Türkiye ABD ilişkilerinde yeni dönem

AmCham Türkiye ve TAİK, Eylül ayı içerisinde gerçekleşecek ABD ziyaretindeki hedeflerini “Türkiye ABD Ticari İlişkilerinde Geleceğe Bakış” başlıklı buluşmada anlattı. Ziyaretin gündemi, yılın ilk yarısındaki olumlu seyriyle dikkat çeken Türkiye-ABD ticaret hacmini ve 200 yıla yaklaşan ikili ekonomik ilişkileri daha da ileri taşımak.

AmCham Başkanı Tankut Turnaoğlu, “ABD hükümetinin en önemli ticari etkinliklerinden olan Trade Winds 2024’ün, 15 Mayıs’ta Türkiye’de gerçekleşecek olmasının; iki ülke ilişkilerinin ivme kazanacağı bu yeni dönemin en dikkat çekici göstergelerinden biri olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 19-20 Eylül tarihlerinde New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında iki günlük bir Türkiye programı düzenliyoruz. İlk gün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i Amerikalı fon ve portföy yöneticileriyle; ikinci gün ise Cumhurbaşkanımızı kısıtlı katılımlı, kapalı bir toplantıda Fortune şirketlerinin CEO’larıyla bir araya getiriyoruz” diye konuştu.

İSTANBUL, 7 Eylül 2023 – Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) ve DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK),  Eylül ayı içerisinde ABD’nin Washington ve New York şehirlerinde gerçekleşecek temaslar öncesinde, öncelikli hedeflerini açıkladı. “Türkiye ABD Ticari İlişkilerinde Geleceğe Bakış” başlıklı buluşmada, gerçekleştirilecek temaslardaki ana hedefin,  yılın ilk yarısındaki olumlu seyriyle dikkat çeken Türkiye-ABD ticaret hacmini ve 200 yıla yaklaşan ikili ekonomik ilişkileri daha da ileri taşıyacak adımların atılması olduğu aktarıldı.

AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, yaptığı konuşmada, Eylül ayında Washington ve New York’a yapılacak ziyaretlerin önemine dikkat çekerek, “Sıklıkla dile getirdiğimiz gibi, Türkiye ve ABD arasında geçmişi uzun yıllara dayanan güçlü ilişki, dünyadaki en önemli ve köklü stratejik ilişkiler arasında yer alıyor. İki ülke arasındaki 200 yıllık geçmişi bulunan ticari ilişkiler, her geçen gün gelişmeye devam ediyor. 2023 ilk yarısındaki gelişmeler de bunun göstergesi” diye konuştu. ABD büyükelçisi tarafından duyurulan, Trade Winds etkinliğine değinen Turnaoğlu, “ABD hükümetinin en önemli ticari etkinliklerinden olan Trade Winds 2024’ün, 15 Mayıs’ta Türkiye’de gerçekleşecek olmasının; iki ülke ilişkilerinin ivme kazanacağı bu yeni dönemin en dikkat çekici göstergelerinden biri olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Ticari hedef için beş öncelik

Ticari verilere bakıldığında, son 12 ayda Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin 30,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyleyen Turnaoğlu, “ Bunun 15,5 milyar dolarını ihracat, 15,4 milyar dolarını ise ithalat oluşturuyor. Son 10 yıl içindeyse, 2013 yılında 20 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacminin 2022 yılında 32,1 milyar dolar seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Bu 10 yılda %60 artan ticaret hacminin, sadece son 1 yılda (2021-2022) %22 artmış olması bizlere söz konusu artışın hızlı bir ivme ile sürdüğünü gösteriyor” dedi.   Turnaoğlu, aynı zamanda Türkiye’nin, 2021 yılından bu yana ABD ile dış ticaretinde net ihracatçı konumunda olduğunu vurgulayarak, AmCham Türkiye olarak, Türkiye ekonomisine 60 milyar dolar katkı sağlayan 125 ABD merkezli şirketi temsil ettiklerini ve ana hedefin, Türkiye’yi global pazarlara taşıyan bir güç olmak olduğunu belirtti.  Bu hedefe ulaşmak için öncelikleri beş ana başlık altında ifade eden Turnaoğlu, şöyle sıraladı:

·         Ülkemizdeki mevcut ABD yatırımları ve ticaretini korumak; yeni yatırım ve ticaret olanakları için aktif destek sağlamak”

·         “Türkiye’nin bölgesel üretim merkezi olmasını desteklemek”

·         “Üye şirketlerin birlikte çalıştığı KOBİ’lerin küresel değer zincirine daha fazla katılımını sağlamak”

·         “Dünya çapında yeteneklerin geliştirilmesi ve çeşitlilik ve kapsayıcılık unsurlarının gelişimine katkıda bulunmak”

·         “Türkiye’nin iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme programlarının entegrasyonuna

aktif destek sağlamak”