Borsa’da yatırım için avantajlar sunan Finfree’yi deneyimledik

Türkiye’nin ihracata dönük ekonomik modeli ile beraber Kur Korumalı Mevduat sistemine geçmesi sonrasında yatırımda dövizin cazibesi kayboldu. Döviz kuru sabitlendi ve yatırımcılar ellerindeki dövizleri satarak bu ürüne geçmeye başladı. Öte yandan yatırımcıların diğer tercihi olan gayrimenkul de salgın nedeniyle yeterli sayıda üretim yapılmadığı için yatırımcının gözü, şu an hayli büyük fırsatlar sunan Borsa İstanbul’da. Borsa İstanbul, hisse değerlerinin uygunluğu, şirketlerin büyüme potansiyeli ve doğru yatırımlar sonucunda önemli kazanımlar sağlaması açısından yatırımcının gözdesi durumunda.

Peki, bir şirketin A’dan Z’ye kadar tüm unsurlarını bilmeyi gerektiren Borsa yatırımı öyle sanıldığı kadar kolay mı? Bir şirketin hissesini almak demek, o şirkete ortak olmak anlamını taşıyor. Dolayısıyla tüm olumlu ve olumsuz durumlardan siz yatırımcı olarak etkileniyorsunuz. Demek ki, bir şirketin hissesini satın alırken şirket hakkında çok ciddi bilgi sahibi olmak gerekiyor. Ama nasıl?

Birçok Yatırım Aldı, Her Geçen Gün Büyüyor

Bu deneyimi elde etmek açısından hem de teknoloji dünyasını yakından takip amacı ile Senih Mete Dal, Adnan Can Türkay ve Cem Ünüvar tarafından hayata geçirilen Finfree ürününü cep telefonuma indirip, bir borsa deneyimi yaşadım. HardwareLab olarak sizlere daha önce Finfree’nin 2022 yılında 300 bin kullanıcıya ulaşma hedefi olduğunu, Gedik ve Papara’dan önemli oranda yatırım aldığını haberleştirmiştik. Bugün sizlerle bireysel bir kullanıcı gözü ile Finfree’nin ne tür avantajları olduğundan söz edeceğim:

Bireysel yatırımcılığın bu denli konuşulduğu bir dönemde, borsayı bilmeyenler için kıymetli bilgiler sunuyor. Halihazırda yatırım yapanlara ise analiz süreçlerini kolaylaştıran ve seçimlerini güçlendiren araçlara ulaşma imkanı tanıyor. Pek çok özelliği ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına sunan uygulamayı sizler de App Store ve Google Play Store üzerinden hızlıca indirebilirsiniz.

Finfree’nin sunduğu özelliklerden kısaca bahsedeyim.

–           Finfree Akademi: Yatırıma Giriş Bilgilerini Sağlıyor

Uygulamanın bir bölümünde borsa bilgisi olmayan ve öğrenmek isteyenler için uzun ve zor eğitim algısını yıkan bir borsa yatırım eğitimi mevcut. Buradan borsanın gerçek getirilerini değerlendirip yatırıma giriş için gerekli olan bilgileri elde edebiliyorsunuz. Ardından karar sürecinde sahip olmanız gereken endüstrileri ve şirketleri anlamanız gerektiği için eğitimin bir sonraki etabında bu bölüme geçiyorsunuz. Eğitim aşamalarında ilerledikçe bölümlerin kilitleri kalkıyor ve bir sonraki eğitime başlayabiliyorsunuz. Kulağa uzun bir eğitim gibi gelebilir ama ortalama bir saat süren temel bilgileri içeriyor ve borsayı hiç bilmeyenler için oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Portföy oluşturma ve değerlendirme eğitiminden sonra Finfree Akademi’nin ücretsiz sunduğunu yatırım eğitimini tamamlamış oluyorsunuz.

–           Keşfet: Takip Ettiğiniz Hissenin Benzerlerine Bakış

Keşfet bölümünde dikkat çeken bir detay var. Buradan Borsa İstanbul’da bulunan şirketlerin istatistiklerine ulaşabiliyorsunuz. Hisseleri koleksiyon şeklinde sunan uygulamada takip ettiğiniz hisselerin alt bölümünde benzer hisselerle karşılaşıyorsunuz. Bir sonraki yatırım kararı ya da karşılaştırma için de kolay ve hızlı bir yol sunuyor diyebilirim.

–           Sanal portföy: 100 bin TL’lik Sanal Fon ile Adım Zamanı

Borsa yatırımına yeni başlayanların kendini deneyeceği ücretsiz bir deneyim şansı daha var burada. Alım gücü 100 bin TL olan bir sanal portföy veriyor bize Finfree. Buradan borsanın gerçek getirisini görebilmek, bilgilerinizi sınamak için sanal paranızı kullanabiliyorsunuz. Benzer bir aracı daha önce görmemiştim ve bu sayede pek çok kişinin gerçekten ne yapmak istediğini bulacağını düşündüm.

–           Anında yatırım hesabı oluşturma: Hızlı Uygulama Devreye Giriyor

Uygulamaya girdiğinizde deneyimi tamamlamak için başka hiçbir yere gitmenize gerek kalmıyor. Güvenini ise sektördeki tecrübeli ve güvenilir hizmet anlayışı benimseyen Gedik Yatırım’dan alıyor. Uygulama üzerinden hızlı bir şekilde Gedik Yatırım hesabı açabiliyorsunuz.

Özetle, borsaya ilgi duyan ve merak edenlerin mutlaka denemesi gereken bir platform.

Tek başına günler alacak analizleri kapsamlı ama otomatik bir biçimde sunan araçlar oluşturulmuş. Tıpkı bir yatırım asistanı gibi çalışıyor. Öğrenmek istediğiniz tüm bilgileri hızla okuyabiliyorsunuz. Başta söylediğim bu finansal okuryazarlık için kitaplara, eğitimlere günler ayırmanıza gerek kalmıyor. Tek başınıza tek uygulama ile güçlü seçimler yapabiliyor, kolay analiz imkanı elde edebiliyorsunuz.

Takasbank ile devlet güvencesi

Yatırım hesabını oluşturduk, seçimlerimizi yaptık. Sırada portföylerimizin getirilerini nasıl değerlendireceğimiz var. Burada şu bilgiyi vermeliyim. Başlamadan önce hisselerimin Takasbank ile devlet güvencesinde olduğunu da bildiriyor Finfree. Ardından ekran üzerinden sade bir grafikle sunulan portföyümü görebiliyor ve performansımı dolar ile karşılaştırabiliyorum.

Yatırım, analiz ve portföy takibi dışında, KAP haberlerine yönelik bildirim özelliği de mevcut.