Yeni mobil oyunlar keşfetmek isteyenlerin adresi TikTok

TikTok, NRG (National Research Group) iş birliğiyle oyun yayıncıları ve pazarlama uzmanları için hazırladığı “Mobil Oyunda Yeni Bir Çağ” adlı raporunu yayınladı. Rapor yeni nesil mobil oyuncuların eğilimlerine ışık tutarak veriye dayalı stratejiler sunuyor.

Araştırmalar, 2024 yılında küresel olarak 2 milyar oyuncu sınırını aşmaya hazırlanan oyun sektöründe dünya genelindeki her 4 kişiden 1’inin mobil oyuncu olduğunu gösteriyor. Mobil oyun dünyasında büyük bir değişim yaşanırken, TikTok’un raporu sektörde başarılı olabilmek için hayati önem taşıyan temel faktörlere odaklanıyor. Rapor, pazarlama uzmanlarının stratejilerini uzun vadeli oyuncu sadakatine öncelik verecek şekilde uyarlamaları gerektiğini ortaya koyuyor. Rapora göre başarı, üç temel unsur etrafında şekilleniyor. Bunlar, kültürel bağ kurmak, oyuncularla bağ kurmak ve topluluk duygusunu teşvik etmek olarak öne çıkıyor. Mobil oyun dünyasının geçirdiği evrim, beraberinde yeni bir mobil oyuncu tipini de getiriyor. Yeni nesil oyuncuyu anlamak, bu yeni oyun çağında oyuncuların güvenini kazanmak ve hedef kitleleriyle başarılı bir şekilde etkileşim kurmak isteyen tüm yayıncılar için büyük önem taşıyor.

Yeni Nesil Oyuncular haftada en az 7 saatlerini mobil oyunlara ayırıyor

TikTok’un NRG iş birliğiyle hazırladığı rapor, Yeni Nesil Oyuncu profilini “oyuna son derece ilgili” bireyler olarak tanımlıyor. Her üç oyuncudan ikisi, haftada en az 7 saatini mobil oyunlara ayırıyor. Bu oyuncu profili sadece oyun deneyimiyle yakından ilgilenmekle kalmıyor, aynı zamanda oyun kültürünü şekillendirmede ve yeni sürümlerin başarısını belirlemede de önemli bir rol oynuyor. Yeni nesil oyuncuların en çok etki sahibi olduğu alanların başındaysa şunlar geliyor:

Kültürel Farkındalık: Yeni Nesil Oyuncuların dünya çapında popüler kültürü takip etme olasılığı neredeyse 5 kat daha fazla. Bu da Yeni Nesil Oyuncuları oyun topluluğunda “trend belirleyiciler” haline getiriyor.

Etkileme Gücü : Yeni Nesil Oyuncuların yeni ürünler hakkındaki görüşlerini paylaşma olasılığı iki kat daha fazla. Bu özellikler, onları sosyal çevrelerinde etkileyici kişiler olarak öne çıkarıyor.

Marka Sadakati: Yeni Nesil Oyuncuların marka sadakati gösterme olasılıkları diğer oyuncu tiplerine göre 1,6 kat daha fazla. Bu sayede Yeni Nesil Oyuncu profili, hedef kitlesiyle kalıcı bağlar kurmak isteyen pazarlama uzmanları için değerli bir profil haline geliyor.

Yeni Nesil Oyuncuların yüzde 50’si çevrimiçi platformlarda popüler olan oyunları oynamayı tercih ediyor

Rapora göre, Yeni Nesil Oyuncuların yarısından fazlası hangi oyunu oynayacaklarına karar verirken bir oyunun çevrimiçi platformlarda popüler olmasının önemli olduğuna inanıyor. Bu kararın birkaç temel faktöre bağlı olduğu da görülüyor. 

İlk olarak, Yeni Nesil Oyuncuların kültürel açıdan bağ kurabildikleri oyunları tavsiye etme olasılıklarının yüzde 28 daha yüksek olduğu dikkat çekiyor. Bu durum, markalar için güncel trendleri oyun pazarlamasına dahil etmenin önemini vurguluyor. 

İkinci olarak, Yeni Nesil Oyuncuların önemli bir kısmı, güven inşa etmenin ve anlamlı bağlantılar kurmanın önemine işaret ederek, oyuncu olarak ihtiyaçlarını gerçekten anladığını ve önemsediğini gösteren oyunlarla etkileşim kurma arzusunda olduğunu söylüyor. Rapora göre her 4 Yeni Nesil Oyuncudan 3’ü, bir oyuncu olarak kendilerini “anlayan” bir oyun oynamak istiyor. Yüzde 71’lik bir kesim de güvendikleri markaların oyunlarını oynamayı tercih ediyor. Raporda Yeni Nesil Oyuncuların hayranlarını önemsediğine inandıkları bir mobil oyunu tavsiye etme olasılıklarının yüzde 27 daha yüksek olduğu da dikkat çekiyor. 

Son olarak rapor, Yeni Nesil Oyuncuların favori oyunlarıyla ilgili tartışmalara ve içerik oluşturmaya aktif olarak katılması sayesinde, oyuncu katılımının sürdürülmesinde çok önemli bir rol oynadığına işaret ediyor. Oyuncuların yüzde 60’ından fazlası mobil oyunlar aracılığıyla kendileriyle benzer düşünen oyuncularla bağlantı kurmanın önemli olduğuna inanıyor. Bu çıktı, markalar için de stratejik bir öneri niteliği taşıyor. Markaların, Yeni Nesil Oyuncuların özellikle aktif olduğu TikTok’ta var olmaları, oyunlarını gündemde tutmak için içerik üreticiler ve kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikten yararlanmaları öneriliyor. Rapora göre arkadaşlarının hakkında konuştuğu oyunları tavsiye etme olasılığı yüzde 27 daha yüksek olan Yeni Nesil Oyuncular² topluluk odaklı deneyimlere değer veriyor. İçerik üreticileriyle iş birliği halinde olmak da bu etkiyi güçlendirerek oyun etrafında şekillenen bir topluluk oluşturmaya yardımcı oluyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan TikTok EMEA Mobil Oyun, GBS Yöneticisi Sezer Değirmenbaşı, “Yeni Nesil Oyuncuların yarısından fazlasının TikTok’ta oyun içeriği ürettiğini ve yüzde 30’undan fazlasının da yeni oyunları ilk keşfedenler arasında olduğunu görmekten gurur duyuyoruz. TikTok, özellikle yeni oyun lansmanları söz konusu olduğunda, yeni oyun keşfi için ana adres olduğunu kanıtladı. Bu durum, mobil oyunları platformda tanıtmak ve ilk lansman aşamalarından başlayarak oyuncuların katılımını artırmak isteyen yayıncılar için pek çok fırsat sunuyor. Bu raporun da onlara pazarlama stratejilerini yeni bir seviyeye taşımak için uygulanabilir öneriler sunacağına inanıyorum” dedi