Konut ve kira fiyatını uzaktan eğitim ve e-ticarette yorum düşürecek

Konut ve kira fiyatlarındaki enflasyon ile uyumsuz olan fahiş artışı bitirecek formüller üzerinde duruluyor. HardwareLab’ın edindiği bilgilere göre alınacak kararlar tavan fiyat uygulaması ile bitmeyecek, eğitimden e-ticarete kadar bir dizi önlem alınması gündemde.

Türkiye’de yaşanan TÜİK’e göre yüzde 70, ENAG’a göre yüzde 150’yi bulan enflasyon şu anda konut için yüzde 600’ü aşmış durumda. Al satçı tüccarların tüm ucuz evleri toplayıp, bir anda yüzde 400’e varan zamlar yapması, ardından gelen enflasyon sonuçları ve açıklanan konut kredisi derken kira ile satış fiyatları astronomik oranları da aştı. Bunda vatandaşlık için satışın payı da hayli büyük.

Şu anda masada, bu fiyatların düşürülme formülü var. Birçok yöntem gözden geçiriliyor. Edindiğimiz bilgilere göre alınması gereken ve sektör tarafından hükümete önerilen bazı tedbirler şöyle:

Konut Satış Sitelerine Yorum Özelliği Geliyor

Türkiye’de konut, büyük oranda e-ticaret sitelerinden satılıyor. Toplu iğne alırken bile yorum özelliği bulunan sitelerde, konut alırken herhangi bir yoruma izin verilmiyor. Yanıltıcı metrekare ve bölge ile apartman bilgilerinin yer almasının önüne geçmek için e-ticaret sitelerine yorum özelliği şartı getirilmesi düşünülüyor. Bu özellikle beraber fiyatların aşağı çekileceği tahmin ediliyor.

Uzaktan Eğitim Denenebilir

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte kira fiyatlarında astronomik yükselişler kaydedildi. Konut stokunun kendini toplaması süresince 2022-2023 Eğitim Öğretim döneminde İstanbul, Antalya, Ankara, Bursa, Gaziantep, İzmir gibi konut fiyatlarının yüksek, stokun ise az olduğu illerde en az 1 yıllık uzaktan eğitime geçilmesinin, fiyatları dengelemesi bekleniyor.