İstanbul’da konut fiyatına Bitcoin zammı

İstanbul’da 2020’nin aynı dönemine oranla birçok ilçede satılık konut fiyatlarındaki artış yüzde 100’ü buldu. Özellikle Kadıköy’de geçen yıl ortalama 700 bin TL olan 2+1 daire bu yıl 1.4 milyon TL’ye satılıyor. Ev sahipleri önceki yıllarda konut fiyatlarını döviz ve altın ile değerlerken, bu yılki çılgın fiyat artışının nedeni ise 60.000 doları geçen kripto para Bitcoin oldu.

İstanbul’da konut sahipleri Covid-19 salgınını fırsata çeviren en önemli kesim oldu. Birçok araştırmada İstanbul’ad ortalama konut fiyat artışı yüzde 15-20 civarında izlenirken, konut fiyatlarını değerleyen ve bu alanda tekele dönüşen Sahibinden.com’daki ilanlarda yazan fiyatlar ise durumun tersini söylüyor.

Fiyatlar villayı geçti

Covid-19 nedeniyle bahçesi olan ve havuzu bulunan villalara olan ilgi arttı. Bu da villaların yoğunlaştığı başta Beykoz olmak üzere Sarıyer ve Beşiktaş gibi ilçelerdeki fiyatları ciddi oranda artırdı. Fakat normal apartmanlarda yaşanan fiyat artışları villalardakini de sollamış durumda. Geçen yıl değeri 5 milyon TL olan Beykoz’daki bir villa bu yıl 7.5 milyon TL’den alıcı bekliyor. Yine İstanbul’un birçok semtindeki villalardaki fiyat artışı ise yüzde 50’yi bulmuş durumda. Öte yandan başta Kadıköy olmak üzere, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar, Maltepe, Ataşehir, Bakırköy gibi ilçelerdeki konut fiyatlarında ise yüzde 100’ü aşan artışlar söz konusu. Geçen yıla kadar fiyat endeksini döviz ve altına sabitleyen ev sahipleri, kripto paraya yöneldi. Bitcoin’in değerinin bir yılda 4.000 dolardan 60.000 dolara dayanması, ‘Konutu satıp Bitconi alsaydık, değeri şu kadar olacaktı’ hesabı yaptırmaya başladı. Bu çılgın hesabın sonucunda da başta Kadıköy olmak üzere birçok ilçede konut değerleri yüzde 100’ü aşmaya başladı.

Deprem tehlikesi kapıda

Asıl tehlike ise fahiş fiyatlara dayanan konutların yüzde 90’ının deprem güvenliğinin olmaması. Bir başka değişle başka Kadıköy olmak üzere değeri yüzde 100’e varan artış yaşayan konutların birçoğu 1999 öncesinde inşa edilmiş. Güncel deprem şart namesine göre yapılmamış stoklardan oluşuyor. Bu da beraberinde konuta yapılan yatırımın kentsel dönüşümün önünde engel oluşturmasını getiriyor. Çünkü yeni bir 3+1 konut için satıcı 1.5 milyon TL talep ederken, aynı metrekareye sahip ama deprem güvenliği olmayan konut için de satıcı 1.5 milyon TL istemeye başladı. Eski konutların değerinin yeni konutlarla yarışması, yakında ev sahiplerinin değerini bulmadığı gerekçesieyle daha küçük evleri kabul etmeyip, kentsel dönüşümü ret etmelerine neden oluyor.

Vergi kaybı yaşanıyor

Daha önce dövizle konut satışını yasaklayan hükümet ise son günlerde değeri Bitcoin’e endekslenen konutlar karşısında ise sessiz. Tapu dairesinde 400 bin TL satış fiyatı gösterilen Kadıköy’deki bir konut gerçekte ise 1.2 milyon TL’ye satılıyor. Devletin bu konuttaki vergi kaybı da 20 bin TL’yi aşarken, yaşanan durumun ne kadar daha süreceği ise merak konusu.