Önemli can ve mal kayıplarına neden olan yangınları önlemek için, modası geçen sistemlere duyulan güven genellikle felaketle sonuçlanıyor. Sensormatic Direktörü İnce, yeni proaktif sistemlerle bu yakıcı açıkların giderildğini söyledi.
Teknoloji dünyasına yön veren mobil, nesnelerin interneti ve bulut gibi gelişmeler, can ve mal güvenliğini sağlama noktasında büyük önem taşıyan yangın algılama sektöründe de büyük değişimleri beraberinde getirdi. Son yıllarda bu yeni teknolojiler odağında hayatı kolaylaştıran yeni ürün ve çözümler gündeme gelmeye başladı. Elektronik güvenlik ve iş zekası entegratörü Sensormatic, bu alanda sektörün geleceğine damga vuracak 5 trendi açıkladı. Sensormatic Teknoloji Direktörü Dr. Serdar İnce, bu trendlerin en başında Bulut tabanlı çözümlerin geldiğini söyledi. Dr. İnce, pek çok hizmetin uzaktan verilebilmesini sağlayan bu çözümlerin maliyetleri düşürdüğünü, zamandan tasarruf sağladığını ve işletmenin kendi işine odaklanmasını sağlayarak, verimliliği de artırdığını belirtti.
Uzaktan Erişim ve Bulut Devrede
Bulut tabanlı çözümler sayesinde işletmeler için uzaktan servis, devreye alma ve konfigürasyon gibi hizmetler, sahaya gitmeden bir IP üzerinden veriliyor. Ayrıca Bakım ve Alarm Yönetimi servislerini de uzaktan yapabilme imkanı oluyor. Örneğin; yangın sistemlerinde dedektörler kirlenmiş ve bakım zamanı gelmişse bu durum uzaktan tespit edilerek, buna göre işletmeye bilgi veriliyor ve bakım ihtiyacı iletiliyor. Bu sayede sistemin kesintisiz çalışması için gereken aksiyonlar proaktif şekilde alınabiliyor. Benzer şekilde sistemde herhangi bir hata ya da arıza olduğunda işletmeye haber verilmesi gerekiyor Yangın merkezi paneli genelde bir sistem odasında bulunuyor ve 7/24 izlenmesi her zaman mümkün olmuyor. Sistem ancak bir siren ya da flaşörle alarm durumuna geçtiğinde farkındalık oluşuyor. Bulut tabanlı çözümler sayesinde ilgili güvenlik sistemleri entegratörü sisteme 7/24 erişebildiği için, herhangi bir alarm durumunda “Sistemde arıza-alarm oluştu” bilgisi hemen işletme ile paylaşılarak akıllı önleyici çözüm sunulabiliyor.
Çok sensörlü dedektörler iş başında
Yangın sistemindeki asıl amaç, can ve mal güvenliğini sağlamak ve bunu en erken şekilde hatasız olarak yerine getirmek. Bu görevi yapabilmek için özellikle noktasal tip dedektörlerde, tek bir sensörden çoklu sensöre geçiş dönemi başladı. İlk zamanlarda duman ve sıcaklığı algılayan dedektörlerin kullanımı yaygınken, bugün bu fonksiyonlara karbonmonoksit gazı algılama da eklendi. Böylece üç farklı durumu tek bir dedektörde toplayarak, daha hassas ve daha doğru bir algılama yapılması sağlandı. Sensormatic Teknoloji Direktörü Dr. Serdar İnce, “Yakın gelecekte tek bir dedektörde dumanı, sıcaklığı ve zehirli gazları algılayabilen sensörleri daha çok göreceğiz” dedi.
Yangına erken müdahalenin en teknolojik yolu
Günümüzün artan ticaret hacmi, beraberinde lojistik sektörünün daha hızlı bir şekilde ve daha büyük alanlarda çalışması zorunluluğunu getiriyor. Bu tip depolarda, ürünlerle ilgili operasyonel yönetim her ne kadar yüksek teknolojiyle gerçekleştirilse de yangın güvenliği konusunda yeni zorluklar söz konusu olabiliyor. Büyük antrepolar, depolar ya da uçak hangarları gibi alanlarda oluşabilecek yangınlar, içerideki ürün sayısı ya da değeri yüksek olduğu için daha büyük risklere sahip. Bu alanda öne çıkan Video Tabanlı Yangın Algılama (VTYA) çözümü, standart yangın algılama sistemlerine oranla çok sayıda avantaja sahip. Geleneksel sensör bazlı sistemlerde yangın algılama sensör içerisinde yapıldığı için dumanın sensöre kadar ulaşması gerekiyor. VTYA çözümü ise yangın oluşmaya başladığı anda yangını kaynağında algılıyor. Bununla birlikte, bu tip büyük alanlarda kullanılan yangın algılama sistemleri daha fazla sensör kullanımına ihtiyaç duyuyor. VTYA çözümündeki her bir kameranın 300 metrekareye varan alanlardaki yangınları net ve daha erken bir şekilde tespit edebilmesi maliyet ve yönetim kolaylığı sağlıyor. Dr. Serdar İnce’nin verdiği bilgiye göre, Video Tabanlı Yangın Algılama ürünlerinin bir diğer avantajı da mevcut yangın sistemine destekleyici bir sistem olarak kullanılmasının yanı sıra tesiste önceden kurulmuş güvenlik kamerası sistemleriyle kolayca entegre olabilmesi ve aynı zamanda üzerindeki akıllı video analiz özellikleri ile akıllı önleyici güvenlik çözümü sunarak işletmenin genel güvenliğini de sağlayabilmesi.
Modüler yangın sistemleri
Yangın alarm sistemlerinde geçmiş dönemde sıkça kullanılan kompakt ürünler artan ihtiyacı karşılamakta zorlandığı için bu ürünlerin yerini artık tamamen modüler olan sistemler aldı. Bugün sahadaki veya merkezdeki cihazlar, üzerine yeni kartlar eklenerek ya da çıkartılarak genişleyebilir hale geldi. Bu da ihtiyaca göre tasarım ve maliyeti düşürme esnekliği sağlıyor.
Ev Tipi Dedektörler yaygınlaşıyor
Konutlarda çıkabilecek yangınları algılamak için özel olarak üretilen ve tasarlanan duman alarm cihazlarının kullanımı son yıllarda artışını sürdürüyor. ABD ve Avrupa’da bu cihazların kullanımı zorunlu hale getirildi. Örneğin; Amerika’nın önde gelen markalarının sesle komut alarak çalışabilen, aynı zamanda dumanı algılayabilen ürünleri, evdeki dumanı ve karbonmonoksiti algılayarak cep telefonuna anlık bildirimler gönderebiliyor. Ev tipi kullanıcılara yönelik bu tarz ürünlerde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte portföyün giderek daha da genişlemesi bekleniyor.