Online Ticaret Patladı Taklit Ürüne 4 Kat Arttı

Online ticaretin Covid-19 günlerinde yüzde 70’lere varan artışı nedeniyle, taklit ürünlerde de patlama yaşandı. Sahteciliğin 4 kat arttığını anlatan Marka Koruma Grubu sözcüsü Aslıhan Aydınlık, elektronik üründen tütün gruplarına kadar pek çok üründeki sahtecilik konusunda uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin sahte, taklit ve kaçak üründe dünyada Çin’in arkasından ikinciliği alırken arıcılıkta da Çin’den sonra dünya ikincisi konumunda olduğunu vurgulayan Marka Koruma Grubu sözcüsü Aslıhan Aydınlık, “Sahte, taklit ve kaçak ürünler nedeniyle pandemide arı ürünlerindeki sahte ürün artışı ilk sırada dikkatleri çekiyor. Pandemi dönemi ile son zamanlarda bağışıklık sistemi ve doğal ürünlere olan ilgi ve talep artınca sahte ürünleri piyasaya süren fırsatçıların sayısı da arttı. Ülkemizde ve dünyada halen toz Çin propolisi ile üretilmiş ve etken madde olarak içinde antioksidan içermeyen çok sayıda ürün piyasada propolis adıyla satılıyor” dedi.  Pandemi nedeniyle kapanan restoranların alkollü içecek piyasasını ithal alkollü ürünlerde kurların da yükselmesiyle birlikte negatif etkilediğine değinen Aydınlık bu durumun zincir marketlerde ve yazlık mekanlardaki satışlarda yaşanan artış ile dengelendiğini belirtti. 2020’de sınır geçişlerinde yaşanan problemler, devletin COVID-19’a karşı aldığı önlemler ile kaçak pazarında yüzde 50’lere varan bir düşüş gözlemlendiğine değinen Aydınlık, temmuz ayında yürürlüğe giren doldurulmuş makaron ve sarılmış tütün satan kişilere karşı 6 yıla kadar hapis cezasının da caydırıcı bir etki yaratmasının beklendiğinin altını çizdi.

Marka Koruma Grubu sözcüsü Aslıhan Aydınlık

Fiyat Baskısı Odaklı

23 Aralık’ta Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sigaralara uygulanacak özel tüketim vergisi (ÖTV) oranının yüzde 67’den yüzde 63’e düşürülmesinin, ekonomiye ve enflasyon hedeflerine sağlayacağı pozitif etki açısından memnuniyetle karşılanan bir gelişme olduğuna değinen Aydınlık, ÖTV oranında indirim yapılırken, asgari maktu vergi oranının aynı tutulmasının, alt fiyat kategorisindeki ürünler üzerindeki vergi yükünü ve maliyet baskısını aynı oranda düşürmediğini aksine bu kategorideki ürünler üzerinde fiyat artış baskısı yaratabilme olasılığını gündeme getirdiğini belirtti.

İnşaat Ürünlerinde Var

Sahte, taklit ve kaçak ürünlerin 2020 yılında sıkça yer aldığı bir diğer sektör ise inşaat malzemesi sektörü oldu. İnşaat malzemeleri sektöründe en çok karşılaşılan sahtecilik türü taklitçilik ve ambalaj-içerik uyumsuzluğu. İç pazarın yanı sıra dış pazarda ihracatı olumsuz etkileyen sahtecilik nedeniyle Türk sanayicisi dengi diğer menşeli ürünlerle aynı fiyatı alamadığına değinen Aydınlık, hacim açısından geçen seneye oranla daha fazla ihracat yapılmış olmasına rağmen bu başarının ciroya yansıyamadığını belirtti.