E-Ticaret ile Online Yemek Kuryesi Ayda 7.000 TL Kazanıyor

Covid-19 ile patlama yapan e-ticaret ile online yemek sektöründe yeni istihdam alanı kuryeler oldu. Yemeksepeti İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı İlke Şentürk Öztürk, bir yemek kuryesinin ayda 7.000 TL kazanabildiğini söyledi.

Yemeksepeti İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı İlke Şentürk Öksüz, e-ticaret ve online yemek siparişi sektörleri hakkında açıklamada bulunan Öksüz, Covid-19 salgını yasakları sebebiyle e-ticaret ve online yemek siparişi gibi alanlara olan ilgilinin arttığını belirtti. Öksüz, “Bu artışı rakamsal olarak ifade edersek, Yemeksepeti olarak aldığımız günlük sipariş sayısı 600 binleri geçerken, kullanıcı sayımız da 19 milyonu aştı. Aynı şekilde Banabi’nin kullanıcı sayısı da katlanarak 2 milyona yaklaştı.” diye konuştu. Salgın döneminde işe alımları hızlandırdıklarına dikkati çeken Öksüz, sözlerine şöyle devam etti:

Sayı 2 Katına Çıkacak

“Teknoloji ekibimize, evden çalışma uygulamasına geçişin verdiği esneklik ile hız kesmeden yeni takım arkadaşları kattık. 2021 yılında da Bilgi Teknolojileri departmanımıza 100’den fazla yeni işe alım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Rakamlarla ifade edersek, 2020 yılını pandemi döneminde gerçekleştirdiğimiz 5 bin yeni işe alımla birlikte yaklaşık 8 bin kişilik bir ekip ile kapattık. 2021 yılı için öngördüğümüz yeni işe alım sayısı ise 4 bin; önümüzdeki aylarda böylece 12 bin kişilik büyük bir aile olacağız. 2019’un Nisan ayında hayata geçirdiğimiz ve çok hızlı bir şekilde büyümeye devam eden online market ürünleri siparişi hizmetimiz Banabi ve kuryesi olmayan restoranlara kurye hizmeti sağlayarak destek verdiğimiz Yemeksepeti Vale kapsamını genişletmeye devam ediyor. Haliyle bu büyüme ile birlikte özellikle kurye istihdamımızı çok hızlı bir şekilde arttırıyor ve motorlu kurye ağımızı bu yılın sonunda 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz.”

8 Saat Çalışılıyor

Kuryelere sağladıkları imkanlarla ilgili olarak bilgiler veren Öksüz, “Öncelikle, Yemeksepeti, Vale ve Banabi kuryelerinden oluşan 4 bin 500 kişilik bir kurye ağına sahibiz. Ve bu ağı önümüzdeki yıllarda katlayarak artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca şu andaki kurye filomuzun yüzde 78’i, 34 yaş altında, böylece ülkemizin önemli sıkıntılarından biri olan genç istihdama da destek veriyoruz. Tüm motorlu kuryelerimiz, öncelikle profesyonel hocalardan güvenli sürüş eğitimi alıyorlar ve yine onlar tarafından uygulanan sınavlardan geçerek aramıza katılabiliyorlar. Ve tabii tümü bizim bordromuzda ve ilk işe giriş tarihlerinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başlıyorlar. “Sektörde bir ilk olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, ferdi kaza sigortası, 650+ TL’lik yemek kartı, paket başı prim ve cep telefonu sağladığımız ek imkânlardan bazıları. Ayrıca, yine sektörde bir ilk olan ve pandemi dönemi ile birlikte uygulamaya aldığımız online bahşiş sistemimiz ile kuryelerimiz kişi başı aylık 150 TL civarı ek gelir kazanıyorlar. Tamamı yasal olarak işlenen bu bahşişler çalışanlarımızın bordrolarına ekleniyor. Yoğun ve yorucu bir iş olduğunu bildiğimiz için çalışma saatlerini de buna uygun olarak günde 8 saatten fazla olmayacak şekilde düzenliyoruz. Ortalama bir kuryemiz net 3.600 TL maaş alıyor ama kazançları çalıştıkları saate ve götürülen siparişe göre değişiklik gösterebildiği için, saydığım prim ve ek imkânlarla aylık geliri 7.000 TL’yi bulan kuryelerimiz var ve şartlarını daha da iyileştirmek için gereken her adım atılıyor.”