Google’un Bard’ı Türkçe’nin de olduğu 40 dili konuşuyor

Google’un Microsoft’un sahibi Bill Gates’in milyarlarca dolar yatırım yaptığı yapay zeka uygulaması ChatGPT’ye rakip olarak ortaya koyduğu Bard, artık Türkçenin de olduğu 40 dilde yayına başladı. Bard ile ilgili Google geniş bir güncelleme makalesi yayınladı. Yeni adımların da atılmaya devam edileceği duyuruldu.

Merak ve hayal gücü, insan yaratıcılığının arkasındaki itici güçlerdir. Bir çocuğun bir oyun icat etmesi, bir grup arkadaşın yeni maceralarını hayal etmesi ya da bir girişimcinin yeni bir iş fikri bulması gibi pek çok konuda yeni şeyleri hayal etme yeteneğimiz, insana özgü en temel özelliklerden biridir. 

Bard’ı işte bu nedenle geliştirdik. Amacımız sadece sorularınızı yanıtlayarak değil aynı zamanda onları geliştirerek, merak ettiğiniz şeyleri keşfederken hayal gücünüzü güçlendirmeniz ve nihayetinde fikirlerinizi hayata geçirmenize yardımcı olmaktır. 

Bugün, Bard’ın bugüne kadar attığı en büyük adımı duyuruyoruz. Artık Bard dünyanın çoğu yerinde ve en çok konuşulan dillerde kullanılabiliyor. Bunun yanında, deneyiminizi daha fazla özelleştirebilecek, yaratıcılığınızı artırabilecek ve daha fazla şey yapabilmenizi sağlayacak yeni özellikleri de kullanıma sunuyoruz. 

Bard artık aralarında Türkçenin de olduğu yeni dillerde kullanılıyor

Bugünden itibaren Bard ile Türkçe, Arapça, Çince, Almanca, Hintçe ve İspanyolca dahil 40’tan fazla dilde çalışabilirsiniz. Ayrıca Bard’a artık Brezilya ve Avrupa dahil daha fazla yerden ulaşabilirsiniz. Yapay zekaya yönelik cesur ve sorumlu yaklaşımımızın bir parçası olarak, bu genişleme konusunda uzmanlar, karar verici ve düzenleyici kurumlarla proaktif bir şekilde iletişim kurduk. Bard’ı zaman içinde daha fazla bölgeye ve dile getirdikçe, yapay zeka ilkelerimizi bir rehber olarak kullanmaya, kullanıcı geri bildirimlerini dikkate almaya ve kullanıcılarımızın gizliliğini ve verilerini korumak için adımlar atmaya devam edeceğiz. 

Bard artık aralarında Türkçenin de olduğu 40’tan fazla dilde yanıt verebiliyor

Daha özelleştirilmiş yanıtlar alın 

Bard’ın yanıtlarının, ihtiyaçlarınızı daha iyi karşılamasını sağlamak için üç yeni güncelleme getiriyoruz:

  • Yanıtları dinleme özelliği: Bazen bir şeyi sesli duymak, fikrinize farklı bir  açıdan bakmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle, bugünden itibaren Bard’ın yanıtlarını duyabileceksiniz. Bu özellik bir kelimenin doğru okunuşunu öğrenmek, bir şiir ya da senaryo dinlemek istediğiniz durumlarda çok kullanışlıdır. Bard’ın yanıtlarını duymak isterseniz bir istem girdikten sonra ses simgesini seçin. Bu özellik şimdi aralarında Türkçenin de olduğu 40’tan fazla dilde kullanılabiliyor.
  • Bard’ın yanıtlarında kolayca ayarlama yapın: Artık Bard’ın yanıtlarının tonunu ve stilini beş farklı seçeneğe göre değiştirebilirsiniz: basit, uzun, kısa, profesyonel veya gündelik. Örneğin, Bard’dan eski bir koltuk için bir satış ilanı yazmaya yardım etmesini isteyebilir, ardından açılır listeyi kullanarak yanıtı kısaltabilirsiniz. Bu özellik şu anda yalnızca İngilizcede kullanılabiliyor olsa da yakında yeni dillere de gelecek.

 Bard’ın yanıtını uzundan daha kısaya çevirmesini gösteren animasyon

Üretkenliğinizi geliştirin

Bugün ayrıca, işlerinizde size daha fazla yardımcı olabilecek üç yeni Bard özelliği geliyor: 

  • Sohbetleri sabitleme, düzenleme ve değiştirme: Daha önce girdiğiniz istemlere yeniden bakabilme özelliğini istemiştiniz. Bu nedenle Bard ile sohbetlerinizi sabitlemek, seçmek ve yeniden adlandırmak için yeni yollar ekliyoruz. Artık bir sohbet başlattığınızda, kenar çubuğunda son görüşmeleri sabitleme, seçme ve yeniden adlandırma seçeneklerini göreceksiniz. Örneğin, Bard’dan yaz mevsiminde yapılabilecek açık hava sporlarını karşılaştırmanıza yardımcı olacak beyin fırtınası yapmasını istediniz. Dilerseniz ipuçlarını daha sonra tekrar gözden geçirebilirsiniz. Bu özellik artık aralarında Türkçenin de olduğu 40’tan fazla dilde kullanılabiliyor.

Bard’dan bu yaz yapabileceğiniz açık hava sporlarını karşılaştırmasını isteyin

  • Kodları daha fazla yere aktarabilme: Kodlama işlerinde Bard’ın kullanımının gittikçe arttığını görüyoruz. Bu nedenle bugün, Python kodunu Google Colab’a ek olarak Replit’e aktarmanıza izin veren yeni bir özellik ekliyoruz. Bu özellik de artık aralarında Türkçenin de olduğu 40’tan fazla dilde kullanılabiliyor.
  • Yanıtları paylaşabilme: Bard sohbetinizin bir kısmını veya tamamını çevrenizle paylaşmanızı da kolaylaştırdık. Paylaşılabilir bağlantılarla fikirlerinizi ve ürettiklerinizi başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Bu özellik de artık Türkçe ve 40’tan fazla dilde kullanılabiliyor.
  • İstemlerinizde resim kullanabilme: Görüntüler, hayal gücümüzü çalıştırmak için çok önemlidir. I/O’da, Google Lens’in fonksiyonlarını Bard’a getirdiğimizi duyurmuştuk. İster bir resim hakkında daha fazla bilgi ister bir hediyeye yanıt olarak gönderilecek teşekkür notu için ilhama ihtiyacınız olsun, artık istemlerle birlikte resim yükleyebilirsiniz. Bard size yardımcı olmak için fotoğrafı analiz edecektir. Bu özellik şu anda yalnızca İngilizce kullanılabiliyor olsa da yakında yeni dillere de gelecek.

Bard’dan hediye olarak gönderilen bisiklet için bisikletin fotoğrafını ekleyerek, teşekkür notu yazmasını isteyin 

Bundan sonra ister taslak şeklinde ister olgunlaşmış olsun bir fikriniz varsa ya da sadece beyin fırtınası yapmanız gerekiyorsa Bard’ı deneyebilirsiniz. Fikrinizi hayata geçirecek araçları bulmanın yanında, yepyeni şeyler de keşfedebilirsiniz.