Web3 Cüzdanları: Metaverse için Aracınız

Yeni dünyanın, dijitalleşmenin sağladığı kolaylıklar. Yeni finans sisteminin temelini oluşturacak bu adımların temelinde Web3 cüzdanları ve kullanımları olacak. Dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü kripto para borsası olan Bybit’in benzersizliği, koruyucu Web3 cüzdanın manifestosu; “kullanımı kolay, yönetimi kolay, güvenmesi kolay ve erişimi kolay” olmasıdır. 

Kısa bir süre önce, cüzdanınız olmadan evden ayrılmayı hayal bile etmeyeceğiniz zamanlar vardı. Nakit paranız, banka kartlarınız, kimliğiniz ve ehliyetiniz düzgün bir şekilde içinde saklar; bunların yanınızda olması günlük hayata devam edebilmeniz için şarttı.  Ancak akıllı telefon gibi dijital cihazların yükselişiyle cüzdanların hayatımızdaki önemi azaldı. Ödemeler ve kimlikler giderek daha fazla dijitalleşirken, akıllı telefonlar fiziksel ve dijital dünyamız arasında bir köprü haline geldi.

Peki ya sanal dünyalarımızdaki işlemler? Meta veri deposunda, dijital mülkler ve para, sahiplik kanıtı ve veri güvenliği sağlayan ve işlemleri kolaylaştıran sırasıyla misli olmayan tokenler (NFT’ler) ve kripto para birimleri ile temsil edilir. Dijitalleştirilmiş sanat, müzik, video ve hatta fikri mülkiyet hakları olabilen NFT’ler ve kripto para birimleri, merkezi veya hükümet otoritesine ihtiyaç duymadan yapı, güvenlik ve güvenilirlik ekleyerek meta evrenin kalbinde yatan ademi merkeziyetçiliği mümkün kılar. Dahası, şeylerin basitçe var olmaya programlanabildiği sanal bir dünyada, bu şeylere değer veren kıtlığı yaratırlar.

Maddi varlıklarımızı cebimize, çekmecelerimize, kasalarımıza, paramızı bankalara ve yatırımlarımıza koyarak nasıl yönetiyorsak, sanal dünyada da varlıklarımızı yönetmemiz gerekiyor. İşte burada Web3 cüzdanları devreye giriyor.

Bir Web3 cüzdanı, esas olarak deri cüzdanın dijital eşdeğeridir, ancak para ve kimlik kanıtı saklamanın ötesinde, diğer dijital varlıkları saklayabilir ve yönetebilir. Bunu, Web3 güvenliğini destekleyen ve belirteçlerinize ve varlıklarınıza erişim sağlayan şifreleme anahtarlarını depolayarak yapar.

Web3 cüzdanları, cüzdanınıza bağlı tüm platformlarda tek bir kimliği kolaylaştırarak, gelişen dijital kimliklerimizi yönetmede de kritik bir rol oynar.

Münhasırlık yaratmak

NFT’ler ve kripto para birimi kıtlık yaratıyorsa, token-gating münhasırlık yaratır. Esasen, NFT’lerini depolayan Web3 cüzdanlarına sahip kullanıcılar, insanları belirli bir NFT’ye sahip oldukları için ödüllendirmenin bir yolunu sağlayan token-gating’den yararlanabilirler. Bu ödüller, örneğin özel veya ilk erişim, en yeni ürünler, özel indirimler, değerli deneyimler veya içerik şeklinde olabilir. Bu, içerik oluşturuculara, içeriklerine erişimi olan özel üyeler üzerinde daha fazla görünürlük sağlarken, destek seviyelerine göre jeton tutanlara daha fazla değer sağlar. Token-gating ayrıca değerli bilgi alışverişi ve paylaşılan deneyimler için token sahiplerini bir araya getirerek topluluk oluşturmaya yardımcı olur. Bunun yaygın bir örneği, yalnızca belirteç sahiplerine sunulan özel Discord kanallarıdır. VeeCon başka bir örnektir – girişimci Gary Vaynerchuk tarafından düzenlenen ve yalnızca VeeFriends belirteçlerine sahip olanların erişebildiği çok günlük bir konferans. 2021’de Kings of Leon, NFT olarak “When You See Yourself” adlı bir albüm yayınlayan ilk grup oldu. Bunu üç aşamada yaptılar: biri geleneksel bir albüm paketi sunuyor, diğeri grubun uzun süreli sanatsal işbirlikçisi tarafından yaratılan özel görsel-işitsel sanat ve en özeli ömür boyu herhangi bir konsere, herhangi bir turneye en önden dört bilet veriyor.

Belirteç geçidi için gelişen perakende kasa kullanımları da var. E-ticaret platformu Shopify, markaların mağazalarını özel ürünlere, koleksiyonlara ve etkinliklere erişim izni vererek token-gate yapabildikleri bir özelliği kullanıma sundu.

Bybit Web3 Gelişim Sorumlusu Roc Sun, “Hala gelişme aşamasında olsa da bu özellik, markaların hayranlarıyla etkileşim biçimlerinde devrim yaratma potansiyeline sahip” diyor. “Günümüzün aşırı rekabetçi pazarı ve ortalama bir şirketin satışlarının %65’inin mevcut müşterilerden geldiği gerçeği ışığında çok önemli olan müşteri katılımını ve sadakatini artırmaya yardımcı olabilir.”

Kapı bekçisi

Web3 cüzdanları, basit bir doğrulama süreci aracılığıyla belirli bir belirtecin sahipliğini kanıtlayarak belirteç geçişini etkinleştirir. Sahiplik doğrulandıktan sonra, sahibine korumalı içeriğe ve özel tekliflere özel erişim hakkı verilir. Bu, işlem geçmişi ile bir Web3 cüzdanına özgü dijital kimlik arasındaki bağlantıyı derinleştirir. Ayrıca, Bybit Wallet gibi kullanım kolaylığı ve sağlam güvenlik göz önünde bulundurularak oluşturulmuş bir cüzdan seçmenin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Sun, cüzdanın Bybit’in kripto kullanıcılarının hayallerini ve özgürlüklerini gerçekleştirmelerini sağlama ahlakı etrafında inşa edildiğini söylüyor. “Bir saklama cüzdanı olmak, kullanıcıların güvenlik anahtarlarını ve kripto para adreslerini yönetmelerine gerek kalmaması anlamına gelir” diye açıklıyor. Bunun yerine kullanıcılar, cüzdanlarına giriş yaparak Bybit’e kendi adlarına işlem yapma yetkisi veriyor. Kolay erişim ve yönetimi Bybit’in sektör lideri güvenlik ekosistemiyle harmanlayan Bybit Wallet, kullanıcıların Web3 tarafından sunulan heyecan verici olanaklarla etkileşimde bulunmalarını ve bunlardan yararlanmalarını sağlamak için benzersiz bir şekilde konumlandırılmıştır. Örneğin ilgilenen yatırımcılar, ön listeleme token satışlarına katılmak için Bybit IDO duyurularını takip edebilirler.”