Bankalar depremzedelere yaptığı bağışı geri alıyor

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremde vefat eden müşterilerinin borçlarını sildiklerini belirten, ayrıca AFAD’a da yüklü miktarda bağış açıklayan bankalar, verdikleri paraları kredi kartı aidatı adıyla geri almaya başladı.

Faiz indirimi nedeniyle kâr rekorları kıran Türkiye’deki bankalar, deprem nedeniyle açıkladıkları bağışları kendi keselerinden değil müşterilerine hizmet bedellerine zam yaparak verdikleri ortaya çıktı. İspanyol sermayeli Garanti BBVA her yıl müşterilerinin kredi kart aidat bedellerini ‘Bir yıl daha kullanma taahhüdü ile’ tahsil etmezken, banka bu kez AFAD’a yaptığı 650 milyon TL’lik yardımı geri almak için harekete geçti.

Şikayet edin baskısı kuruluyor

Garanti BBVA, müşterilerinin yıllık kart aidat ücretlerini ekstrelere yansıtmaya başladı. Müşteri temsilcilerini arayan tüketicilere ‘Bu yıl kart aidat ücreti iadesi yapılmayacak, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurun’ bilgilendirmesi yapıldı.

Paralar iade edilecek

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre başta Garanti BBVA olmak üzere birçok yabancı sermayeli banka, deprem nedeniyle yaptığı yardım ve bağışları müşterilerinden çeşitli isimler altında alma yoluna gitmeyi seçti. Bu kervana diğer bankaların da katılması bekleniyor.

Kar rekoru kırmıştı

Garanti BBVA 2022’de net dönem kârında beklentileri sınırlı da olsa aşan hızlı bir artışa imza attı. Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen finansal sonuçlara göre banka 2022’de 58,51 milyar TL net dönem kârı elde etti. 2021’de bankanın kârı 13,60 milyar TL olarak kaydedilmişti.