Çin ABD arasında Yapay Zeka savaşı: Alibaba, Tongyi Quianwen’i tanıttı

Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in milyarlarca dolar yatırım yaptığı ABD’li teknoloji şirketi OpenAI’nın ürünü ChatGPT devreye girdiği günden beri dünyanın gündeminden düşmüyor. Birçok işlemin gerçekleşebildiği OpenAI’nın kullanılmasının yakında 300 milyon kişinin işini kaybetmesine yol açabileceği yönündeki endişeler sıcaklığını korurken, Avrupa ve ABD’de gazeteler ChatGPT’ye editörlük yaptırmaya başladı. Ünlü filmlerin senaryoları ChatGPT ile yazılıyor. Tüm bu gelişmelerin karşısında Çinli teknoloji devi Alibaba yeni yapay zeka ürünü Tongyi Qianwen’i devreye alacağını duyurdu. Böylece ABD ile Çin arasındaki TikTok ile şiddetli şekilde süren teknoloji savaşı yapay zeka alanına taşınmış oldu.

Dünya çapında büyük bir kullanıcı kitlesine sahip yapay zekalı sohbet robotu ChatGPT’ye Çin’den rakip çıktı. İsmi Çince’de, “Bin soruyla gerçeği aramak” anlamına gelen ve Çinli teknoloji devi Alibaba tarafından üretilen yeni yapay zeka gelişmiş özellikler vadediyor.

Çinli teknoloji şirketi Alibaba grubu, yapay zeka sohbet robotu Tongyi Qianwen’i tanıttı. Yapay zekanın, sorulara farklı dillerde yanıt verebildiği,, karmaşık konseptleri algılama özelliğine sahip olduğu ifade edildi.Sohbet robotunun İsmi ise Çince’de “bin soruyla gerçeği aramak” anlamına geliyor. Bununla birlikte Tongyi Qianwen, şirketin ürettiği dijital asistan ve akıllı ev sistemlerinin yanı sıra akıllı telefon uygulamalarına da entegre edilecek. Alibaba yapay zekaya, yazılı metinlerden görsel oluşturma ve görselleri tanıma özellikleri eklemek için çalıştıklarını açıkladı.