Endüstriyel nesnelerin interneti 1.11 trilyon dolara koşuyor, IIoT’a geçen kazanıyor

Şirketler dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve verimlilik hedeflerini yerine getirmek için endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT) çözümlerine yöneliyor. Her ölçekten şirketin operasyonel süreçlerini iyileştirip maliyetlerini düşüren IIoT çözümlerine artan ilgi, pazarın da hızla büyümesine neden oluyor. 2021 yılında 263 milyar doların üzerinde bir hacim yakalayan IIoT pazarının 2028 yılında 1,11 trilyon dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor.  Redington Türkiye Genel Müdürü Cem Borhan, “Önümüzdeki dönemde 5G’nin yaygınlaşması ve mobilitenin hızlanmasıyla her ölçekten şirketin IIoT kullanımı artacak” diyor.

Dijitalleşme ve otomasyon sürecinin hızlanması endüstriyel çözümlere talebi artırıyor. Başta nesnelerin interneti olmak üzere yapay zeka, artırılmış gerçeklik gibi birçok teknolojiyi içeren çözümler, bugün pek çok sektörde rekabetin odağında yer alıyor. İş kalitesini artırmak, müşterilerinin yeni taleplerini karşılamak, yüksek verim elde etmek ve rakiplerine karşı sürdürülebilir rekabet avantajı yakalamak isteyen tüm işletmeler, endüstriyel çözümlere yöneliyor. Pandemiyle birlikte başta lojistik olmak üzere farklı operasyonel süreçlerde yeni zorluklar yaşayan şirketler, operasyonel maliyetlerini düşürmek için endüstriyel çözüm kullanımını artırıyor.

Özellikle endüstride nesnelerin interneti (IIoT) kullanımı son birkaç yıldır yaşanan dijital devrimle birlikte yaygınlaşıyor. 2021 yılında 263 milyar doların üzerinde bir hacim yakalayan IIoT pazarının 2028 yılında 1,11 trilyon dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor.
IIoT pazarının hızlı büyümesinin arkasında işletmelerin operasyonlarını geliştirme ve optimize etme ihtiyacı var. IDC’nin verilerine göre IoT en çok imalat sektöründe kullanılıyor ve tüm sektör harcamalarının 3’te 2’sinden fazlasını oluşturuyor.

İş gücü verimliliğini artırıyor

İmalat sektöründe IoT, üretim görünürlüğü ve hızlı operasyon için ilgili makinelerin, aletlerin ve sensörlerin yakından takip edilmesine yardımcı oluyor. RFID çözümleri, üreticilerin gerçek zamanlı olarak montajlardaki endüstriyel nesneleri izlemesini sağlıyor. Bu sensörler aracılığıyla yöneticiler, makine üretim planlarını değiştirerek ve analitiği takip ederek performansı artırabiliyor.

Endüstriyel IoT, üretimde işgücü verimliliğini de artırıyor. Örneğin IIoT, operatörlerin iş akışlarını daha hızlı izlemesine olanak tanıyor. Süreç mühendisleri, üretim ve kalite mühendisleri de manuel olan süreçleri otomatikleştirmek için IIoT’den yararlanıyor. Manuel olarak toplanan ve analiz edilen veriler IoT sayesinde otomatik olarak hızlı bir şekilde toplanıp analiz edilebiliyor.

IoT performansı sürekli takip ederek öngörülemeyen ekipman arızalarını ve yaşanacak kesintilerin maliyetini tahmin edebiliyor. Bu durumda önceden önlem alınmasını sağlıyor. Endüstriyel ortamlardaki potansiyel maliyetleri azaltmak için de RFID etiketleri gibi sensörler, kullanımla ilgili bilgi toplamak, enerji tasarrufu yapmak, verimliliği artırmak için kullanılıyor.

Üst düzey analiz ve tam zamanlı takip

Çözüm ortakları ile yapay zeka bağlantılı 3D ürün tasarım çözümleri ile işletmelerin tasarım dünyasını yeniden keşfetmesine olanak sağlayan, bilişim konusunda Türkiye’nin en deneyimli distribütör firması Redington Türkiye, sunduğu ürün ve çözümlerle IIoT pazarının büyümesine önemli katkılar yapıyor. Şirket, bilgisayar destekli grafik-tasarımdan, ürün yaşam döngüsü yönetimine, artırılmış gerçeklikten IIoT çözümlerine kadar birçok alanda yenilikçi çözümlerini iş ortaklarının ve müşterilerinin hizmetine sunuyor.

Redington Türkiye’nin IIoT çözümlerindeki markası PTC. PTC teknolojisiyle sunulan IIoT çözümü de Thingworx. ThingWorx, IIoT için tasarlanmış eksiksiz ve uçtan uca bir teknoloji platformu olarak faaliyet gösteriyor. İşletmelerin güçlü uygulamaları ve artırılmış gerçeklik deneyimlerini hızla geliştirip dağıtmasına olanak tanıyan araçlar ve teknolojiler sunan platform, tahmine dayalı analiz, veri analizi, makineler arası (M2M) iletişim, IoT entegrasyonları ve artırılmış gerçeklik araçlarının bir arada kullanımına olanak tanıyor. Çözümle işletmeler gerçek zamanlı veri analitiği yapabilirken varlıklarını eş zamanlı olarak ve üst düzey performansla izleyebiliyor.

 “Önümüzdeki 2 yılda yatırımlar artacak”

Redington Türkiye Genel Müdürü Cem Borhan, IIoT teknolojilerinin depolar, tersaneler ve fabrikaların yanında tarım, sağlık, finansal hizmetler, perakende ve reklamcılık da dahil olmak üzere her sektörde iş süreçlerini iyileştirdiğini belirtiyor.  Borhan, sektörün gelecek dönemde nasıl bir büyüme yaşayacağını da şöyle anlatıyor: “Bugün dijitalleşmenin hızlanmasıyla nesneler arası bağlantının giderek arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Baktığımızda 21 milyardan fazla sensörün olduğu tahmin ediliyor. Sensörler her sektörde süreçleri hızlandırırken şirketlerin de endüstriyel IoT’ye yatırımları artıyor. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre dünyada şirketlerin yüzde 79’u önümüzdeki 2 yıl içinde en az bir IoT projesine yatırım yapmayı planlıyor.  Sağlık, perakende, finansal teknolojiler, lojistik, teslimat, güvenlik ve otonom araçlar sektörleri özellikle endüstriyel IoT’ye giderek daha fazla yatırım yapıyor. Son dönemde birçok sektörde tedarik zincirinde kırılmalar yaşanırken şirketler tedarik ve dağıtım stratejilerinde IoT’ye önemli bir yer ayırıyor. Önümüzdeki dönemde 5G’nin yaygınlaşması ve mobilitenin hızlanmasıyla her ölçekten şirketin IIoT kullanımı artacak. Sürdürülebilirlik ve verimlilik şirketlerin ana gündemleri olmaya devam ederken işletmelerin, karbon seviyesinin izlenmesinden enerji yönetimine, tedarik zinciri süreçlerinden, değişen tüketici davranışlarına yönelik aksiyon almaya kadar her alanda endüstriyel IoT’yi daha fazla kullandığına tanık olacağız.”