Yapay zeka Trump ve Papa ile korku saldı

Her geçen gün basında daha fazla yer edinmeye başlayan yapay zeka, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’un polis tarafından göz altına alındığını anlatan mizansen fotoğrafların ardından, Katolik dünyasının lideri Papa’nın giydiği ve cübbesi ile aynı tasarıma sahip mont ilüstrasyonu ile yeniden kendini gösterdi. Bir grup, bir hafta içinde tüm dünya basınında milyar dolar marketing bütçesi ile yapılabilecek yapay zeka reklamı gerçekleştirmiş oldu.

Geçen haftayı iki önemli haberle geçirdik. İlki, tutuklanabileceğini söyleyen eski ABD Başkanı Donald Trump’un polis tarafından gözaltına alındığı sonra da onu hapishanede gösteren fotoğraflardı. Bunların sosyal medyada paylaşılması ile birlikte ABD’deki Trump taraftarları arasında infial başlarken, fotoğrafların yapay zeka ile üretildiği ortaya çıktı. Ve mizah amaçlı olduğu dile getirildi.

Fakat seçilen ismin Trump olması ve fotoğrafların da gerçeği aratmaması nedeniyle tüm dünyada en çok konuşulan konuların başında geldi. Trump’un gözaltına alınma beklentisi de fotoğrafların etkisini yükselten hamlelerden biri oldu.

Moda ikonu Papa da sahte çıktı

Önceki gün de Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco’nun üzerinde tıpkı Papa cübbesi ile aynı tasarıma sahip, daha önce hiç görülmedik bir montun fotoğrafı yayınlandı. Bu görsel ile birlikte dünyada bu kez bir Papa infiali başladı. Oldukça gösterişli ve havalı bu görsel kısa sürede yine dünyanın gündemine geldi. Sosyal medyada yüz milyonlarca kez paylaşıldı. Trump’da olduğu gibi Papa olayın da Twitter başrolü üstlendi. Kısa süre sonra bu fotoğrafın da yapay zeka ile üretildiği ortaya çıktı.

Papa’ya ait olduğu öne sürülen ama yapay zeka ile oluşturulan mont görseli tüm dünyada bir numaralı gündem haline geldi.

Papa’nın giydiği gerçek mont ise burada.

Hangisi gerçek karmaşası

Asıl amacın ilgi çekmek olduğu ortada olsa da, yapay zeka ile gerçekleştirilebilecek manipülasyonlar için oldukça önemli bir mesaj verilmiş oldu. Kısa süre önceye kadar hayatımızda çok önemli bir yer tutan Photoshop ve video kurgu programlarından DeepFake ile çeşitli görseller ile görüntüler yaratılabilirken, şimdi de yapay zekanın gerçekleştirebileceği manipülasyonlar gündemde yerini aldı. Microsoft’un sahibi Bill Gates’in milyarlarca dolar yatırım yaptığı OpenAI tarafından üretilen ChatGPT’nin üniversite hocalarını bile kandıran ödevlere imza atması, ABD, İngiltere ve Almanya’da gazetecilerin yerini alarak editörlüğe başlamasının ardından Google’da Brad ile yapay zeka yarışına girerken, ortaya çıkan tüm bu görseller yakın zamanda gördüğümüz, duyduğumuz, izlediğimiz ve okuduğumuz materyallerin gerçekliğini sorgulamada, hukuk alanında ve ekonomide birçok spekülasyonun kapısının açık olduğunu gösteriyor. Öte yandan bu son görselleri ortaya koyanlar Trump ve Papa üzerinden yapay zeka konusunda milyarlarca dolarlık tanıtım yaparak, büyük şirketlerin kârını katlamaya devam ediyor.