Google Android Deprem Uyarı Sistemi böyle çalışıyor

Google’ın Android Deprem Uyarı sistemi, akıllı telefonlardaki ivmeölçeri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve kullanıcıyı gerçekleşmekte olan depremle ilgili uyarıyor.

Özellikle Düzce’de yaşanan 5.9’luk deprem sırasında birçok Android kullanıcısı, Google‘ın kendilerine deprem olmadan kısa süre önce depremi bildirdiğini söylemişti. Bunu mümkün kulan Google’ın Android deprem uyarı sistemi. Peki bu sistem nasıl çalışıyor? Telefonunuza nasıl kurabilirsiniz?

Google'ın Android Deprem Uyarı sistemi nasıl çalışıyor? Depremi ne zaman haber veriyor? - Resim: 2


Google‘ın Android Deprem Uyarı Sistemi dünya çapında çalışıyor. Sarsıntıyı algıladığında Android platformu kullanıcılarına ücretsiz bir mesaj gönderiyor. Bunun için telefonunuzdaki ivmeölçeri kullanıyor.

Google'ın Android Deprem Uyarı sistemi nasıl çalışıyor? Depremi ne zaman haber veriyor? - Resim: 3

Ancak unutmamanız gereken bir şey var. Bunun için telefonunuzun prize taklı ve hareketsiz olması gerekiyor. Bu şartlar uygulandığında bir nevi sismometreye dönüşen telefonunuz 4.5 ve üzeri depremler için uyarı gönderiyor.

İki tip uyarı söz konusu. Bunlardan biri “Farkında Ol” diğeri ise “Harekete Geç”.

Google'ın Android Deprem Uyarı sistemi nasıl çalışıyor? Depremi ne zaman haber veriyor? - Resim: 4


Cihazınının konumunun açık olması ve “deprem uyarıları”nın açık olması zorunluluk. Android OS 5.0 ve üstü tüm telefonlarda çalışan sistemi kullanmak istemeyenler “Deprem Uyarıları” seçeneğini devre dışı bırakabilir.

Google'ın Android Deprem Uyarı sistemi nasıl çalışıyor? Depremi ne zaman haber veriyor? - Resim: 5


Bu sistem Türkiye’de kullanılabiliyor. Sistemi açmak için yapmanız gereken telefonunuzdaki arama alanına konum yazıp gelen sayfayı açmak. Oradan deprem uyarıları ekranına basın. Eğer açıksa deprem uyarıları kullanıma açık anlamına geliyor. Değilse aktifleyerek kullanıma açabilirsiniz.

Kaynak: HaberGlobal