2020’de Küçük İşletmeler Dijitalleşti

Armut.com, 2020 yılı boyunca kullanıcılarından aldığı talepleri inceleyerek bu yılın hizmet trendlerini ortaya koydu. Buna göre online eğitim, web sitesi tasarımı ve sosyal medya yönetimi yılın en dikkat çekici hizmetleri olurken dezenfeksiyon, online ders, online psikolog, tamirat, cam balon ve sineklik yaptırma taleplerinde rekor artışlar yaşandı.

COVID-19’un etkisiyle iş yapma şekillerinde ciddi değişimler yaşanan küçük işletmelerin dijital dünyaya hızlı bir giriş yaptığı görüldü. Web sitesi tasarımı talepleri, önceki yıla oranla %45 büyürken, bu yıl ön plana çıkan kategoriler arasında instagram hizmetleri, sosyal medya post tasarımı, sosyal medya danışmanlığı ve eğitimi gibi hizmetler yer aldı. Mobil uygulama geliştirme talepleri ise 2019 yılı ile karşılaştırıldığında %117 oranında arttı. Bu trendler küçük işletmelerin dijital kanallardan müşteri kazanmaya yöneldiklerini gösterdi. Alınan sağlık tedbirleri kapsamında yılın çoğunu uzaktan eğitimle geçiren öğrenciler, derslerinden geri kalmamak için çareyi online özel ders almakta buldu. Armut’ta 2020 yılı boyunca 17 farklı alanda özel ders hizmeti verilmeye başlandı. En çok tercih edilen İngilizce dersini sırasıyla Matematik ve Almanca takip etti. Oluşturulan taleplerin %61’i online ders olarak tercih edildi. Pandeminin rehavetine kapılmayıp bedensel ve ruhsal sağlığına özen gösterenlerin tercihi ise online hizmetlere yönelmek oldu. Bir önceki yıla oranla online diyetisyen taleplerinde %17, online psikolog talepleri ise %124 oranında artış görüldü.

Dezenfekte Talebi Patladı

Pandeminin yayılmasıyla tüm dünyanın en önemli önceliği hijyen oldu. 2020’de iş yerlerini, evlerini ve arabalarını dezenfekte ettiren Armut kullanıcılarının talepleri incelendiğinde dezenfeksiyon talepleri geçtiğimiz yıla göre 474 katına çıktı.Karantina sürecinde ve sonrasındaki süreçte evde geçirilen zaman süresi artınca evde gerçekleştirilen manikür, pedikür, kuaför, makyaj, ağda gibi kişisel bakım hizmetlerine yönelik talepler, bir önceki yıla göre %91’lik bir artış gösterdi. Yıl boyunca online diyetisyen, psikolog ve kişisel antrenör hizmetlerinde de büyük bir yoğunluk yaşandı. Özellikle Covid sürecindeki belirsizlikle baş etmek isteyen kişiler online psikolog arayışına yönlendi. Psikolog talepleri 2019 yılının 124 katına çıktı ve Armut bünyesinde en çok talep gören hizmetlerden biri oldu. Önceki yıla oranla online diyetisyen taleplerinde %17, kişisel antrenör taleplerinde ise %30 büyüme olduğu gözlendi. İlgili dönemde evde kullandıkları mobilya ve eşyaları tamir etmeye veya değiştirmeye yönelen kullanıcıların oluşturduğu talep doğrultusunda bu yıl mobilya tamiri taleplerinde %122 oranında bir artış söz konusu oldu. Evde kaldığımız süre boyunca mutfakta bol bol kek ve börek yapan kullanıcıların bozulan fırınları bu sene en çok tamir edilen eşyalardan biri haline geldi.