paralar kazanıyor. MrBeast (Jimmy Donaldson) isimli YouTube kullanıcısı, 2022 yılında tam 82 milyon dolarlık reklam ve paylaşım geliri elde etti. Instagram’da 616 milyon takipçisi bulunan Cristiano Ronaldo ise 1 Instagram paylaşımı için 1.2 milyon dolarlık gelir elde ediyor.

Günümüzde markalar, reklam bütçelerinin yüzde 70’ini sosyal medya reklamlarına ve kampanyalarına harcamayı seçerken, TV ve yazılı basın da giderek küçülen reklam gelirleri nedeniyle ayakta kalmaya çalışıyor. Bunu aşmanın yolu ise paralı abonelikten geçiyor. Artık sosyal medyaya, dijital kanallara ve haber bültenlerine yüklü paralar ödeyerek abone olabiliyoruz.

Reklamlara boğdular ücretsiz üyelik yarattılar

Peki, Türkiye’de bu abonelik ücretleri hangi aşamaya ulaşmış durumda. Bir kişi bir ay boyunca, izlemek istediği sosyal medya ve dijital kanallar için kap para ödeyecek. Bu bedel her yıl dolar bazında yükseliyor. TL’nin ABD Doları karşısındaki değer kaybı da arttıkça, Türkiye’deki abonelerin ödedikleri ücretler de yükseliyor. Gelin bu bedele her birlikte bakalım.

META pastanın büyüğünü istiyor

İlk sırada sosyal medyanın hem öncüsü hem de hala en büyük kuruluşu olan Facebook var. Son yıllarda META çatısı altında toplanan Facebook ve Instagram, kendini özel hissetmek isteyen, reklamsız, daha çok kişiyle etkileşime geçmeyi talep eden ‘müşterileri’ için Meta Verified’i hayata geçirdi. Abonelik ücretleri ise 11.99 ile 14.99 dolar arasında değişiyor. Bir başka değişle Instagram ve Facebook’ta reklamsız keyif yapmanın bedeli 353 TL – 411 TL arasında değişiyor.

Video isteyen bedelini ödeyecek

Dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube ise neredeyse her videoda ve birkaç dakikada bir çıkan reklamlarıyla illallah dedirttiği müşterilerine ‘abone olun, kurtulun’ mesajı veriyor. Bu kurtuluşun yani reklamsız YouTube içeriği izlemenin Türkiye’deki aylık bedeli ise 57.99 TL. 1 aylık ücretsiz deneme bedelini düşünce 11 ay boyunca zam gelmediği ya da bir başka değişle dolar kurunda aşırı bir değerlenme olmadığı sürece reklamsız YouTube için bir kişinin ödemesi gereken bedel 637 lira 89 kuruş olarak hesaplanıyor.

Daha çok Tweet’in bedeli yüksek parada yatıyor

Karşımızda reklam tacizi olmadan paylaşım yapabilmenin ve karakter sınırı olmadan paylaşım yapmanın imkanlar dahilinde olduğu eski adıyla Twitter yeni ismiyle X platformu yer alıyor. Eğer ekranın bir anda Güney Kore K-Pop şarkıcıları ve onların hayran sayfaları, Amerikan futbolu, makyaj tutkunları ve daha başka aklınıza ne gelebilirse takip ettiğiniz kişiler hariç onlarla dolmasını istemiyorsanız Twitter’e paralı üye olmak zorundasınız. Öte yandan Twitter, bu paralı üyelikleri bir gelire de dönüştürmüş durumda. Eğer gerekli uyumu sağlar ve görünürlüğü yakalarsanız cömert X platformu ödediğiniz paradan fazlasını reklam paylaşımı olarak vermeyi de taahhüt ediyor. Ama şu ana kadar X platformundan yüklü bir çek alan kimsenin ismini duymuş değiliz. Yine de bu durum Twitter aboneliği için ayda 300 TL, yılda ise 3 bin 139 TL abonelik ücreti ödemenin önünde bir engel oluşturmuyor.

Çinli TikTok da pastadan payını istiyor

Bunun yanında başı ABD mahkemeleriyle dertte olan Türkiye’de de içerik paylaşımları nedeniyle projektörlerin üzerine çevrildiği Çinli TikTok da paralı abonelik başlatabileceğini duyurdu. TikTok ayda 4.99 dolara abonelik ile reklamsız deneyim yaşatmayı planlıyor. Bugünkü hesapla TikTok’a 1 yıl abone olmanın faturası ise 980 lira 52 kuruş olarak hesaplanabilir.

Parasız müzik söz konusu değil

Müzik için Spotify’i tercih ederseniz, o meşhur kim ne dinledi listelerine katkı yapmanın da bir bedeli var. Bunun için talep edilen ücret de aylık 39.99 TL. Bu bedeli 12 ay ile çarptığımızda ise yıllık fatura tam olarak 479.88 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Dünyanın en çok abonesi olan Türkiye’de de liderliği elinde bulunduran dijital platform Netflix ise izleme katilesine göre birçok seçenekli üyelik sunuyor. Netflix’in aylık aboneliği 99.99 TL’den başlarken en net görüntüye sahip izleme abonelik bedeli ise ayda 199.99 TL bu hesapla en ucuz Netflix aboneliği Türkiye’de yıllık bin 198 lira 88 kuruş, en yüksek ise 2 bin 399 TL 88 kuruş olarak hesaplanıyor.