İngiliz şirketler, Sterlin ile maaş alıp uzaktan çalışacak Türkleri arıyor

Türkiye’de yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak başta yazılım sektörü olmak üzere teknoloji, sağlık, mühendislik gibi alanlarda çalışan profesyoneller İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, İsviçre ve ABD gibi ülkelerde çalışmak için büyük çaba sarf ediyor. Bu amaçla Türkiye merkezli teknoloji start-up’ı Workflex, ‘WorkflexUK’ adıyla İngiltere pazarına girdi. ‘WorkflexUK’, Türkiye’deki profesyonellerin ve şirketlerin İngiltere ile uzaktan ve hibrit çalışma fırsatlarına erişimini kolaylaştırırken, İngiltere’deki Türk start-up’larına da yetenek açıklarını kapatma ve büyüme potansiyellerini artırma imkânı sunuyor. Biz de sunulan imkanlar ve iş fırsatlarına ilişkin olarak Workflex Kurucu Ortağı ve CEO’su Zeynep Bilgiç ile konuştuk.  İngiltere’deki İngiliz firmaların yanı sıra Türk start-up’ların da Türk çalışanlara kapısının açık olduğunu ifade eden Bilgiç, maaşların Sterlin kurunun kaşlığı TL olarak ödendiğini söyledi. Bilgiç, aynı zamana uzaktan çalışmak yerine hibrit olarak yani İngiltere’de de yaşayarak çalışmak isteyenler için birçok olanağın mümkün olduğunu belirtti.

Yetkinlikleri, çalışkanlıkları ve başarıları nedeniyle Türk çalışanları istihdam etmek isteyen Avrupalı şirketler harekete geçti. Öte yandan ekonomik gelişmeler nedeniyle Türk IT sektörü başta olmak üzere sağlık, eğitim, teknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren Türk profesyoneller de Türkiye’de yaşayarak Sterlin ve Euro ile  maaş alabilecekleri işleri arıyor. Bu konuda onlara büyük olanaklar asğlayan WorkflexUK’nın Kurucu ORTAĞI VE CEO’su Zeynep Bilgiç, merak edilen sorulara şu yanıtları verdi:

İngiltere’nin yüzde 60’ı hibrit çalışmaya geçti

Türkiye’deki ekonomik koşullar nedeniyle eğitimli, yetenekli insanlar yurt dışında çalışmak istiyor. Türkiye’de yaşayıp yurt dışı şirketinde çalışmak ise çok istenen bir durum. En çok hangi iş kolları tercih edilecek? Yazılım, bilgisayar dışında yetişmiş hangi Türk çalışanlar kendilerine İngiltere’deki şirketlerde iş bulabilecek?

Türkiye’den yurt dışına yetenek/hizmet ihracatının popülerleşmesi, ekonomik koşulların yanı sıra eğitimli ve yetenekli bireylerle birlikte hizmet sağlayıcı firmaların da global fırsatlara olan ilgisinden kaynaklanıyor. Özellikle Türkiye’de yaşayarak yurt dışında bir şirket için çalışma fikri cazip hale geldi. İngiltere’yi başlangıç noktası olarak belirleme kararımız; geniş çaplı pazar araştırmaları, saha ziyaretleri ve bize gelen taleplerle birlikte esasen iki temel unsura dayanıyor. İngiltere’de yüzde 80’e yaklaşan bir yetenek açığı bulunuyor ve işletmelerin yüzde 60’ı uzaktan/ hibrit çalışma modellerini çoktan benimsemiş durumda. Bizim araştırmalarımıza göre, İngiltere’deki en yoğun talep; Teknoloji, Veri Bilimi, Dijital Hizmetler, Proje Yönetimi, Pazarlama ve Finans sektörlerinde. Bu alanlarda uzmanlaşmış Türk profesyoneller ve hizmet sağlayıcılar İngiltere’de kariyer fırsatları bulma ve iş birliği yapma konusunda avantajlı konumda olacaklar.

Türk start-up’ları da çalışma arkadaşı arıyor

Sadece uzaktan çalışma konusu mu mümkün olacak? Türk şirketlerine Türk çalışan mı bulacaksınız yoksa İngiliz ve uluslararası diğer İngiltere merkezli şirketlere de Türk çalışanlar girebilecek mi?

Workflex, sadece uzaktan çalışma modelini değil, aynı zamanda hibrit çalışma modelini de destekliyor. İngiltere’de faaliyet gösteren firmalarla, Türkiye’den uzaktan hizmet sunabilecek kişiler veya şirketler iş birliği yapabiliyor. Aynı zamanda Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere’de yaşayan Türkler başta olmak üzere Türkler bu hizmetlerden faydalanıp tercihlerine göre şirketlerle hibrit modelde çalışabilecekler. Sadece İngiliz şirketlerin değil, İngiltere’de faaliyet gösteren Türk start-up’ların da yetenek açıklarını kapatma ve kaliteli hizmet alma ihtiyaçlarını gözetiyoruz. Hizmet ihracatı modelimiz, şirketin kökenine bakmaksızın tüm bu ihtiyaçları çift taraflı bakış açısı ile karşılamak üzere oluşturuldu.

Uluslararası tecrübe büyük önem kazanıyor

Dil konusu ve diğer şartlar nasıl olmalı?

Özellikle Teknoloji, Veri Bilimi, Dijital Hizmetler, Proje Yönetimi, Pazarlama ve Finans sektörlerinde deneyimli olanlar için uluslararası proje tecrübesi veya çok uluslu şirketlerde çalışmış olmak büyük avantaj sağlıyor. İngiltere’deki şirketlerle uzaktan ya da hibrit modelle çalışmak isteyen Türkiye merkezli profesyoneller veya firmalar, https://workflexnow.co.uk/ üzerinden kayıt olduktan sonra sürece hemen aday olarak dahil olabiliyorlar.

Kayıtlı yetenek veya firmalara özel bir algoritma sayesinde sistem, uygun talepler geldiğinde ilgili kişiye veya firmaya yönlendiriliyor. Sistem, eşleşen taraflar için değerlendirme ve referans kontrollerini başlatarak sürecin ilerlemesini sağlıyor.

Maaşlar kur karşılığı TL ödeniyor

Bir Türk çalışan böyle bir anlaşma yaparsa maaşı TL mi olacak Pound mu? Maaş skalasından söz eder misiniz?

Burada ‘çalışan’ yerine ‘bağımsız profesyonel’ terimini kullanmak daha uygun aslında. Çünkü bu, geleneksel bir işveren-işçi ilişkisinden ziyade, ticaret hukuku çerçevesinde bir hizmet alım ilişkisini ifade ediyor. Dolayısıyla, bu profesyoneller belirli hizmetlerin karşılığında ödeme alıyorlar, geleneksel bir maaş almıyorlar. Eğer eşleşen firma İngiltere’de ise genellikle pound üzerinden ödeme alınıyor; fakat özellikle İngiltere’de büyümeye çalışan start up’lar olduğunda, TL üzerinden de ödeme yapmayı tercih edebiliyorlar. Ancak ödemelerin döviz cinsine bakılmaksızın, dönüşüm oranları güncel kurlar üzerinden yapılıyor. Ödeme miktarları, projenin niteliği, süresine ve sektörüne bağlı olarak değişebiliyor.  Genel olarak bu ödemelerin, Türkiye’deki standart birim ücretlere kıyasla oldukça yüksek olma eğiliminde olduğunu söylemek mümkün. 

Farkındalık yaratmak çok önemli

Gençler ve halihazırda çalışanlar kendilerini İngiltere’de çalışmak için nasıl hazırlamalı?

İngiltere veya başka bir ülkede freelance ve uzaktan çalışma modeli için hazırlık süreci genellikle benzer adımlar içeriyor. Öncelikle, bu modelde çalışmanın bireylere uygun olup olmadığını belirlemek için var olan online testleri araştırıp başlamak oldukça iyi bir adım. Bu çalışma tarzının herkes için uygun olmayabileceğini bilmekte fayda var. Bu modeli öğrencilere tanıtmak, hazırlıklarına destek olmak ve farkındalık seviyelerini yükseltmek amacıyla özel bir üniversitede 14 haftalık freelance çalışma modellerinin temelleri dersine liderlik de ediyorum. Temel becerilere ek olarak öz disiplin, zaman yönetimi, proje yönetimi ve iletişim gibi yetkinlikler bu model çok önemli. İngiltere’de bu tip projelerde yer almak için ileri seviye İngilizce bilgisi ve belirli yetkinlikler şart. Bu nedenle, gençlere sektörlerinde en çok talep edilen beceri ve yetkinlikleri araştırmalarını ve bu becerilere yatırım yapmalarını öneriyorum.

Ücretsiz kayıt ile araştırma yapılabiliyor

İngiltere’de yerinde çalışmak isteyenler için nasıl bir yol izleniyor?

Workflex olarak, şu an için Türkiye’den İngiltere’ye doğrudan yerinde çalışma isteği olanlara yönelik özel bir hizmet sunmuyoruz. Ana hedef kitlemiz, tam zamanlı 9.00-18.00 saatleri arasında haftanın 5 günü değil de proje bazlı daha esnek gün ve saatlerde çalışmayı tercih eden, ortaya koyduğu çıktılarla yüksek katma değerli iş yapabilenler ve bu modelde çalışacak vizyona sahip olan firmalar. Platforma ilgili alandan e-mail ve oluşturulacak şifre ile ücretsiz kaydoldukları andan itibaren sistem, kullanıcılara adım adım yönlendirmelerde bulunurken ekibimiz de süreçte eşzamanlı olarak gereken desteği sağlıyor.