Yeni Ford Focus: Yakıtta cimri, performansta üstün, kalitede önde

HardwareLab’in otomobil testleri devam ediyor. Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Ford’un çok sevilen aracı Focus’u sizler için test ettik. Yakıt tüketiminde oldukça cimri olmasına karşın, üstün bir sürüş performansı sergileyen Focus, iç malzeme kalitesinden, dış görünüşündeki modern çizgilere kadar özellikleriyle ön planda bulunuyor. Aracın 426 bin TL’den başlayan liste fiyatını kesinlikle hak ettiğini söylemek lazım.

Türkiye’de Koç Holding güvencesiyle satışa sunulan Ford’un Focus modelini deneyimledik. İstanbul’da şehir içinde kullandığımız Focus ST Line donanıma sahipti. Dizel motora sahip Focus’un yakıtın çok pahalı olduğu bu günlerde oldukça cimri bir tüketim sağladığını söylemek lazım. Ford’un kitapçığında 4 litre olan şehir içi tüketimin hemen hemen kitapçıktaki rakam ile aynı olduğunu söylemek gerekiyor.

Kolay ve teknolojik kullanım

Focus’u önplana çıkaran bir diğer özellik, aracın oldukça güvenli bir sürüş keyfi vermesinden geliyor. Kokpit ve direksiyon, çok lüks bir otomobilin getirdiği sağlamlık ve teknoloji hissi ile donatılmış durumda. Kokpit ekranı hem yarı dijital hem de manuel kadraja sahip. Bu da geçmişi bugün ile birlikte yaşamak isteyen kullanıcılara hitap ediyor. Öte yandan dijital eğlence ekranının da sürücünün kolay ulaşımına sahip konumu Ford mühendisleri tarafından detaylı düşünülmüş bir özellik olarak önde duruyor.

Focus’un akıllı otomobil tanımını bir adım öteye taşıdığını da söylemek gerek. Aracı Maslak’tan teslim alıp Kozyatağı’na gelinceye dek trafik yoktu. Ve araçta start stop özelliği hiç devreye girmedi. Ama Kozyatağı Beykoz yolculuğu sırasında yaşanan yoğun trafikte araç otomatik olarak start stop özelliğini devreye aldı. Öte yandan kör nokta uyarıları, öndeki ve yandaki insan ile araç ikazları da yoğun trafikte karşılaşabilecek tehlikelere karşı sürücüyü uyarması bakımından artı değer olarak yazılabilir.

Nitelikli mühendislik uygulamaları

Araçta yansıma önleyici farlar, dönemeç aydınlatan sistem, yüzde 50’ye kadar fazla ışık sağlayan aydınlatma mekanizması yer alıyor. Bunun yanında şerit takip sistemi, acil yardım butonu, yorgunluk uyarı sistemi de yer alıyor. Focus, bir başka değişle orta sınıf bir ailenin sahip olabileceği lüks bir araç olarak önde duruyor. Aynı zamanda döner vites kolu da ayrı bir deneyim oldu. Bizim gibi normal vitesin otomatik versiyonunu kullanmaya alışkın sürücüler için döner vites ilk zamanda kolayca alışılabilen şekilde tasarlanmış. Yerden de tasarruf sağlaması açısından Ford mühendislerinin nitelikli bir uygulaması halinde önplana çıkıyor.

Aracı çok beğendik

Genel itibariyle Ford Focus, hem dış görünüşündeki modern çizgiler, hem iç kalite malzemesi, hem teknolojik donanımı özellikle de motorunun gücü ve yakıt cimriliği nedeniyle tam bir İstanbul otomobili. Eğer büyükşehirde ev ile iş arasında gidecek, hafta sonu da uzaklara yol alacaksanız bu yakıt cimrisi teknolojik aracı size kesinlikle öneriyorum. Aynı zamanda aracın çok üstün bir ses teknolojisine sahip olduğunu ses butonunu 1 ile 3 derece arasında tutmanın bile araçta bir eğlenece mekanı etkisi yarattığını söylemek gerek.