En ucuz fiber internet hangi operatörde

Sosyal medyada her zam döneminde fiber internet tartışması da yaşanıyor. 2022’ye kadar yılda bir kez maliyetlere göre yapılan internet zammı, oynak döviz kuru nedeniyle yılda 2 hatta 3 kez yapılmaya başlanınca sosyal medyada da ‘En ucuz fiber internet kimde’ tartışması gerçekleşiyor. HardwareLab olarak Türkiye’nin dört büyük internet operatörü Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve TurkNet’in 1000 Mbps internet fiyatlarını ve taahhütlerini karşılaştırarak en ucuz internetin kimde olduğu sorusuna yanıt aradık. TurkNet’in en ucuz interneti sağladığını gördük.

Türkiye’de internet hızı ve kalitesi her zaman tartışmaların odağında oldu. Olmaya da devam edecek. Uzun süredir üzerinde durulan ortak fiber internet altyapı şirketinin kurulması bir türlü başarılamazken, markalar kendi çabaları ile internet hizmetini bir seviyede tutmaya çabalıyor. Bunu da çeşitli kampanyalar ve faaliyetlerle gerçekleştiriyor. Öte yandan internete ödenen ücret de sürekli tartışmaların odağında bulunuyor. 2021 Ekim ayından itibaren sonrası büyük bir ekonomik çalkantıya girdi. Yükselen döviz oranlarına bağlı olarak 2 yıl içinde tüm mal, hizmet ve ürün fiyatlarında yüzde 300-400 bandında fiyat artışları kaydedildi. Dolayısıyla tüm giderleri dövizle olan internet fiyatları da bu artıştan payını aldı. Türkiye’de internet pastası 4 büyük şirket tarafından paylaşılıyor.

Türk Telekom

Turkcell

Vodafone

TurkNet ülkedeki fiber internet abonelerinin neredeyse tamamına hitap ediyorlar.

Abonelikte aslan payı Türk Telekom’a ait

İnternet pastasında aslan payı, alt yapının da sahibi olan Türk Telekom’a ait. 2022 rakamlarına göre Türk Telekom’un sabit internet müşteri sayısı 9.6 milyon adet. Türk Telekom’u ise Turkcell takip ediyor. Turkcell Superonline’da şu anda 2 milyon sabit internet müşterisi bulunuyor. Vodafone ise 1 milyon eve internet hizmeti sağlıyor. TurkNet’in ise abone sayısı 2022 rakamlarına göre 700 bin bandını aşmış durumda.

Döviz arttı, zamlar geldi, tartışmalar başladı

İnternet pazar payında durum bu şekilde ilerlerken, yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak internet fiyat güncellemeleri yani zamlar da artık yılda 1 kez değil, birçok kez yapılmaya başladı. İnternet hizmetinin ana kalemini oluşturan fiber altyapı maliyetlerinin tamamının Euro ve Dolar kaynaklı olması nedeniyle kurlarda yaşanan artış aynı zamanda ücretler ve enerji fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak, internet fiyatları da yılda 2 hatta 3 kez zam görmeye başladı. Eskiden yılda 1 kez yapılan ve abonelerin taahhütleri bitince daha uygun fiyatla hizmet veren markaya geçişlerini de sağlayan zam dönemleri şimdi artan maliyetler nedeniyle yılda 2 hatta 3 sefere yükseldi. İnternet hizmetine yapılan zamlar da bir tartışmayı beraberinde getirdi.

Müşteriler sosyal medyadan şikayet dile getiriyor

Yıllık taahhüt alan müşteriler, yeni katılan ve hattını, operatörünü değiştirmek isteyenler müşteriler kendilerine çok farklı fiyatların sunulmasından şikayetçi. Bunu da Ekşi Sözlük, X yani Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarında dile getiriyor; konuyla ilgili sayfalar açıp, paylaşımlar yapıyorlar.

Son dönemde bu fiyat şikayeti konusunda ilgi çekici bir gelişme yaşanıyor. İnternet fiyatlarına yapılan zamlar sonrası sadece bir firma hakkında ‘Fiyatını çok artırdı’ paylaşımları yapılıyor. Bu marka ise son 2 yılda Speedtest’te en hızlı internet firması seçilen TurkNet. Buna karşın şu anda Türkiye’de en ucuz fiber internet hizmeti sağlayan kuruluş da TurkNet. Şimdi firmaların 1000 Mbps internet için istediği fiyatlara birlikte bakalım:

TurkNet en uygun fiyatlı interneti sunan firma olarak ilk sırada

Fiyatları sosyal medyada sayfalar dolusu tartışma yaratan TurkNet, 1000 Mbps’ye kadar ev interneti için ilk altı ay 299.90 TL yerine 199.90 TL talep ediyor.

Abone zengini Türk Telekom’da internet bedelleri yüksek

Şu anda Türkiye’nin en çok internet abonesine sahip, pazarın birincisi durumundaki Türk Telekom ise 1000 Mbps internet için farklı paketler sunarken en ucuz aylık ücret ise 355 TL’den başlıyor.

Turkcell ile bağlanmanın bedeli var

Türkiye’nin en çok cep telefonu abonesi bulunan operatörü Turkcell’in ev internet paketleri ise rakiplerine göre daha pahalı görünüyor. Şu anda resmi sayfadaki fiyatlara göre Turkcell’de 1000 Mbps paketi fiyatı aylık 500 TL’den satılıyor.

Vodafone 1000 Mbps internet için ayda 650 TL talep ediyor.

Şu anda 1 milyon konutta kullanılan internetin sağlayıcısı konumundaki Vodafone ise 1000 Mbps internet için ayda 650 TL’den başlayan fiyat seçeneğini sunuyor.

Hem en hızlı internet hem ekonomik fiyat Turknet’te

Tartışma yaratan 1000 Mbps internet fiyatlarını gördük. Belirtmek gerekiyor ki markaların internet paketi karşılığında modem kiralama, dijital TV gibi çeşitli hizmetleri ve önerileri de bulunuyor.Aylık fiyatlarda birinci Vodafone olurken onu Turkcell takip etti, Türk Telekom ardından gelirken en ucuz internet paketi ise şu anda TurkNet tarafından sunuluyor. TurkNet, en ucuz internetin yanı sıra birçok Teknopark’a gigafiber hizmeti sunarak bilimsel gelişmelerde pay sahibi olan internet operatörü firma olarak da karşımıza çıkıyor.