Black Friday’de indirim mi var zam mı, kargo mu gelecek gına mı?

Black Friday’de yüzde 70’e varan indirimlerden söz ediliyor ama enflasyon bunun aksini söylüyor. Peki zamanında gelmeyen ve iade edilen kargolarla yaşanacak kaosu kim yönetecek, henüz sorular yanıt bulmadı. Black Friday reklamları ise her yanı süslüyor.

Amerikan icadı olan Black Friday adlı indirim günleri, dünyada e-ticaretin yaygınlaşmasyıla beraber dev bir satış kampanyasına dönüştü. İşten en kârlı çıkanlar kuşkusuz e-ticaret sitelerinin Black Friday reklamlarında oynayan ünlüler ve influencerlar. Onlar milyonlarca TL’yi hiç riske girmeden kazanırken, e-ticaret siteleri ise on binlerce farklı ürünü Black Friday’e özel fiyatlandırıp, tüketiciye ulaştırma derdinde. Peki, Covid-19’un etkisiyle daha da artan online alışverişte Türkiye’de verilen siparişler gerçek fiyatlarla mı tüketciye ulaşacak? Dahası geçen yıl yaşandığı gibi kargo sektöründe meydana gelecek aksiliklerle ürünler teslim edilebilecek mi?

Bir indirim söz konusu mu

Bu yıl e-ticaret sektörü Black Friday ve beraberinde Yılbaşı döneminde 120 milyar TL’lik bir hasılat bekliyor. Rakam oldukça büyük. Hatta 2018 yılında e-ticaret sektörünün toplam büyüklüğü bile 120 milyar TL değildi. Bu da yapılan kampanyaların ve stoklanan ürünlerin önemini ortaya koyuyor. Blacak Friday’de her yıl olduğu gibi bu yıl da e-ticaret şirketleri yüzde 70’e varan indirmler sunacaklarını vaat ediyorlar. Gerçekte ürünlere yapılan bir indirim söz konusu mu?

Dolar kuru ciddi şekilde arttı

Yıl başında dolar kuru 7.70 dolaylarındaydı bugün ise 9.40 civarında. Her halükarda başta cep telefonu, bilgisayar,tablet, ekran, oyun konsolu, kulaklık, şarj cihazı gibi yurt dışından ithal ürünlere önemli zamlar geldi. Bu noktada e-ticaret şirketlerinin büyük stoklar gerçekleştirmedilerse, çip krizi ve tedarikteki sorunları da düşünerek çok ucuza teknolojik eşya satmaları pek mümkün görünmüyor.

Geçtiğimiz black friday günlerinde

1-Giyim

2-Elektronik

3-Ayakkabı

4-Spor

5-Kozmetik

ürünleri en çok satan kategorilerdi.

Bu ürün gamlarının hepsine 2021’de dolar kurundaki artış ve enflasyon nedeniyle çok ciddi zamlar geldi. Bazı ürünler yüzde 110’den fazla oranda zam gördüler. Bir başka değişle, tüketici geçmiş yıllarda Black Friday günlerinde yaptığı uygun fiyatlı alışverişi düşünerek, yıl boyunca ertelediği taleplerini bugüne yığmış oldu.

Peki ürün fiyatları nasıl olacak?

Geçmiş yıllarda ürünlerde ciddi indirimler söz konusuydu. Çünkü tedarik vardı, üretim mevcuttu. Bugün iki konuda da sıkıntı var. Ayrıca enflasyon söz konusu. Bu nedenle 1 Ocak 2021’de 1000 TL’ye satılan bir ürünün bugün Black Friday ile 300 TL’ye satılması mümkün değil. Ürünün satış fiyatı şu anda 2000 TL’ye yaklaşmış durumda. Ancak ürünün piyasadan yüzde 5/10 oranda daha ucuza satılmasını öngörmek gerekiyor. Yani yüzde 70 indirimler bu enflasyon karşısında kalmadı.

Kargo meselesi ne olacak

Bir başka konu da ürünlerin değişimi. Eskiden giyim ve elektronik ürünleri revaçta bulunurken, bugün revaçta olan ürünler gıdaya dönüştü. Birçok e/ticaret sitesi market ürünlerinde yani kolay tedarik edilebilir noktadaki ürünleri seçmeye başladı. Black Friday önümüzdeki birkaç ayın mutfak alışverişinin yapıldığı dönem haline gelebilir.

Son olarak en önemli konu ise kargo. Geçen yıl Black Friday’de yapılan milyonlarca alışveriş, kargoda yaşanan gecikme nedenilye tüketiciye geç ulaştı. Buna bir de iade yoğunluğu eklenince kargo sektörü çok zorlu dönemlerden geçti. Bu yıl kargo yine en önemli konuların başında geliyor. Eğer alışveriş noktasında doğru bir kargo sistemi kurulabilirse, o zaman e/ticaret şirketleri önemli kazanımlar elde edecekler.