Gurbetçi İstanbul’da 200 bin konut aldı, fiyatları 3’e katladı, ekonomide büyük durgunluk kapıda

Euro değer kazandıkça İstanbul’dan konut alan gurbetçiler, 200 bin boş evi ellerinde tutuyor. Euro kurunun daha da yükselmesini ve kâr ile konutu elden çıkartmayı bekleyen yatırımcıların tavrı nedeniyle 1 ayda konut fiyatları İstanbul’da yüzde 100 arttı. Fiyatlar biraz daha yükselirse, inşaat sektörünün ve ekonominin durgunluk dönemine girme tehlikesi başgösterecek.

İstanbul’daki konut fiyat artışı dünya zirvesine yerleşti. Eylül ayına kadar yani dolar kurunun 8.50 TL olduğu döneme gelinceye dek, İstanbul’daki konut fiyat artışı ortalama yüzde 80 civarında izlendi. Hükümetin TL’yi zayıflatma politikasının ardından dolar kurunun 14 TL’yi görmesi üzerine, gurbetçi Türkler yeniden konut alımında harekete geçti. Buna göre İstanbul’da satılan her 10 konuttan 5’ini gurbetçiler aldı. Öte yandan halihazırda İstanbul’da 200 bin konutun kiraya da verilmeyerek satılmak için bektildiği öğrenildi.

Sadece yabancılar satın alabilecek

Almanya’da konut fiyatlarında artış meydana geldikçe, Türkiye’deki Euro kuruna da bağlı olarak gurbetçi yatırımcılar satın aldıkları ve kiraya da vermedikleri evleri, satış sitelerinde zam üstüne zam yaparak satmaya başladı. Bu durum da Kasım-Aralık döneminde İstanbul’da Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Sarıyer, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Bakırköy gibi ilçelerde satılık konut fiyatlarının hem Almanya hem de Türkiye enflasyonu bir de artan Euro kuru ile birlikte zamlanmasına neden oldu. Eyül ayı başında 100 bin Euro karşılığı 1 milyon TL olan konut için, şimdi 2 milyon TL talep ediliyor. Gayrimenkul uzmanlarına göre konuttaki fiyat artışının yeni yıl zamları ve faizin düşmesi üzerine artacak döviz kuru ile birlikte daha da yükselmesi kaçınılmaz. Bu durumda ise Türkiye’de konut alabilecek kimsenin kalmayacağı, talebi tamamen gurbetçilerin ya da yabancı yatırımcıların yöneteceği konuşuluyor.

Böyle bir senaryoda ise artan konut maliyetleri de hesaba katılınca, deprem riski olan İstanbul’da yeni ev yapılamayacağı ve 100 sektörü yakından ilgilendiren inşaat sektörünün durgunluğa girmesiyle beraber ekonomik çöküntünün de başlayabileceği konuşuluyor.