Ev sahibi doları 15 TL’ye yükseltti

Piyasada doların 9.30 bandını geçmesinin ardından kârlarından vazgeçmek istemeyen ev sahipleri İstanbul’da satılık konut fiyatları için 1 doları 15 TL’ye sabitledi. Sadece bir haftada konut fiyatları yüzde 50’e yakın zamlandı. Böylece 10 aydaki zam tutarı İstanbul’da yüzde 120’yi geçti.

İstanbul başta olmak üzere sahil kesimlerinde konutlara artık aylık değil saatlik zamlar yapılıyor. Kısa süre önce yasaklanan dövizle gayrimenkul satışının yerini, dövize sabitlenmiş fiyatlar aldı. Bir süre öncesine kadar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kurunu dikkate alan ev sahipleri, geçen hafta doların 9.00 TL seviyesini aşmasının ardından kuru 15 TL’den baz almaya başladı. Bu da konut fiyatlarında yüzde 50’ye yakın zamların yapılmasına yol açtı. Sahibinden.com başta olmak üzere emlak sitelerindeki ilanların büyük çoğunluğu, İstanbul’un Sarıyer, Beykoz, Kadıköy ve Şişli gibi en pahalı semtlerindeki rezidanslar başta olmak üzere bahçeli ya da deniz gören depreme dayanıklı binalarının fiyatı ile endekslendi. Bir başka değişle, bugün Van’da, Diyarbakır’da, Trabzon’da ya da Edirne’de konut almak isteyen bir yatırımcı Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Rumeli Hisarı’nda bulunan mülkler için belirlenen 1 ABD Dolar’ı 15 Türk Lirası kuruna göre ödeme yapacak.

Hibrit çalışma etkiledi

Covid-19 nedeniyle hibrit çalışmanın yaygınlaşması, konutta bir daralma meydana getirirken, büyük müteahhitlerin üretim yapmayı bırakması da fiyatların artmasında etkili oldu. Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararı nedeniyle yükselen döviz kurunda önünü göremediğini öne süren ev sahipleri de çareyi dolar kurunu 15 TL gibi bir rakama sabitlemekte buldu.

Kiralıklar da uçuyor

Doların reel piyasada 9.30-40 bandına ulaşmasının ardından, İstanbul’daki 1.000.000 TL’ye satılan konutların fiyatı 1.500.000 ile 1.700.0000 TL’ye yükseldi. Depreme dayanıklı yeni konutlardaki fiyat ise 2.500.000 TLden başlıyor. Öte yandan ev sahipleri sadece satışta değil, kiralıkta da dolar kurunu 15 TL’den hesaplayan fiyatlar oluşturdu. İstanbul’da Bağcılar, Güngören, Esenler, Büyükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü, Kartal, Pendik, Sultanbeyli gibi dar gelirli vatandaşların yoğun yaşadığı bölgelerde kiralık fiyatları ortalama 2.500 TL bandına oturdu. Bu bölgede ikamet eden 2.800 TL alan asgari ücretlilerin bu kiraları nasıl vereceği merak konusu haline geldi.