Herhangi bir medya, herhangi bir ağ üzerinden, herhangi bir şekilde

Rob GreenAMD Pro AV, Yayın ve Tüketici Kıdemli Müdürü

Yayıncılar ve içerik üreticileri ses, video ve veri için IP tabanlı taşıma süreci olan AV-over-IP’yi (AVoIP) destekleme konusunda seçeneklere ihtiyaç duyarlar. ST 2110, IPMX, NDI® ve Dante™ dahil olmak üzere aralarından seçim yapabilecekleri çok sayıda AVoIP standardı ve ağ teknolojisi vardır. Her birinin kendi IP ortakları ve müşteri ekosistemi bulunur. Bu nedenle Pro AV kalitesinde akış ve çevrimiçi yayınlar sunmak isteyen kuruluşlar, hangi standardın kendi özel ihtiyaçları için en büyük uzun vadeli değeri sağlayacağına karar vermelidir.

Bugün sunulan çeşitli protokoller arasında IPMX, tek bir satıcıya bağlı olmayan ve tam ölçeklenebilirlik sunan bir protokoldür. Bu faktörler onu gelecekte AVoIP’de baskın bir güç haline getirebilir. Bu bir tahminden ziyade bir olasılıktır ve herhangi bir standardın veya standart paketinin AVoIP pazar payına hakim olmaya başlaması için birkaç yıl geçmesi gerekecektir. Algılanan bilgelik genellikle fiili bir standardın endüstri düzeyinde tercih edilen bir sonuç olduğunu öne sürmektedir. Birlikte çalışabilirliğin artırılması, satıcıların iş birliği ve ortak inovasyon yapabilmeleri için gerekli argümanlar mevcuttur.

Ancak, sorulması gereken önemli bir soru da tek bir baskın standart olması gerekiyor mu? AVoIP endüstrisi son birkaç yılda önemli bir değişim yaşadı ve pandemi, bir ağ üzerinden ses, video ve veri sunmanın uygun maliyetli yöntemlerine yönelik iş durumunu hızlandırdı. Satıcılar dijital tabela, IPTV, uzaktan prodüksiyon, kontrol sistemleri, anahtarlama ve yönlendirme ile birleşik iletişim ve iş birliği platformlarında yeni çözümleri pazara sunuyor. Bu manzara karşısında seçim yapmak paha biçilmez bir değerdir.

Tek bir fiili standardın güvenliğini arzulamak yerine, AVoIP çözüm satıcılarının, sistem entegratörlerinin ve aslında bu standartların yaratıcılarının mevcut statükoyu benimsemesinde değer vardır. Sektörün kaçınması gereken senaryo, parçalı standartlar çerçevesi nedeniyle pazara yeni teknoloji ve yenilik getirme konusunda aşırı temkinli bir yaklaşım benimsemektir. Bu nedenle konuşmayı “hangi standart üzerine bahse girmeliyim?” yerine “hangi standart en iyi sonucu verecek?” şeklinde yeniden çerçevelemek faydalı olacaktır. Neyi başarmaya çalıştığınıza bağlı olarak her standardın kendine özgü faydaları vardır. Örneğin, video duvarları sunan şirketler, ürünleri canlı etkinlikler için kullanıldığında IPMX’i uygulamayı tercih edebilir, böylece ST 2110 tabanlı canlı yayın prodüksiyon ekipmanıyla sorunsuz bir köprü kurulabilir. Ancak aynı video duvarı işlemcileri, stüdyonun geri kalanında NDI özellikli PTZ kameralar, anahtarlayıcılar vb. kullanıldığında NDI tarafından daha iyi desteklenebilir.

Bir adım daha ileri gidersek, AMD gibi teknoloji tedarikçileri için sorduğumuz soru “hangi standardı destekleyelim?” değil, “hepsini destekleyebilir miyiz?” oluyor. İşte bu noktada konu standart protokollerden çok altyapıya geliyor. İnovasyonun en büyük düşmanlarından biri – ve tek bir baskın standardın genellikle tercih edilen senaryo olarak görülmesinin nedeni – birlikte çalışabilirlik eksikliğidir. Peki birlikte çalışabilirlik nedir? Birden fazla sistem ve standart arasında birlikte çalışabilirliği sağlamak, her bir bağlantının her iki ucunda da ek donanım gerektirdiğinde maliyetli bir egzersiz haline gelebilir. Donanım eklemek, her bir bileşen parçasını bir araya getiren ortak bir dil oluşturabilirken, bu kesinlikle birlikte çalışabilir olarak tanımlanabilecek bir kurulum değildir.

Farklı protokoller arasında geniş destek sunan çözümler yüksek düzeyde esneklik ve uyarlanabilirlik gerektirir, bu da uyarlanabilir bilişimi tasarımlarının hayati bir bileşeni haline getirir. İdeal olarak, her bir standartla tam uyumlu olan ve esnek AV arayüzleri, gerçek zamanlı ses ve video işleme, profesyonel sınıf kodekler ve yüksek bant genişliğine sahip Ethernet taşıma katmanları gibi gerekli tüm işlevleri destekleyen çözümlere ihtiyacınız vardır. Bu, kuruluşların birlikte çalışabilirlikle ilgili zorluklarla karşılaşmadan her bir özel kullanım durumu için doğru AVoIP teknolojisini seçmenin avantajlarından yararlanabileceği anlamına gelir.

Uyarlanabilir bilişim ile birlikte çalışabilirlik

İşte bu noktada uyarlanabilir bilişim gerçekten ön plana çıkıyor. Bağlantının her bir ucuna birden fazla donanım katmanı eklemek yerine, Pro AV ve yayın uygulamaları için özel olarak tasarlanmış AMD FPGA’ler ve uyarlanabilir SoC’ler gibi çözümler, herhangi bir AVoIP ihtiyacını karşılamak için donanım düzeyinde programlanabilir ve yeniden programlanabilir. Her yıl profesyonel AV ve yayıncılık sektörüne milyonlarca birim sevk eden AMD, maliyeti optimize edilmiş cihazlardan gerçek zamanlı, yüksek yoğunluklu ve düşük gecikmeli ses ve video işleme sağlayan orta ve üst düzey FPGA tabanlı ve uyarlanabilir SoC’lere kadar çok çeşitli bir portföy sunuyor.

Bu, kuruluşlara çözümlerini, desteklemeyi taahhüt ettikleri standardın aksine hedeflerine ulaşmak için en iyi standarda dayandırma gücü verir. HDMI, DisplayPort, SDI, ses ve video işleme ve çeşitli Ethernet protokolleri gibi gerekli giriş ve çıkışları tek bir çip üzerinde birden fazla kanalda destekleyebiliyorsanız, birlikte çalışabilirlik açısından hangi standardı kullandığınız önemli değildir. Bu senaryo, belirli bir standart protokolü desteklemek üzere tasarlanmış ASSP’ler ve ASIC’ler kullanılarak gerçekleştirilemez.

Bu sadece AVoIP satıcıları için değil, aynı zamanda belirli bir özeti yerine getirmek için türünün en iyisi çözümler oluşturan sistem entegratörleri için de tercih edilebilir bir senaryodur. Bazı sistem entegratörleri, teknik uzmanlık ve ticari ortaklıklara dayanarak mümkün olduğunda belirli bir standardı varsayılan olarak kullanabilirken, herhangi bir ağ üzerinden herhangi bir medyayı destekleme esnekliğine sahip olmak, potansiyel olarak rekabet avantajı sağlayan kıskanılacak bir konumdur. Başlıca AVoIP standartları ST 2110, IPMX, NDI ve Dante, AMD teknolojisine dayalı olarak uygulanmakta ve teknoloji ortaklarımıza sistem entegratörleriyle bağlantı kurarken ve son kullanıcı tarafından istenen ağ donanımını ve yazılımını destekleyen yapılandırması kolay çözümler geliştirirken ihtiyaç duydukları desteği sağlamaktadır.

Sonuç olarak, AVoIP endüstrisi büyüme yörüngesini sürdürdükçe ve çeşitli standartlar yetenek yığınlarına eklendikçe heyecan verici bir on yıl olacak. Tek bir standardın fiili olarak ortaya çıkıp çıkmayacağını, hatta rekabetçi standartların birleşip birleşmeyeceğini zaman gösterecek. Ancak bu sürecin sektörü geride tutmaması ve 2020’den bu yana sahip olduğumuz yenilik ve hızlanma seviyesini görmeye devam etmemiz hayati önem taşıyor. Uyarlanabilir bilgi işlem, satıcılara bir teknolojiden diğerine geçiş yapabilen ağ geçidi ürünleri oluşturmak için ihtiyaç duydukları esnekliği sağlayarak bunu başarmada hayati bir rol oynayacaktır. İster ST 2110, ister IPMX, ister NDI veya Dante kullanıyor olun, AMD müşterileri tüm çözümlerini tek bir çip aracılığıyla herhangi bir standarda dayalı olarak uygulayabilir ve böylece herhangi bir medyayı, herhangi bir ağ üzerinden, herhangi bir şekilde sunabilirler.