Zaxe’den yüz yüze eğitim için alkışlanacak dayanışma hareketi

Türkiye’nin en önemli 3D yazıcı üreticilerinden Zaxe, zincir okul firmaları olan iş ortaklarının daha önce kullandığı 3D yazıcıları ücretsiz olarak tamir ederek Anadolu’da bu imkana sahip olmayan okullara hibe ediyor. Böylece 1 yıl boyunca evden eğitim alan öğrenciler, bu alandaki açıklarını Zaxe’nin öncülüğünde başlatılan eğitim kampanyası ile kapatabilecek.

Teknoloji dünyasında her geçen gün birbiri ardına yenilikler arzı endam ederken, bazı teknoloji firmaları sessiz soluksuz yardım kampanyaları düzenliyor. Bunlardan biri de Türkiye’nin yerli 3D yazıcı markası olan Zaxe tarafından hayata geçiriliyor. Son yıllarda 3D yazıcıların Almanya, Fransa, Amerika ve Japonya gibi teknoloji ülkelerinde eğitim hayatında kullanılmasıyla birlikte Türkiye de bu furyaya dahil olmaya başladı. 3D yazıcılar sayesinde  öğrenciler daha önce gidip görmedikleri Anıtkabir, Eyfel Kulesi, Apollon Tapınağı ya da Özgürlük Heykeli gibi tarihi alanların bire bir çıktısını basarak, eğitimde birkaç adım öne geçiyor. Ya da öğrencilerin tasarladığı ürünler yine 3D yazıcı aracılığıyla hayata geçirilerek, geleceğin mimar, mühendis ve genetik bilimcilerinin kendilerini keşfetmesi sağlanıyor.

Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı (ortada) ve ekibi ile birlikte

Bir fikir doğdu

3D yazıcıların sanayi üretimi dışında eğitim alanında da yoğunlukla kullanılmasıyla birlikte, Türkiye’deki zincir eğitim kurumları birbiri ardına 3D yazıcı sahibi olmaya başladılar. Bunda okullarda verilen sanat tarihi ve teknoloji derslerinin de etkisi büyük oldu. İlk 3D yazıcı adımında birçok okul zinciri, öğrencilerinin yaratıcılıklarını geliştirmek için bu yola başvururken, eğitim eşitliği noktasında da yeni bir fikir doğdu.

Okullara gönderiliyor

Yaptığı sanayi çalışmalarının dışında hem uzvunu kaybetmiş bireyler için ücretsiz sağlık aparatları üretimi alanında yer alan Zaxe’nin Yönetici Ortağı Emre Akıncı, zincir okullarla bir kampanya başlattı. Covid-19 döneminde 2020-2021 eğitim öğretim dönemini evinde geçiren, bazen internet ve tablet olanaklarına da erişemeyen Anadolu’daki okulların öğrencileri için harekete geçen Akıncı, iş ortakları zincir okullarla güzel bir kampanyaya imza attı. Buna göre 6 Eylül’de açılması beklenen okullar daha devreye girmeden, zincir okullar ellerindeki birkaç yıllık 3D yazıcıları tamir edilmesi ve yenilenmesi için Zaxe’ye hibe etti. Zaxe de bu yazıcıları onararak ve filament desteği vererek, Anadolu’da daha önce 3D yazıcıya sahip olmamış okullara göndermeye başladı.

Hem İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki zincir okullar kendilerine daha gelişmiş 3D yazıcılar sipariş etti, hem de Anadolu’daki okullarda eğitimdeki eşitlik ilkesi uyarınca 3D yazıcı olanaklarına kavuşulmuş oldu.