Dyson 39 ülkede araştırdı: Pandemi bitti, dünya kirlendi

Global teknoloji şirketi Dyson’ın 39 ülkede gerçekleştirdiği 2023 Küresel Toz Araştırması, geçtiğimiz yıl düzenli bir temizlik programı sürdürenlerin sayısında önemli bir azalma olduğunu ortaya koyuyor. Pandemi sonrası dünya yeniden eski rutinine dönerken, temizlik alışkanlıkları giderek daha tepkisel hale geliyor.

  • Son bir yıl içinde, düzenli temizlik programı uygulayanların sayısında global ölçekte yüzde 15’lik bir azalma var. 
  • Evcil hayvan tüyü ve toz akarı alerjenleri gibi mikroskobik tozların sağlık üzerinde gözle görünür partüküllerden daha büyük bir etkiye sahip olabilmesine rağmen insanların yüzde 60’ı yalnızca gözle görülür kir veya toz gördüklerinde temizlik yapmaya motive oluyor.
  • Ev tozunda nelerin bulunabileceğine dair farkındalık düşük. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 33’ü ev tozu içerisinde polen bulunabileceğinin ve yüzde 32’si toz akarı dışkısının potansiyel varlığından haberdar. 

Dyson, temizlik alışkanlıklarını ve davranışlarını, ev tozuna dair anlayışımızı ve bunun sağlığımız üzerindeki potansiyel etkilerini araştıran yıllık Küresel Toz Araştırması’nın 2023 yılı sonuçlarını açıkladı. 

13 Nisan’da gerçekleştirilen etkinlikte, Bütünsel Dönüşüm Uzmanı Ayşe Tolga, Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen ve Aydınlatma Tasarımcısı Ali Berkman katılımcılarla hava, zemin temizliği ve doğru aydınlatma kullanarak sağlıklı bir ev yaratmanın önemini ve konuya dair önerilerini paylaştı.

Dyson, yaklaşık 20 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen gerçek tozlar üzerinde çalışıyor. Markanın mikrobiyologlardan oluşan ekibi; insan saçının genişliği olan 70 mikron boyutundan, bir virüsün boyutu olan 0,1 mikrona kadar partikülleri inceliyor. Dyson’ın laboratuvarları aynı zamanda bilim insanlarının toz akarı dışkılarını toplayarak bu alerjenler hakkında daha fazla bilgi edinmesine olanak tanıyan bir toz akarı çiftliğine de ev sahipliği yapıyor. Dyson mühendisleri, yürütülen bu kapsamlı araştırmalar sayesinde, insanların gerçek dünyada karşılaştıkları koşullarla daha iyi başa çıkabilmeleri için yeni kablosuz süpürge teknolojileri geliştirmeye devam ediyor. 

Temizlik yapılma oranı düşüyor

39 ülkeden 30.000’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Küresel Toz Araştırması, pandemi sonrası temizlik alışkanlıklarının dünya genelinde düşüşte olduğunu ortaya koyuyor. İnsanların yüzde 60’ı artık sadece gözle görülür toz veya kir gördüklerinde temizlik yaptıklarını itiraf ederken, bu oranın geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdiği görülüyor. Ayrıca, araştırmaya katılanların yüzde 41’i düzenli bir temizlik programına sahip olduğunu belirtirken, bu sayının geçen yıldan bu yana yüzde 15 oranında azaldığı görülüyor. Bu da planlı temizlik konusunda daha az disiplinli hale gelindiğini gösteriyor. Türkiye’de yaşayanların yüzde 61’i evi tozlu olduğunda veya yerde kir gördüğünde temizlik yaptığını söylerken bu oranın geçen seneye göre yüzde 23 arttığı gözlemleniyor. 

Dyson Mikrobiyoloji Uzmanı Monika Stuczen, araştırmaya ilişkin açıklamasında “Covid-19 salgını, sağlıklı bir ev için düzenli temizlik yapmanın ihtiyacını ortaya koydu. Virüsler ve bakteriler de dahil olmak üzere birçok toz partikülü mikroskobik boyutta olduğundan ve çıplak gözle görülemediğinden, yalnızca görünür toz gördüklerinde temizlik yapanların sayısındaki bu önemli artış endişe kaynağıdır.” dedi.

13 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte konuşan Bütünsel Dönüşüm Uzmanı Ayşe Tolga“Nefes alıp vermek, insanı hayatta tutan ve oldukça basit görünmesine rağmen tüm yaşamı etkileyen bir eylemdir. Genelde fark etmeden ve bilinçsiz şekilde nefes alıp verdiğimiz için sakinleşmemizde, ruhsal durumumuzu düzeltmekte nefes alıp vermenin işe yarabileceğini gözden kaçırırız. Aldığımız nefes ne kadar önemliyse bu nefesi aldığımız ortamın koşulları da aslında bir o kadar önemlidir. Çünkü ne kadar fazla temiz hava solursak hayat kalitemiz de bir o kadar artar. Bu nedenle bulunduğumuz ortamlardaki havayı iyileştiren teknolojiler kullanmanın önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi. 

Küresel toz anlayışı 

Dyson’ın araştırması, evimizdeki tozun içinde ne olduğu ve dolayısıyla neyi temizlemeye çalıştığımız konusundaki farkındalığın düşük olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle, dünya genelinde evlerin  yüzde 55’inde alerjiden etkilenen birileri bulunurken, çok azı tozun içinde olan yaygın alerji tetikleyicilerinin varlığından haberdar. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 33’ü tozda polen bulunabileceğinin ve yüzde 32’si toz akarı dışkısının potansiyel varlığının farkında olduğunu söylüyor. Türkiye’de yaşayanların yüzde 48’i ise ev tozunun içinde en çok bakteri olduğunu düşünüyor. 

Peki tozlardan etkili şekilde nasıl kurtulabiliriz?

Sağlıklı bir yaşama alanı oluşturmak, dünya genelinde insanların evlerini tozdan arındırmak istemelerinin en önemli nedenidir. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 45’i evde yaşayan herkesin sağlıklı kalması için temizlik yaptığını dile getirirken, evinin uygun şekilde sterilize edildiğinden emin olmak için temizlediğini söyleyenlerin oranıysa sadece yüzde 15. 

Birçok kişi toz ve kirin alınmasıyla sorunun çözüleceğini düşünse de, tam filtreleme sağlamayan bir süpürgeyle evi temizlemenin anlamı yoktur.

Temizlenen tozun ve kirin bir kısmını zayıf filtreler veya gevşek contalar aracılığıyla çevreye geri veren birçok süpürge vardır. Dyson, kablosuz süpürgenin temel görevlerinden birinin tozu makinenin içine hapsetmek ve temiz havayı dışarı vermek olduğunu biliyor. Havanın ne kadar temiz olduğu filtreleme sistemi tarafından belirlenirken; filtre tasarımı, hava akışı yolları ve makine sızdırmazlığı, emilen tozun havaya geri verilmemesini sağlamak için birlikte çalışıyor.

Dyson’ın Küresel Toz Araştırması, genel olarak filtre farkındalığının düşük olduğunu ve pandemi sırasında popüler bir kelime haline gelmesine rağmen, her 4 kişiden sadece 1’inin HEPA’dan (Yüksek Verimli Partikül Emici Filtre) haberdar olduğunu ortaya koyuyor.

Dyson’ın 5 aşamalı gelişmiş filtreleme teknolojilerine sahip Dyson V15 Detect ve V12 Detect Slim,  dışarı daha temiz hava verebilmek için 0,3 mikron kadar küçük partiküllerin yüzde 99,99’unu hapsediyor. Dyson siklon teknolojisi, zeminlerden ve yüzeylerden toz ve kiri ayırmada etkiliyken, tüm makinenin sızdırmazlığı, tozun evlerinize geri bırakılmadığı anlamına geliyor.

DYSON 2023 KÜRESEL TOZ ARAŞTIRMASI HAKKINDA

Dyson Küresel Toz Araştırması, 39 ülkede 33.997 katılımcı tarafından gerçekleştirilen 15 dakikalık çevrimiçi bir ankettir. Saha çalışması 11 Ocak – 6 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş ve veriler farklı nüfus büyüklüklerini temsil edecek şekilde ‘küresel’ düzeyde ağırlıklandırılmıştır.

DYSON TEKNOLOJİSİ

  • Hava temizleme özelliğine sahip Dyson Zone™ gürültü önleyici kulaklık: Gelişmiş gürültü engelleme özelliği istenmeyen çevre ve motor gürültüsünü ortadan kaldırır ve yüksek kaliteli hassas ses, sesi sanatçının veya yaratıcının amaçladığı gibi ulaştırır. Tüm Dyson makinelerindeki en küçük kompresörlerden güç alan Dyson Zone™, 0,1 mikron kadar küçük partiküllerin yüzde 99’unu yakalamak için havayı her bir kulaklıktaki elektrostatik filtrelerden geçirir ve potasyumla zenginleştirilmiş karbon filtreler, temassız bir vizör aracılığıyla kullanıcının burnuna ve ağzına daha temiz hava sağlamak için şehir dumanlarını giderir.
  • Dyson V15 Detect™ kablosuz süpürge: Mart 2021’de piyasaya sürülen yeni nesil kablosuz süpürgeler, gizli tozları ortaya çıkaran aydınlatmalı bir süpürge başlığına sahipken, akustik bir piezo sensörü emilen toz ve kirleri ölçer ve kaydeder.
  • Dyson Omni-glide kablosuz süpürge™:  Dyson’ın ilk çok yönlü Fluffy™ süpürge başlığına sahip en manevra kabiliyetli süpürgesi. Tescilli Dyson zemin bakım teknolojisi yoğunlaştırılmış ve hizalı olarak yeniden düzenlenmiştir, bu da makinenin düz durmasını ve dar alanları temizlemesini sağlar.
  • Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde™: Hassas katı hal formaldehit algılama ve katalitik formaldehiti yok etmesi ile Dyson’ın en yeni nesil akıllı hava temizleyicileri, iç mekânı ısıtırken ve serinletirken havadaki partikül ve gaz kirleticilerle mücadelede şimdiye kadarki en gelişmiş üründür.
  • Dyson Airwrap™ multi-styler: Dyson’ın şimdiye kadarki en iyi performanslı ve en verimli Airwrap’i, daha hızlı ve daha kolay şekillendirme için yeniden tasarlandı. Tek makine. 13 ek parça. Birden fazla stil. Çoklu saç tipleri. Aşırı ısı olmadan kıvırın, şekillendirin, düzleştirin ve elektriklenmeleri gizleyin. 
  • Dyson Corrale™ saç düzleştirici:  Saçı bir araya getirmek için şekil alan esnek plakalar kullanan tek düzleştirici olan ürün, daha az ısı ve hasarla şekillendirme sağlar. Plakalarının sıcaklığını saniyede 100 kez düzenlemek ve ayarlamak için akıllı bir sensör içerir.
  • Dyson Supersonic™ saç kurutma makinesi:  Diğer saç kurutma makinesi motorlarından 6 kata kadar daha hızlı olan dakikada 110.000 devir sayısına kadar dönen küçük ama güçlü Dyson dijital motor V9 tarafından desteklenen en hızlı saç kurutma makinesi. Akıllı Isı Kontrolü, saniyede 40 kez hava sıcaklığını ölçer ve saçınızın parlaklığını korumaya yardımcı olmak için ısıyı düzenler. Makine artık Flyaway başlığı da dahil olmak üzere farklı saç tipleri için çeşitli başlıklarla birlikte geliyor.
  • Dyson Solarcycle™ Morph: Doğal gün ışığını izler ve farklı kullanımlar için ışığı akıllıca dönüştürür. Eşsiz yerel gün ışığı takibine sahiptir ve odaya özel, çalışma, dolaylı ve ambiyans olarak dört farklı formatta ışık verir.
  • Dyson Airblade™ 9kJ: Hızlı ve enerji tasarruflu HEPA filtreli el kurutma makinesi. Kağıt havlulara göre yüzde 85’e kadar daha az CO2 üretir ve Eco modunda çalıştırmak için yüzde 99’dan daha az maliyetlidir. Saatte 624 km hızla hareket eden ve kullanıcının ellerinin dış hatlarını takip ederek saniyeler içinde yüzeydeki suyu kurutan hava tabakaları sunar. Dyson Airblade Teknolojisinin dünya çapında günde 150 milyon çiftten fazla eli kuruttuğu tahmin edilmektedir.