Futbol heyecanı FC 24 ile devam ediyor

Futbol oyunların dünyanın en çok satan ve oynanan oyunlarının başında geliyor. Bu rekabette bir adım önde onan EA Sports’un dillere destan oyunu FIFA bu yıl isim değiştirerek FC 24 adını aldı. Biz de HardwareLab olarak yeni oyunu deneyimledik. Özetle, EA Sports mühendisleri klasikleşen oyuna fazla müdahalede bulunmamışlar ama oyunun seyir, grafik, oynayış şekli oldukça yeni. Öte yandan bu fazla değişmeme hali, oyunda giderek daha fazla ustalaşmayı beraberinde getiriyor. Her yıl değişen yeniliklere uyum sağlayamadan yeni oyunun piyasaya çıkmasıyla işler alt üst olurken, bu kez FC 24, eski oyunların deneyimiyle oyunculara yeni bir kapı açmayı kendine şiar edinmiş.

Dünya oyun endüstrisini hangi oyun büyüttü diye soracak olursak, kuşkusuz ilk yanıtımız futbol olur. Futbol oyunları öyle bir etki ile geldi ki son 20 yılda sadece oyun anlayışını değil, futbolun kendisini de değiştirdi. Oyuncular sadece futbol kulüplerinde ünlü ve çok kazanan sporcular olmuyor, futbol oyunlarının kapaklarında yer almak da FIFA Balon d’Or ödülünü kazanmak kadar önemli hale geldi. Bu noktada son 20 yılda Arsenalli Henry, Real Madrid’li Brezilyalı Ronaldo, Barselonalı Ronaldinho, Manchester Unıted’li Rooney, yine bir başka Barcelonalı Messi, Real Madrid, Manchester Unıted ve Juventus’lu Ronaldo, PSG’li Mbappe ve son olarak da M.City’li Eric Haaland bu oyunun kapağındaki oyuncular arasında bulundu.

Birçok özelliğe sahip

Bir oyunun ötesine geçerek futbol için yaşam biçimine dönüşen FIFA serisi yeni ismi ile FC 24 bu yıl da büyük bir heyecanla beklendi. EA Sports mühendislerinin neler yaptığı, hangi yenilikleri getirdiği yıl boyunca sır gibi saklandı. Sonunda oyunun sürümlerinin açılmasıyla birlikte de gizem yerini büyük bir heyecana bıraktı.

Her şey bir anda değişmiyor

Baştan söylemek gerekirse, FC 24, FIFA serisinin bazı oyunları gibi bir geçiş dönemi oyunu olmuş: Bir önceki oyuna çok benzeyen yapısı ile oyunun kavranmasını, yeniliklerin daha fazla öğrenilmesini ve oyun zevkinin eski versiyon alışkanlıklarını bir anda değiştirerek kaybetmemek üzerine inşa edilen bir yapıyla sahneye çıkmış. Bu açıdan çeşitli eleştiriler aldığını söylemek mümkün. Öte yandan oyunun kendini geliştiren birçok özelliği de var. Ve bunları es geçmek ise mümkün görünmüyor.

Savunma yapmak zor hakemler ise canlı gibi

FC 24’te savunma yapmak biraz zor. FIFA 23’te de rakibe karşı bol gollü mağlubiyetler meydana geliyor ve bu can sıkıcı bir şekle bürünüyordu. FC 24 ise savunma mekanizmasını daha aza indirmiş bu da oyuncuları daha dikkatli olmaya yöneltiyor.

FC 24’te dikkat çekici bir başka yenilik ise hakemler. Daha aktif hale gelen hakemler, siz faul yaptığınızda yüzünüze doğru kart gösteriyor. Bu da oyunu interaktif hale getiriyor. Kart görme hissini gerçeğe dönüştürüyor ve bir bakıma kart görmemek için elinizden geleni yapmak zorunda hissediyorsunuz. Serbest vuruşlarda da tıpkı canlı futboldaki gibi köpük sıkılması artık oyunda da mümkün.

FC 24 ekibi ise yenilikleri şöyle anlatıyor:

OyunTarzları Oyuncu Kişiliği 2.0

EA SPORTS FC™ 24’te oyuncunuzun nasıl gelişeceğini şekillendirmenizi sağlamak için Oyuncu Kişiliği sistemini daha da geliştirdik. 7 Kişilik seviyesinin her birinde, sahadaki davranışınızı değiştirecek eşsiz bir takviye olan bir OyunTarzı atayabileceksiniz. Atayabileceğiniz mutlak OyunTarzları, Kişilik Puanlarının mevcut Kişilikler olan Başına Buyruk, Yürekli ve Virtüöz arasındaki dağılımına göre belirlenir. Bir tür kişiliği geliştirmeye ne kadar odaklanırsanız, o türden elde edeceğiniz OyunTarzları o kadar artar.

EA SPORTS FC™ 24 | Sahadan Notlar – Oynanış Ayrıntılı İnceleme