TV’de payını artıran Skytech’in hedefi ihracatta hızlı büyüme

Türkiye’de üretim yapan ve 17 ülkeye ihracat gerçekleştiren Skytech’in CEO’su Uğur Ünsal, HardwareLab’a konuştu. İhracatı artırmak istediklerini anlatan Ünsal, yeni evlilerin büyük ekran TV seçtiğini, oyun kalitesi ve servis hizmetlerinin TV satın alma alışkanlıklarını değiştirdiğini söyledi.

Ülkemizin televizyon ve elektronik eşya üretim potansiyeli yapılan yatırımlarla her geçen gün artarken, buna bağlı olarak ihracatta da ciddi mesafeler kaydediliyor. Bugün dünyanın pek çok noktasında fabrikası ve üretim tesisi bulunan Türk markalarını bulmak mümkün. Her ne kadar OLED, QLED, Akıllı ve HD televizyon pazarında Güney Koreli markaların ağırlığı giderek artsa da yerli üreticilerin payı da bir o kadar büyüme kaydediyor. Sadece TV alanında değil küçük ev aletleri ile tüketici elektroniğinde de çeşitli ürünleriyle pazarda önemli bir yer sahibi olan Skytech’in CEO’su Uğur Ünsal, HardwareLab’ın  sorularını yanıtladı.

Türkiye’de yüzde 7’lik pazar payına sahip olduklarını belirten Uğur Ünsal, rakamın giderek arttığını kaydetti. İhracata dönük çalışmalar yaptıklarını ve bu alanda hızlı büyümek istediklerini söyleyen Ünsal, “İstihdam sağlanabilmesi içinse bizim kritik noktamız mühendisler, yazılımcılar, iyi yöneticiler. İyi yöneticileri ise şirkete iyi bakmasından anlayabiliyoruz” diyerek üretim ekibinin kalitesine dikkat çekti. Skytech’in CEO’su Uğur Ünsal, HardwareLab’ın sorularını şu şekilde yanıtladı:

TV’de satış kriterlerini oyun kalitesi, yenilikçilik ve servis hizmeti belirliyor

Türkiye’de TV pazarında tüketicinin tercihi hangi teknoloji ve modellere yönelim gösteriyor?

“Teknolojik cihazlar her geçen gün yaşam alanlarımızın olmazsa olmaz bir parçası haline gelmeye başladı. Tüketiciler satın aldığı televizyonları uzun yıllar boyunca, değiştirmeden kullanmayı hedefleyerek alıyor. Bu nedenle de satın alım yaparken aldığı cihazın garanti süresine, oyun deneyimlerindeki en yeni inovasyonlarına, satış sonrası hizmetine, yenilikçi olmasına ve marka kimliğine dikkat ediyor.”

Fiyat performans ürünleri pazarında nasıl bir rekabet var yerli üretici olarak?

Global üreticiler, global olarak başka ülkelerden yönetildiği için yapısal olarak daha güçlü ve marka bilinirliği daha yüksek olabilir. Ama yerli üreticilerde hem yerli olmaları hem üretim güçleri hem de maliyetlerinden dolayı onlarla ciddi rekabet edebiliyorlar. Biz Skytech olarak; gerçekleştirmiş olduğumuz yeni tesis satın almalarına ek olarak marka, Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımlarımız ile yaptığımız işe değer katmaya ve sektöre yön veren tedarikçiler arasında yerimizi almaya devam ediyoruz.

Yeni evlilerin tercihi büyük ekran TV’ler

Hyundai gibi önemli bir marka ile çalıştınız. Yeni markalar da eklenecek mi?

Planladığımız marka iş birliklerimizi başarılı bir şekilde yönetip, hayata geçirdik. 2024 yılında yeni iş birliklerine açık olduğumuzu ve bu kapsamda çalışmalar yaptığımızı söyleyebiliriz.

Evlilik sezonu pazarı nasıl etkiliyor?

Evlilik sezonu her sene olduğu gibi bu sene de pazarı olumlu etkiliyor. Yeni evlenecek çiftler özellikle büyük inçlerde ve akıllı TV olan ürünlere rağbet göstermeye devam ediyor.

17 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor

İhracat konusunda hangi pazarlar önde? Daha fazla ihracat için sektörün beklentisi nedir?

Yıllık 3 milyon adet üretim kapasitesine sahibiz. 50 bin metrekare modern üretim tesisi ile 4 adet TV, 2 adet elektrikli ev aletleri üretim hattı ve 4 adet tam otomatik anakart dizgi hattı bulunuyor. Bugün üretimimizin yüzde 30’unu Rusya, Bulgaristan, Yunanistan başta olmak üzere 17 ülkeye ihraç ediyor, Türkiye televizyon pazarından ise yüzde 7 pay alıyoruz. Daha fazla ihracat için ise istihdam sağlanmalıdır ki üretimde artış oluşturulabilsin. İstihdam sağlanabilmesi içinse bizim kritik noktamız mühendisler, yazılımcılar, iyi yöneticiler. İyi yöneticileri ise şirkete iyi bakmasından anlayabiliyoruz. Şirketimizde 32 yıllık çalışanlarımız var bu sebeple de aidiyet duygusu bizim için son derece önemli.

TV dışı ürün gamınız hakkında bilgi verir misiniz?

Ev tipi vantilatörler, sanayi tipi vantilatörler ve su sebili üretmekteyiz. Ev tipi ve sanayi tipi vantilatörler için yıllık 250 bin adet üretiyoruz. Su sebili için de 7 bin adet üretim gerçekleştiriyoruz.