Topladıktan 4 saat sonra sıkıp, premium zeytinyağına ulaşıyor

Manisa’da üretilen ve aldığı uluslararası kalite ödülleriyle adından söz ettiren Ege’nin Kalbi zeytinyağı, Covid-19 günlerinde en çok tüketilen ürünler arasında yer aldı. Şirketin Satış ve Pazarlama Direktörü Halil Turan, piyasada birçok zeytinyağı olduğunu ama halis zeytinyağına ulaşmanın hassas bir çalışmayı gerektirdiğini belirtti. Turan, “Biz zeytinleri topladıktan 4 saat sonra sıkıp, 16 kilogram zeytinden 1 kilogram zeytinyağına ulaşıyoruz” dedi.

Gıda hilesi, Covid-19 günlerinde artan sağlıklı yemek ihtiyacı ve rekolte. Hepsi zeytinyağı için en önemli konuların başında geliyor. Birçok marka premium ismiyle satış yaparken Ege’nin Kalbi markası ise kalitesiyle ön planda bulunuyor. Şirketin Satış ve Pazarlama Direktörü Halil Turan, Türkiye’deki zeytinyağı sektörü ve premium markaların özelliklerini Hardwarelab’a şöyle anlattı:

Ağaç varlığımız artıyor

Zeytinyağı üretiminde ülke olarak neredeyiz?

Türkiye dünyanın en büyük 2’inci sofralık zeytin üreticisi. Aynı zamanda en çok zeytin tüketen ülkeyiz. Zeytinyağı üretiminde dünyada en çok üretim yapan 4. Ülkeyiz. Yakın zamanda yapılan yeni dikimler sayesinde 1-2 sene içinde dünyada İspanya’ dan sonra en büyük üretici olacağız.  Son yıllarda devlet desteğiyle birlikte 90.000.000 olan ağaç sayımız yaklaşık 180.000.000 adete çıktı. Bu ağaçların meyve vermesiyle birlikte hedefimize ulaşmış olacağız. İhracatımız her sene artıyor, ihracat ile ilgili sevindirici kısım, geçmiş senelerde “dökme yağ” dediğimiz şekliyle ihracat yapılırken şimdi kutulanmış, artı değerli yağ ihracatımız artıyor. 2020 yılında İhracatımız 20% artış ile 20,35 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

Tüketim her geçen gün artıyor

Covid19 döneminde sağlıklı yaşama dönüşle beraber tüketimde ne tür artışlar oldu?

Aslında son 10 yıldır zeytinyağı tüketimi artıyor. Genç nesil daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olduğu için her sene tüketimimiz artıyor. Tüketimimiz artmasına rağmen halen kişi başı yıllık tüketimimiz 2 LT civarında. Bizim gibi Akdeniz kıyısı olan ülkelerde ortalama 20 litre zeytinyağı tüketiliyor. Bu konuda biraz daha bilinçlenmeye ve teşvik edilmeye ihtiyacımız var. 

Acı zeytinyağı çok faydalıdır

Gıdada hilede zeytinyağı da çok kullanılan ürünlerden. Kaliteli yağı nasıl anlayabiliriz?

İlk olarak bir yudum içip, ağızdaki ve genizdeki acılığı hissetmek, ve  boğazın yanması gerekiyor. Ayrıca gerçek zeytinyağı donar. +4 derecenin üstünde çözülmeye başlar. Bu gerçek zeytinyağı olduğu anlamına gelir. Hissedilen meyvemsi, taze çimen kokusu kaliteli zeytinyağının olmazsa olmazıdır. Rutubet, küf, çamur kokusu ve sirkemsi ekşi vb. yabancı tat içeren zeytinyağından uzak durulmalıdır. Zeytin aslında bir meyvedir, zeytinyağı da aslında bir meyve suyudur. Zeytin meyvesinin içindeki antioksidan maddelerden dolayı tadı acıdır ve direkt olarak dalından toplanan zeytin bu nedenle yenilemez. Zeytinyağı sıkılırken bu maddeler yağa da intikal eder ve zeytinyağında acılığa sebep olur. Yani zeytinyağında hafif bir acılık olması doğaldır ve aslında çok faydalıdır.

İnternette yoğun satış

Siz nasıl üretim yapıyorsunuz, premium markalar nasıl anlaşılır?

Biz ürünlerimizi ekim ayı başında topluyoruz. Topladıktan sonra 4 saat içinde sıkıma geçiyoruz. Sıkım işleminden sonra Krom kazanlarda, hava ile temasını keserek saklıyoruz. Yaklaşık 16 kilo zeytinden bir litre yağ çıkıyor.  Bir ürünün Premium kalitede olması için 0.8 asitden az asit oranına sahip olması, kesinlikle ve kesinlikle ekim başı toplanması ve hemen sıkılıp erken hasat olması, soğuk sıkım tekniği ile sıkılmış olması, Polifenol oranının yüksek olması gerekmektedir.  Rengi yeşile çalan altın sarısı olmalı, tadı acımsı olmalı, güneş, ışık, hava ve tüm kokular ile bağlantısının kesilmiş olması gerekir. Cam şişede saklanacaksa koyu renk cam şişe, tenekede olacak ise Laklı tenekede muhafaza edilmelidir. Kesinlikle plastikte olmamalıdır. Dip zeytini dediğimiz, yere düşmüş, yerde kalmış zeytinlerin, sıkılacak zeytinlere temas etmemesi gerekir. Biz bu zeytinleri kullanmıyoruz. Ayrıca, ağaçlarımıza hiçbir şekilde kimyasal gübre vermiyoruz. Zaten pestisit analizlerimizde “0” pestisit sonucu çıkıyor.  Bütü n bunların bir araya gelmesi ile gerçekten Premium kalitede zeytinyağı elde ediliyor.  Satış noktalarımız ise kendi internet sitemiz olan www.egeninkalbi.com, N11, Hepsiburada ve Trendyol mağazalarımız. Ayrıca Taze mutfak, Habit, Natüriga gibi seçkin mağazalarda da ürünlerimiz satılıyor.