Yaşar Kemal, Vefatının 6. Yılında Etkinliklerle Anılıyor

Türk edebiyatının en büyük ismi Yaşar Kemal, vefatının 6. yılında yazarlar ve sanatçılar tarafından düzenlenecek etkinliklerle anılacak. Feridun Andaç, İdil Biret, Sacide Bolcan, Vecdi Çıracıoğlu, Ali Dönmez, Cihan Erdönmez, Selim İleri, Barış İnce, Zülfü Livaneli, Çiğdem Odabaşı, Taylan Özgür Ölmez, Nebil Özgentürk, Türkan Şoray, Ayşegül Tözören, Ahmet Ümit…

IMG-20210220-WA0002

Edebiyatımızın usta kalemi YAŞAR KEMAL aramızdan ayrılmasının altıncı yıldönümünde 27 – 28 Şubat günlerinde farklı sesler, farklı temalarla anılacak. Yazarlar, sanatçılar ve bilim insanları düzenlenen söyleşi ve panellerde Yaşar Kemal’in edebiyatını; toplum belleği, toplum vicdanı, öncü bir doğa kavrayışı, katmanlı insan ve toplum gerçeği gibi pek çok yönüyle kendi pencerelerinden değerlendirecekler.

Bu etkinliklerin yanı sıra, edebiyatı gençlerin yaşamlarına katmak, gençlerde okuma kültürünün yerleşmesine destek vermek amacıyla Tarsus Belediyesi ile 3 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında “Yaşar Kemal Okuma Günleri” düzenlendi. 

Bu etkinlikler Yaşar Kemal Vakfı, Büyükçekmece Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Sarıyer Belediyesi, Tarsus Belediyesi ve Türk Tabipleri Birliği ortaklığında düzenlenmiştir.  Her kuruluşun etkinliği kendi sosyal medya kanallarından, etkinliklerin tümü

Yaşar Kemal Vakfı YouTube kanalından izlenebilecek.

  • “Yaşar Kemal’in İstanbul’u”

27 Şubat 2021: Büyükçekmece Belediyesi ve Vakıf işbirliğiyle düzenlenen ilk etkinlikte Sacide Bolcan’ın moderatörlüğünde Feridun Andaç, “Anlatı Anakara’sından İzler/Yansılarda

Deniz Küstü, Al Gözüm Seyreyle Salih, Kuşlar da Gitti” romanlarına yansıyan İstanbul’u Yaşar Kemal’in bakışı ile anlatacak.

  • “Benim Romanlarımı Okuyanlar…”

27 Şubat 2021: Sarıyer Belediyesi ve Vakıf işbirliğiyle aynı gün düzenlenen ikinci etkinlikte Zülfü Livaneli, İdil Biret, Selim İleri ve Türkan Şoray kendi sanat yolculukları ve anıları eşliğinde “kendi Yaşar Kemal”lerini paylaşacaklar.

  • “Yaşar Kemal Anlatı Coğrafyasında Doğa/İnsan/Çevre”

28 Şubat 2021: Türk Tabipleri Birliği ve Vakıf işbirliğiyle düzenlenen günün ilk etkinliğinde Feridun Andaç’ın moderatörlüğünde; Vecdi Çıracıoğlu, Ali Dönmez, Cihan Erdönmez ve Ayşegül Tözören Yaşar Kemal’in edebiyatındaki doğa teması ve yazarın öncü doğa kavrayışı üzerine konuşacaklar.

  • “Binbir Çiçekli Bahçe: Yaşar Kemal’i Anıyoruz”

28 Şubat 2021: Maltepe Belediyesi ve Vakıf işbirliğiyle düzenlenen günün ikinci anma programında Nebil Özgentürk belgeselini sunacak, Barış İnce, ve Ahmet Ümit Yaşar Kemal edebiyatı üzerine değerlendirmelerde bulunacaklar, anma etkinliği Taylan Özgür Ölmez konseri ile sona erecek.

  • “Yaşar Kemal Okuma Günleri”

1 Mart 2021: Tarsus Belediyesi Vakfın desteğiyle Şubat ayını Yaşar Kemal ayı ilan ederek 3 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında ilk ve ortaöğretim öğrencilerine ve yetişkinlere yönelik “Yaşar Kemal Okuma Günleri” etkinliği düzenledi. 1 Mart’ta yapılacak “Kilikya’nın İncisi Tarsus’tan Çukurova’nın Homeros’una Selam – Yaşar Kemal’e Saygıyla” etkinliğinde; online söyleşiler, belgesel film gösterimi, şiir ve türkülerle Yaşar Kemal dinletisi, okuma günlerinde yer alan öğrenci ve öğretmenlerin çalışmalarından örnekler sergilenecek.

“Yaşar Kemal İle…” Etkinlikleri Takvimi

büyükçekmece“Yaşar Kemal’in İstanbul’u” Söyleşi

Sacide Bolcan Moderatörlüğünde

Konuşmacı: Feridun Andaç

Tarih: 27 Şubat, Cumartesi, Saat 16.00, YouTube: BuyukcekmeceBelediyesiofficial, Yaşar Kemal Vakfı,

sariyer-belediyesi-istanbul-logo-03CA27EDC1-seeklogo.com“Benim Romanlarımı Okuyanlar” Paneli 

Zülfü Livaneli moderatörlüğünde

Konuşmacılar: İdil Biret, Selim İleri, Türkan Şoray

Tarih: 27 Şubat, Cumartesi, Saat 20.00, YouTube: Sarıyer TV, Yaşar Kemal Vakfı

Türk_Tabipleri_Birliği-logo“Yaşar Kemal Anlatı Coğrafyasında Doğa/İnsan/Çevre” Paneli

Feridun Andaç moderatörlüğünde

Konuşmacılar: Vecdi Çıracıoğlu, Ali Dönmez, Cihan Erdönmez, Ayşegül Tözören

Tarih: 28 Şubat, Pazar, Saat 16.00, YouTube: Türk Tabipleri Birliği,

Yaşar Kemal Vakfı

maltepe-belediyesi-logo-D92B65ED38-seeklogo.com“Binbir Çiçekli Bahçe: Yaşar Kemal’i Anıyoruz” Etkinliği

Konuşmacılar: Barış İnce, Nebil Özgentürk, Ahmet Ümit

Konser: Taylan Özgür Ölmez

Tarih ve Yer: 28 Şubat, Pazar, Saat 20.30, YouTube: AliKılıçBsk,

Yaşar Kemal Vakfı,

Tarsus“Yaşar Kemal Okuma Günleri” Etkinliği

“Hey Gidinin Çukurovalısı” belgesel, Nebil Özgentürk

“Yaşar Kemal’i Okumak” konuşma, Çiğdem Odabaşı

Çocuklardan Yaşar Kemal Okumaları, Şiir Dinletileri ve Mini Konser

Tarih: 1 Mart, Pazartesi, Saat 20.00, YouTube: Tarsus Belediyesi, Yaşar Kemal Vakfı